SPD: Su Yönetimi Dikkatli Olmalı!
SU Politikaları Derneği, artan kuraklık konusunda uyarılarda bulundu
SU Politikaları Derneği : Geçtiğimiz yıl Kuraktı ,2022 Su Yılına da Meteorolojik Kuraklıkla Girdik .Su Yönetimi Dikkatli Olmalı
Ankara-Ülkemiz son 2 yıldır bazı bölgelerimizde olağanüstü şiddetli kuraklık yaşamıştı. Meteorolojik kuraklık hidrolojik kuraklığa ve tarımsal kuraklığa dönerek tarımsal üretimi olumsuz etkilemişti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayınladığı veriler 2020 su yılının yağışlarının ve 2021 su yılının yağışlarının normalin altında kaldığını ortaya koyuyor.
MGM tarafından yayınlanan ülke genelinde normale göre yağış farkını gösteren haritada, 2021 su yılında ( 1 Ekim 2020 ile 31 Eylül 2021 ) ülkenin Güney bölgesinin yağışlarında önemli oranda azalma olduğu görülüyor.
2022 Su/Tarım yılı kurak başladı
MGM tarafından yapılan açıklamalar 2021 yılındaki kuraklığın 1 Ekim 2021 de başlayan 2021-2022 su tarım yılının ilk ayında da devam ettiğini ortaya koyuyor.
MGM Genel Müdürlüğü Ekim 2021 için aşağıdaki açıklamayı yapmıştır
Üç Büyük kentimizde illere göre yağışların durumu aşağıdaki gibi verilmiştir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde Kasım ayının başında ilk üç gün sürmesi beklenen yağışlı havanın daha sonra yerini ülke genelinde güneşli bir havaya bırakacağı tahmin edilmiştir.
Su Politikaları Derneği’nden Açıklama :
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız konuyla ilgili yaptığı açıklamada;
“Meteoroloji uzmanları ve iklimbilimci akademisyenler 2021 yılında yaşadığımız hidrolojik ve tarımsal kuraklığın bu su yılına da sarkabileceği uyarılarını yapmışlardı. Bu öngörüleri Ekim ayında gerçekleşti. Yağışlardaki azalma sadece tarımı değil hidroelektrik enerji üretimini de vurdu. 2021 eylül ayında HES’lerden yapılan üretim bir önceki yıla göre yarı yarıya azaldı. Toplam üretim içindeki payı da %10’a düştü. Veriler henüz gelmedi ama Ekim ayında da bu düşüşün sürdüğünü düşünüyoruz. Ankara, Muğla gibi illerimizde İçmesuyu barajlarındaki seviyelerde de önemli düşüşler var.
2021 yılındaki kuraklık bazı bölgelerimizde sulama ve içmesuyu barajlarımızın su seviyelerini çok azalttı. Bu nedenle bu seneki yağışlar su yönetimi ve su kullanıcıları için çok önemli. Ancak Ekim ayında bu yağışı göremedik. Bundan sonra umarım artar.Ancak en olumsuz koşullara göre hazırlık yapmalıyız.
Yaşadıklarımız toplumsal su kullanım bilincimizi arttırmamız ve kurumsal su yönetim anlayışımızda da değişikliklere gitmemiz gerektiğini ortaya koyuyor.
Su Yasası Taslağı’nın TBMM’den çıkartılması ile birlikte yeni bir su yönetimi anlayışına geçiş için çalışmalıyız. Planlarımız hazır ,Havza ölçeğinde uygulama için hazırlıklarımız tamamlamalıyız .
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.