Sayıştan'dan Roketsan'a uyarı: Gizliliğe uy!

Sayıştan'dan Roketsan'a uyarı: Gizliliğe uy!

Sayıştay Başkanlığı’nın TÜVASAŞ 2018 yılı denetim raporu, Roketsan ile ortak gerçekleştirilen “10x10 Silah Sistemleri Platformu (SSP) Prototipi Geliştirme Projesi İşi” sürecinde güvenliğin dikkate alınmadığını ortaya çıkardı.

“Tesisin Güvenlik Belgesi”nin alınmadığını tespit eden Sayıştay, ülke güvenliğini ilgilendiren gizli belgelerin yetkisiz ve ilgisiz kişilerin eline geçebileceği uyarısında bulundu. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Ulusal güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren yerli ve milli silah projelerimizin gizliliği hususunda tehlikeli ihlaller yaşanmaya devam ediyor. Sayıştay Roketsan’ı gizlilik konusunda uyarıyor” dedi.

Sayıştay Başkanlığı Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) 2018 yılı denetim raporunu tamamladı. Çarpıcı verilerin bulunduğu raporda “Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Roketsan) ile yapılan sözleşmenin yürütülmesindeki belirsizlikler” adlı bir bölüm yer aldı. Bu bölümde Roketsan AŞ İle TÜVASAŞ arasında “10x10 Silah Sistemleri Platformu (SSP) Prototipi Geliştirme Projesi İşi” için 3 Ocak 2018 tarihinde sözleşme imzalandığı anımsatıldı. Raporda TÜVASAŞ’ın sorumlulukları arasında projenin tüm faaliyetlerinde gizlilik sağlanması, bu kapsamda ‘Tesis Güvenlik Belgesi’nin almasının da olduğu vurgulandı. Gizlilik uyarısında bulunulan raporda “Şirket içi 17.04.2018 tarihli yazışma ile söz konusu projede gizlilik hususu önem arz etmekte olduğundan bahisle, proje ile ilgili detay bilgilerin ve belgelerin yetkisiz ve ilgisiz kişilerle paylaşılmaması gerektiği duyurulmasına karşın, Tesis Güvenlik Belgesi alınmamıştır. Akabinde, 1 adet 8x8 SSP için nihai montaj ve devreye alma işine 02.05.2018 tarihinde başlanılmış ve 12.06.2018 tarihinde tamamlanmıştır” denildi.

‘AKIBETİNİ NETLEŞTİRİN’

Projede sözleşmenin yürürlükte olmasına karşın 2. aşamaya geçilemediğine dikkat çekilen raporda “Projenin akıbetinde belirsizlik devam etmektedir” denildi. Raporda projenin diğer aşamaları ile ilgili belirsizliğin giderilerek projenin akıbetinin netleştirilmesi istendi.

‘ULUSAL GÜVENLİĞE TEHDİT OLUR’

Raporu inceleyen ve değerlendiren CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “2016 yılında Makine Kimya Enstitüsü Kurumu (MKE) Kırıkkale Silah fabrikası müdürü, ABD’li bir silah firması yetkilisine, milli piyade tüfeği MPT-76 ile MP-5 marka silahların çizim ve üretim planlarını pazarlayıp satmaya çalışırken suçüstü yakalanmıştı. Fabrika müdürü tutuklanırken, MKE’nin bu ABD’li firmayla çalışmaya devam etmesi ise soru işaretlerine yol açmıştı. Bu olaydan tam 2 yıl sonra Sayıştay 2018 yılı denetim raporunda uyarıyor. Sayıştay daha ne yazsın, nasıl uyarsın! Kritik projelerin kozmik bilgileri etrafa saçılıyor diyor” ifadelerini kullandı. Yavuzyılmaz özetle şöyle dedi: 

“Deşifre edilen gizli bilgileri nedeniyle milli projeler iptal ediliyor, ulusal güvenlik tehdit altına giriyor. Roketsan’ın Silah Sistemleri Platformu projesi 1. aşamayı başarıyla geçtiği halde, 2. ve 3. aşamaları olan 10x10 SSP prototip üretimine geçerken de bazı karanlık ellerin devreye girerek, bu hayati projeyi durdurdukları anlaşılmaktadır.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler