SPD Başkanı Yıldız: Gediz Havzasında yağışlar ve su kaynakları azalıyor. Kuraklık yönetimi başlamalı.
SPD Başkanı Yıldız: "Havzada yeraltısuyu seviyesi hızla düşüyor. Havzada yağışlar azalma eğilimi gösteriyor. Kuraklık yönetim planı hızla uygulanmalı . Aksi taktirde bölgenin su bütçesinde büyük bir açık oluşabilir."
Zeytin üretiminde önemli bir yere sahip olan Manisa'da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları zeytin üreticisini endişelendirdi. Çöl sıcakları nedeniyle yaklaşık 1,5 ay sonra hasadına başlanacak olan zeytinlerde buruşmalar meydana geldi. Özellikle susuzluktan meydana gelen buruşmalardan dolayı üreticiler bu yıl rekoltenin düşük olacağından endişeli. Bazı bölgelerdeki arazilerde sulama çalışmaları yapılmasına rağmen yine de ağaçlardaki zeytinler çöl sıcaklarına yenik düştü.
Konuyla ilgili Ngazete'te açıklamalarda bulunan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız şunları söyledi:
Bölgede Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur’un yaptığı açıklamada Zeytinde bu yıl rekoltenin yüzde 30 daha düşük olacağı belirtiliyor. Ayrıca 10 - 15 bin dekara yakın arazide durum kötü ,verim çok düştü, biz bu şartlarda bunun altından kalkamayız, 2011 yılından sonra ilk defa böyle sıcakları yaşıyoruz . Çeşitli kurumlar vasıtasıyla sondaj çakılması ya da başka sistemlerle su getirilip bu zeytin ağaçlarının sulanmasını istiyoruz deniyor.”
Bu açıklamalar bölgede değişen iklim koşullarına göre önlemlerin hızla alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Bilimsel çalışmalar bölgede yaşanan kuraklığın şiddetinin artabileceğinden söz ediyor. 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Gediz Havzasında İklim Değişikliğinin Su Kaynakları Üzerine Etkisi raporundaki sonuçlar da endişe verici. Raporda 2020 yılından başlayarak 2040 yılına kadar havzanın tamamına yakın kısmında yağış azalmasının etkili olmasının beklendiği yazıyor. Aynı Raporda yağışların sürekli azalacağı, 2050 yılından sonra %25’e çıkacağı ve havzada önemli oranda su açığının görülebileceği de yer alıyor.
Gediz Havzasının Kuraklık Yönetim Planı Raporu 2019 yılında yayınlandı. Bunun acilen uygulanması lazım. Bu raporda “Gediz havzası 1985-2010 yılları sıcaklıklarının artış eğiliminde olduğu, 1963-1995 yılları arasında yıllık yağışların azalım eğiliminde olduğu net bir şekilde görülmektedir.” deniyor.
Aynı Raporda ayrıca Gediz Havzasında 1980 ile 2018 yılları arasında 10 adet farklı şiddetlerde kurak dönemin yaşandığı bilgisi de yer alıyor.Gediz havzasında suyun en verimli akılcı ve planlı şekilde yönetimi çok önemli hale geldi. Kurak dönemleri daha fazla su çekerek değil Kuraklık Yönetim Planını bir an önce uygulamaya koyarak planlı bir şekilde aşmalıyız. Havzada yeraltısuyu seviyesi hızla düşüyor. Havzada yağışlar azalma eğilimi gösteriyor. Kuraklık yönetim planı hızla uygulanmalı . Aksi taktirde bölgenin su bütçesinde büyük bir açık oluşabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.