'Sarı Ağa'lara yol bitti, yüzde 93 destek verdi
İBB’nin ‘5 bin yeni taksi’ projesiyle plaka fiyatları gerileyince bu alandan rant devşiren dar bir kesim ‘fren olmak’ için devreye girdi.
İtirazların “İstanbul’u kilitleriz” tehdidine ulaşması ise kamuoyunu rahatsız etti. İstanbullular ‘yıllardır çözüm bulamayan sorun hem hizmet kalitesi artılırarak hem mağduriyet yaratılmadan çözülsün’ beklentisini projeye yüzde 93 destek vererek ortaya koydu.
İstanbul’daki 17 bin 395 taksi plakasının yeterli olmadığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 5 bin yeni taksi plakası projesinin hayata geçirileceğini duyurdu. İmamoğlu “Yeni araçlar elektronik sistemle donatılacak, QR kodu ve İstanbulkart’la ödeme yapılacak. İnsanlar taksi bulamayınca korsanlar devreye giriyor. Biz kontrollü bir kiralama modelini getiriyoruz. Taksinin sahibi İBB olacak” dedi. İmamoğlu, yeni modelin korsanı bitirerek taksici esnafını da koruyacağını belirtti.
Bu açıklamaların ardından taksi plaka fiyatlarında düşüş yaşandı. 2 milyon 200 bin TL civarında olan taksi plaka ücreti 2 milyon TL’ye kadar geriledi. Ancak 16 milyonluk metropoldeki mevcut yapının bozulmasına sıcak bakmayan çevrelerden itirazlar yükseldi. Sarı taksi plakalarının satışı üzerinden hesap yapan bazı kesimler süreci tehdit diline kadar vardırdı. İstanbul’da taksi plaka satışlarının yapıldığı Bağcılar Oto Center’daki galericiler kararın kendileri için sürpriz olduğunu söyledi.
Piyasada kargaşa yaşandığını iddia eden şirket sahipleri “Başkanın bunu tekrar gözden geçirmesini isteriz. Belediyenin işi değil bu. her şey hazırlansa da esnaf bunun yürütmesini durdurur. Esnaf eski esnaf değil. Anında İstanbul’u kilitler” ifadelerini kullandı.
Toplu ulaşım sektörü esnafı da projeye alternatif önerileri ortaya attı.
Otocenter Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Meydancı “Atıl duruma düşmüş 4-5 bin ticari hatlı ve minibüs, 500-600 taksi dolmuş, 100-200 M kırmızı taksi hatlarının uygun sayıda Uber tarzı, XL taksilere dönüştürülmesi şeklinde olabileceğini düşünmekteyiz” dedi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ise, İstanbul’a ‘5 bin yeni taksi’ çalışmasında, taksici esnafının temsilcileriyle istişare edilmesini istedi. İstanbul Bahçelievler Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Halit Yılmaz, “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kiralık taksi açıklaması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Geçen yıllardaki Uber krizinde olduğu gibi yine ‘eylem mesajlarıyla’ ön alma girişimlerine İBB Başkanı’nın cevabı sert oldu.
Tehditlere karişı tavizsiz yaklaşım sergileyen İmamoğlu “İstanbul halkının taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değil. İstanbul’da düzeni bozucu bir fiile giren her şahıs, karşısında devleti bulacaktır. Yasaların İBB’ye verdiği her yetki kullanmaktan imtina etmeyiz. Plaka fiyatları ile geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz” diye konuştu. İmamoğlu “Bütün bunlara esnafımızla birlikte karar vereceğiz. Onlar karar verecekler. Onun için belki birkaç yüz kişi üzülecek ama binlerce taksi emekçisi ve milyonlarca İstanbullu, bu güzel yeni taksi uygulamamızdan mutlu olacak” değerlendirmesinde bulundu.
İBB’nin 5 bin yeni sarı taksi için yaptığı anketten de dikkat çeken sonuçlar çıktı. İBB Haber’de yapılan ve ‘Yeni Taksi Projesi’ne ilişkin yurttaşların fikri sorulan ankette vatandaşlar desteğini güçlü şekilde vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyeti belediyeye ait olacak 5 Bin Yeni Taksi projesini destekliyor musunuz?’ anketinde toplam 82 bin 230 kişi oy kullandı. Sonuçlara göre oy verenlerin yüzde 93’ü yeni taksi projesini destekliyor, yüzde 7’si ise desteklemiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.