Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

SECIMLER UZERINE BIR HESAPLAMA CALISMASI...

İyi P. kaç oy almış kaç m.vekili cikarabilmis diye söyle bir tabloya baktım.
Çıkardığı m.vekili sayısı 44 gözüküyor.Aldigi oy miktarı ise 5 milyon ikiyuz kusur bin.Yuzde 10'a yakın.
Çalışacaksınız,cabalayacaksiniz, yirtinacaksiniz ...Yüzde 10 oy, beş milyondan biraz fazla seçmen ve 44 m.vekiline ulaşacaksınız...Bu hesap burda dursun.
Deva+Gelecek-Saadet-Demokrat partileri CHP catisi altında ve millet ittifakı bünyesinde girdikleri seçimde toplamda otuzdan fazla m.vekili çıkarmış oldular.
Benim gazetecilikten ,avukatlığına, mebusluktan evvelki ilk mesleğim bakkalliktir.Fen birimlerine ya da matematiğe kafam fazla basmaz , ama babamdan menkul bakkal hesabı yapmayı iyi bilirim.Rahmetli babam hesap makinesiyle yapılabilecek hesabı ya kafasında ya da kesekagidinda calakalem yapiverirdi.Esnaflikta buna bakkal hesabı deriz. Pratikte, bana da biraz bulamisligi vardir .
Şimdi buna göre bir hesap yapmaya çalışıyorum.
Eğer ki, beş milyon ikiyuz kusur bin oy, yani yüzde 10 oy 44 mebus çıkarabiliyorsa otuz kusur civarı bir mebus çıkarabilmenin oy oranı ve oy miktarı ne olmalıdır? Bu soruyu kendi kendime sormaktayim.Hani derler ya, bu sual kafamı kurcalıyor.
Hesap oldukça açık gözüküyor.Benim bu soruya ( ancak bir ortalama hesap olabileceği asikardir) cevabım en az % 7-8 civarı bir oy ve yine en az 4 milyondan az olmaya bir seçmen tercihi demektir.
Burada hemen ikinci sual akla geliyor.
Peki, bu dört parti millet ittifakına 4 milyon oy ve % 7-8 civarı bir katkı sağlamış mıdır?
Sağlamıştır derseniz bu da bir felaket hal demektir ; o zaman millet ittifaki olmasa ve bu partiler CHP listelerinden girmemiş olsalardı demek ki, CHP % 20'lerde kalacaktı... ( Yine bazı kimselerin dişlerini gicirdatmakta ve " yine ne karıştırıyor bu adam demekte" olduklarını hissediyorum) Ama oturun bu hesabı siz de yapın.
Suali bir de tersinden soralım. %7-8 civarı bir oran ve 4 milyon civarı bir oyun bu partilerce getirilmedigini ; CHP' nin kendi performansıyla bu oyu aldığını düşünelim. O zaman da sual çok açık, bu dört parti ne kadar seçmenden oy aldı; ne kadar seçmeni CHP ye "evet" mührü bastırdı?.. Kazandıkları otuzdan fazla mebuslugun oy karşılığını taşıdılar mi? Bu sualin de cevabinin ne olduğu açıktır?...
Gelelim 2. tura...
Sinan kardeşimiz destek şartı olarak HDP ye ret şartı getiriyor. Diyelim ki,Cumhur bu şartı kabul etti...% 5 oy taraftarına " cumhuru destekleyeceğiz" mi diyecek?
Diyelim ki, Kemal beyi desteklemek için millet ittifakı tarafından da bu talebine uygun cevap aldı ve taraftarı gözüken seçmene " millet ittifaki" yani "Kemal bey" dedi.
Yine bizim bakkal hesabı...
28 CHP...10 IYI P. ... 5 Ogan'a oy verenler...2 de benden...Kaldı Kemal bey 45 de... Nolcak? .. (HDP yi red ettik ya ????)
Yine bir başka bakkal hesabı...
Diyelim ki , Kemal bey Erdogan'dan bir oy ( veya daha fazla) aldı ve Kemal beyi sectirdik. Bakalım Meclise ...322 Cumhur ittifaki mi...Evet.
HDP ye ret mi? Evet...3 hudapar mi? Evet...Otuz kusur içinden de ne olacağı belli değil mi? Evet...Al sana "nitelikli meclis cogunlugu" ...Şu anda HDP yi dışlar, Cumhur tarafına atarsanız " anayasa cogunlugu" vermiş olursunuz, Kemal bey c.baskani da olsa bu ülkeyi yonetememis olur. Bunlar önümüzde yaşayacağımız günlerin büyük problemleri ve acı gercekleridir.BAKKAL HESABI...????
Yine bu acı gerçeklerin işaret ettiği bir başka acı gerçek Kemal bey seçilse de "parlamenter sistem" bir başka bahara kaldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.