Somut kararlar önümüzdeki haftalarda yayınlanacak

Somut kararlar önümüzdeki haftalarda yayınlanacak

Pazar günü akşam saatlerinde dördüncü kez bir araya gelen Millet İttifakı liderlerinin Gelecek Partisi Genel Merkezindeki buluşması saat 19.05’te başladı ve 7 saat 15 dakika sürdü.

Millet İttifakı liderleri 6’lı masa etrafında dördüncü kez bir araya geldi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde Gelecek Partisi Genel Merkezinde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener buluştu. 7 saatten uzun süren toplantının ardından “Temel ilkeler ve hedefler” başlıklı bir ortak açıklama yayınlandı.

TUTUM BELGESİ ORTAYA KONULDU

Yayınlanan açıklamada, “güçlendirilmiş parlamenter sistem”e geçiş için kurulan dört komisyonun çalışmalarının gözden geçirildiği ifade edilirken, çalışmaların devam edeceği vurgulandı. Açıklamada, “güçlendirilmiş parlamenter sistem”e geçiş süreci ve ülke yönetimi konusunda ortak çalışmalara referans olması amacıyla ortak bir tutum belgesi ortaya konulduğu vurgulandı. Metin ile hem parti tabanlarına hem de vatandaşlara bir taahhüt ortaya konulduğuna da dikkat çekildi.

SEÇİM GÜVENLİĞİNDE İŞ BİRLİĞİ

Seçim güvenliği konusunda kurulan komisyonun çalışmalarının ışığında 6 siyasi partinin seçim döneminde ortak hareket edeceği ifade edilen açıklamada, “Altı siyasi parti olarak, yol haritamızda belirlediğimiz şekilde, seçim sonuçları YSK tarafından ilan edilip kesinleşene kadar ortak çalışmaya ve iş birliğine devam edeceğiz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, bir tek oylarının dahi zayi olmaması için gece gündüz çalışacak; seçimlerin adil, serbest, şeffaf ve güvenlik içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbiri alacağız. Komisyonumuzun bu konuda yaptığı çalışmaların geldiği aşama, 6 Haziran 2022 Pazartesi günü kamuoyumuzla paylaşılacaktır” diye belirtildi.

KAMU MALİYESİNDE REFORM

Partiler tarafından kurulan Kurumsal Reformlar Komisyonunun çalışmaları ışığında birçok kurumda oluşan tahribatın ve kaybın düzeltilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Stratejik Planlama Teşkilatının kurulması, TCMB’nin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve bağımsızlığının teminat altına alınması ve Ekonomik ve Sosyal Konseyin yeniden yapılandırılarak işlevsel hale getirilmesine yönelik ilkesel ve yapısal reformların çerçevesini oluşturmuş bulunmaktadır. Komisyonumuz bu kurumlardaki tahribatı tespit ve bu tahribatın giderilmesi için atılacak kurumsal reform adımları için geliştirdiği somut önerileri 13 Haziran 2022 Pazartesi günü kamuoyumuzla paylaşacaktır” ifadeleri kullanıldı.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMASI TAMAMLANACAK

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişte anayasal olarak hazırlıkların tamamlanması için kurulan Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonunun çalışmaları neticesinde ise sisteme geçişte öncelikli olarak yasamaya ilişkin maddelerdeki değişikliklerin değerlendirildiği belirtilirken, komisyonun çalışmalarına devam edeceği ve anayasal düzenleme konusundaki hazırlıklarının sonraki toplantıya kadar tamamlayacağı belirtildi” diye belirtildi.

KUR KORUMALI SİSTEM ACİLEN SONA ERMELİ

Toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı ifade edilen açıklamada, ekonomik sorunlar, göçmen sorunu ve Rusya- Ukrayna Savaşı’nın öne çıkan konular olduğu belirtildi. Ekonomik sorunlara ilişkin olarak iktidarın, akıldan, bilimden ve rasyonellikten uzak tezleri nedeniyle ekonomik zararın arttığına dikkat çekilen araştırmada, “Ülkemiz dünya enflasyon sıralamasında 6’ncı sıraya yükselmiş, oluşan hayat pahalılığı sosyal istikrarı bozacak düzeye ulaşmıştır. Kur Korumalı Mevduat (KKM) Sistemi ile 85 milyon vatandaşın kamuya emaneti olan kaynaklar, ülkemizin az sayıdaki varlıklı insanına adaletsiz bir servet transferi şeklinde aktarılmaya başlanmıştır. İktidar acilen KKM uygulamasına son vermeli, para politikasını normalleştirmelidir” ifadeleri kullanıldı.

GÖÇMEN KONUSUNDA BİR KOMİSYON KURULACAK

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen göçmen sorununa ilişkin olarak değerlendirmelerin yapıldığına dikkat çekilen araştırmada, muhalefet partileri arasında konuya ilişkin istişarelerin derinleştirilmesi gerektiği kaydedilerek, “Son dönemde bir taraftan provokatif açıklamalarla diğer taraftan yanlış uygulamalarla tırmanan göçmenler sorunu da kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Kapsamlı bir ‘göç politikası’ geliştirilmesi için partilerimiz arasındaki istişarelerin derinleştirilmesi amacıyla bir komisyon kurulması hususunda mutabakata varılmıştır” denildi. Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş ile gündeme gelen NATO’nun genişlemesi konusunda Türkiye’nin stratejik çıkarlarının düşünülerek değerlendirildiğine dikkat çekilen açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda Türkiye’nin haklı taleplerinin mevcut NATO ve BM üyeleri içinde geçerli olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu konuda haklı taleplerimiz dile getirilirken diğer taraftan Doğu Akdeniz ve Ege’deki güç dengelerinin aleyhimize değişmesine sebep olacak ve Türkiye’nin çok boyutlu dış politika gerekliliklerine zarar verecek gerilimlerden ve maceracı söylem ve politikalardan uzak kalınmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

10 MADDELİK TEMEL İLKELER KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI

Altı lider, açıklamalarında yer alan ilkeleri de açıkladı. 10 maddelik ilkeler içerisinde, “Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı güçlendirilmiş parlamenter sistem, özgürlükçü kamu düzeni, her tür ayrımcılığa son verecek çoğulcu, katılımcı ve özgürlükçü demokrasi, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, toplumsal barış ve tarafsız/bağımsız yargı önünde hesap verilirlik, sosyal devlet ve gelir adalet, üretim ve istihdam odaklı ekonomi, siyasi etik reformu, etkin ve itibarlı dış politika” ifadeleri açıklamanın içerisinde yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler