Sahilde sağlık çıkmazı

Sahilde sağlık çıkmazı

Bodrum’da hekimler yüksek kiralar ve pahalılık nedeniyle tayin istiyor. Kasım 2022’de açılan Bodrum Devlet Hastanesi’nde birçok poliklinik şimdiden hekimsiz kaldı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 58 milyon liraya yapılan ve 65 bin metre karelik alana sahip devlet hastanesi, hekimlerin tayinini istemesiyle gündeme gelmeye başladı. 60 poliklinik odası, 23 yataklı yoğun erişkin bakım ünitesi, 13 çocuk yoğun bakım ünitesi, 7 ameliyathane odası, 6 kemoterapi bölümü ve 11 adet diyaliz bölümünün bulunduğu hastanede, "yeterli hekim olacak mı?" sorusu henüz cevaplanamamışken, varolan hekimlerin tayinini istemesi, ciddi bir sağlık krizi başlattı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra göç alan Muğla ve Bodrum gibi sahil yerleşimlerinde var olan yüksek kira problemi, hekim ve diğer sağlık personeli yetersizlikleri gelecek için tehlike sinyali veriyor. Muğla'da yaşananları ve son gelişmeleri, Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, detaylarıyla Yenigün'e anlattı.

'MUĞLA'DA HEKİM TUTAMIYORUZ'
Sağlık politikalarının yol açtığı krizi anlatan Şahin, "Öncelikle bu durum Bodrum'a has bir problem değil. Marmaris, Fethiye ve Milas gibi bölgelerin yerleşik nüfusu 200 bin civarında. Hastane inşa edilirken ve sağlık personeli sayısı belirlenirken, Sağlık Bakanlığı maalesef standart bir politika belirliyor. Baz alınan nüfus, Bodrum'un yerleşik nüfusu. Bu nüfusa göre hastane yapılıyor ve bu nüfusa göre personel sayısı belirleniyor. Ancak Bodrum'un 12 aylık ortalama nüfus 1 milyon civarındadır. Yaz aylarında gerek yerli, gerek yabancı turist akınına uğrayan Bodrum'un nüfusu 5 kat artıyor ve bu, ortalama 5 ay sürüyor. Yani 200 bin kişilik nüfusa oranla belirlenen sağlık personeli sayısı, yılın 6 ayında 1 milyondan fazla hastaya bakmak zorunda kalıyor” dedi.

Hem hasta yoğunluğundan hem de yüksek kiralar nedeniyle 2019'dan bu yana Muğla genelinde 50'nin üzerinde hekimin istifa ettiğini hatırlatan Şahin, “20 bin liranın altında iyi bir kiralık ev bulmak neredeyse imkansız. Gerek iş hayatının insani sınırın üstünde olması gerekse de maddi sorunların her geçen gün artması, sağlık personelinin yaşamını derinden sarsmakta. Hastanelerde müthiş yığılmalar var. Bir aile hekimi, günlük 300 hastaya bakıyor. Böyle bir ortamda Muğla'da hekim tutamıyoruz" diye konuştu.

HASTANE VAR HEKİM YOK
Hekim eksikliğinin yanı sıra hemşire, fizyoterapist gibi tüm sağlık çalışanı sayısında yetersizlik olduğunu ifade eden Şahin, "Aynı zamanda tıbbi malzeme de yetersiz kalıyor. Hasta memnun değil, doktor zaten çile çekiyor. Erken emeklilikler aldı başını gitti. Muğla'nın 1.5 milyonluk nüfusu, yaz aylarında 6 milyona kadar çıkıyor. Bir avuç sağlık çalışanı bu ortamda kiminle nasıl ilgilenebilecek. Yeni mezun acil servis hekimleri, bu yoğunlukla başa çıkamıyor ya yurt dışına kaçıyor ya da tayin istiyor. Birçok branjda hekim kalmadı. Beyin cerrahisinde ve kardiyolojide hekim yok. Bazı hastanelerde çocuk doktoru ve kadın hastalıkları uzmanı yok. Hastane var hekim yok" dedi. “Ayda 2 hekim yurtdışına giderken, artık haftalık 3 hekimin Muğla'dan ayrılması iyi hal olmaya başladı” diyen Şahin, "Muğla gibi yerlerde, sağlık lojmanları yapılmalı. Bu gidişat Muğlayı tamamen doktorsuz bırakmaya dek hızla gidiyor" uyarısında bulundu.

'KÖTÜ SENARYOLAR BİZİ BEKLİYOR'
Bodrum başta olmak üzere Muğla'nın sahil ilçelerinde yaşanan hekim krizi depremzedelerin gelmesiyle birlikte daha da derinleşti. Bölgeye 25 bin depremzedenin geldiğini söyleyen Şahin, "Depremzede vatandaşlarımızla ilgilenecek hekim, hemşire ve diğer birçok sağlık personeli eksikliğimiz var. Eksiklikler, deprem bölgelerine görevli olarak Muğla'dan giden sağlık personelleriyle birlikte daha da arttı. Kiralar depremzede vatandaşlarımızın gelmesiyle birlikte daha da yükseldi. Böyle ortamlar; uyuz ve bitlenme gibi bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olacaktır. Uzun vadede oldukça kötü senaryolar bizi bekliyor" açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler