Suudi Arabistan'da gizli infazlar

Suudi Arabistan'da gizli infazlar

Suudi Arabistan’da yakınları idam edilenler, BBC’ye yaptıkları açıklamada, infazların ailelere önceden hiçbir bilgi verilmeden gerçekleştirildiğini söyledi.

Yeni bir insan hakları raporuna göre ülkedeki idam sayısı Kral Selman ve oğlu Muhammed bin Selman’ın iktidara geldiği 2015’ten bu yana neredeyse iki katına çıktı.
Mustafa el Hayat’ın ailesine, idam edileceğine dair hiçbir bilgi verilmedi. Bugün hâlâ cesedi ailesine teslim edilmiş değil; ziyaret edecek bir mezarları yok. Sesini son olarak, cezaevinden açtığı telefonda duydular ve annesine son sözleri “Tamam, artık kapatmam lazım, iyi olduğunuza sevindim” oldu.

Ne annesi ne de Mustafa bunun son konuşmaları olacağını biliyordu.

Bundan bir ay sonra Mustafa idam edildi. Modern Suudi tarihindeki en büyük kitlesel idamın gerçekleştirildiği 12 Mart 2022’de infaz edilen 81 kişi arasındaydı.

Mustafa’nın adı, idam cezasına karşı kampanya yürüten Reprieve adlı kuruluşun Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü ile birlikte, Suudi Arabistan’daki infazları titizlikle belgelediği yeni raporun uzun infaz listesinde yer alıyor.

2010’dan bu yana toplanan verilerle hazırlanan çalışmadaki bulgular şöyle:

Suudi Arabistan’da Kral Selman’ın tahta geçtiği ve oğlu Muhammed bin Selman’ı önemli pozisyonlara atadığı 2015’ten bu yana idam edilenlerin sayısı neredeyse ikiye katlandı.
Bu cezanın sadece en ağır suçlara verilmesini öngören uluslararası insan hakları hukukuna aykırı bir şekilde, ölüm cezası rutin bir şekilde muhalifleri ve protestocuları susturmak için kullanılıyor.
Suudi Arabistan’ın küçük yaştakilere verilen ölüm cezasının azaldığı iddiasına karşın, 2015’ten bu yana, tutuklandığında çocuk yaşta olan en az 11 kişi idam edildi.
Suudi cezaevlerinde çocuk hükümlülere karşı bile işkence “yaygın”.
Reprieve, Suudi Arabistan’da geçen yıl 147 infazı belgelediklerini ama sayının çok daha fazla olabileceğini söylüyor. Örgüte göre idam cezası verilenler arasında yabancıların oranı dikkat çekiyor. Bu yabancılar arasında kadın ev işçileri ve küçük miktarlarda uyuşturucuyla yakalananlar da var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler