Orhan Selen
Tarıma Nasıl İhanet Edildi?
Türkiye bir tarım ülkesiydi. UNUTTUK.
Dünyada ürettiği tarım ürünleriyle tek başına kendine yeten bir ülke olan Türkiye 1950’lili yılların sonlarına doğru birden belleğini yitirmiş olacak ki bu özelliğinden hızla uzaklaşmaya başladı.
Tarım ürünleri konusunda Türkiye’ye en büyük darbenin ABD tarafından vurulduğunu kaç kişi bilir.
Türkiye’yi küçük Amerika yapmak için yola çıkan ve bu rezilliği slogan olarak benimseyenler de ABD’nin vurduğu darbeye katkı sağladılar.
12 Kasım 1956 tarihli “Zirai Maddeler Ticaretinin Geliştirilmesi ve Yardımlaşma Hakkındaki Muaddel Amerikan Kanunu"nun I. Kısmı Gereğince Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile ABD Hükümeti arasında "Münakit Zirai Emtia Anlaşması” imzalanmıştır. Bu anlaşma ABD’nin Türk tarımını bitirme projesinin en önemli ayaklarından birini oluşturması bakımından dikkat çekicidir:
ABD, yardım adı altında 12 Kasım 1956 tarihli bu anlaşma ile kendi ihtiyaç fazlası olan buğday, arpa, mısır, dondurulmuş et, konserve sığır eti, don yağı ve soya yağı gibi tarımsal ve hayvansal ürünleri Amerikan gemileriyle, taşıma ücretiyle birlikte 46.3 milyon dolar karşılığında Türkiye’ye verecektir.
Türkiye, 12 Kasım 1956 tarihli bu anlaşmaya ek olarak 25 Ocak 1957 tarihli başka bir “tarım anlaşmasıyla” ABD’den şu tarım ürünlerini satın alacaktır: Buğday, arpa, mısır, konserve sığır eti, peynir, süt tozu, pamuk tohumu, soya fasulyesi yağı…
Bu ürünler Türkiye’ye taşıma ücretiyle birlikte 19.40 milyon dolara verilecektir.
12 Kasım 1956 tarihli anlaşmaya göre adı geçen tarımsal ve hayvansal ürünleri ABD aşağıdaki bağlayıcı koşullarla Türkiye’ye verecektir:
Türkiye’ye satılan Amerikan tarım ürünleri fazlası, Amerika’nın aynı malların alıcısı bilinen pazarlara ve Amerika’nın düşman tanıdığı ülkelere satılmayacak ve yalnız Türkiye’nin iç tüketimi için kullanılacaktır.
Bu anlaşma ile Türkiye’de satılacak malların dünya ürün piyasa fiyatları üzerinde etki yapmaması için dünya piyasası üzerinden fiyat tespit saptanacaktır..
Türkiye’nin yetiştirdiği ve anlaşmada adı geçen veya benzeri ürünlerin Türkiye’den yapılacak ihracatı, Amerika tarafından denetlenecektir.
Amerikan tarım ürünleri fazlası Türk lirası ile satın alınacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na yatırılacak olan Türk liraları ABD Hükümeti tarafından kullanılacaktır.
Türk ve Amerikan Hükümetleri, Amerikan tarım ürünlerine ait Türkiye’deki piyasa taleplerini artırmak ve geliştirmek için devamlı çaba harcayacaklardır. Her iki hükümet, bu anlaşmanın uygulanmasında özel girişim sahiplerinin etkili bir biçimde rol oynaması için ticari koşullar sağlayacaklardır.
Anlaşmanın dikkat çekici yönlerini şöyle değerlendirebiliriz:
ABD yardım adı altında Türkiye’ye kendi ihtiyaç fazlası tarımsal ve hayvansal ürünleri satacaktır.
Yani Türkiye’ye satılan ABD ürünleri ABD tüketicisinden arta kalan ikinci sınıf ürünlerdir.
ABD Türkiye’ye, buğday, arpa, mısır, konserve sığır eti, peynir, süt tozu, pamuk tohumu, soya fasulyesi yağı satacaktır.
Bu ürünlerin neredeyse tamamını veya eş değer başka ürünleri Türkiye’de yetiştirme olanağı vardır ve yetiştirilmektedir.
Türkiye ABD’den satın aldığı tarımsal ve hayvansal ürünleri ABD’nin düşmanlarına satmayacak, sadece kendisi tüketecektir.
Yani Türkiye parasını vererek satın aldığı ikinci sınıf ABD ürünlerini ABD’ye sorarak tüketecektir. Burada Türkiye’ye ABD eyaleti gibi bakılmaktadır.
Türkiye’nin yetiştirip ihraç edeceği tarım ürünlerini ABD denetleyecektir.
. Yani ABD’nin “üretmeyin” dediği tarım ürünleri üretilmeyecek, “satmayın” dediği tarım ürünleri ihraç edilmeyecektir.
Bu duru7m Türkiye’yi sömürgeye dönüştürmüş olmuyor mu?
ABD’nin ikinci sınıf tarım ürünlerine Türkiye milyonlarca dolar ödeyecektir.
Bunun adına ABD yardımı diyemeyiz ama büyük bir rahatlıkla ABD kazığı diyebiliriz.
Sanıyorum bu gün içine düşünen tarım ve hayvancılık açmazının gerçek nedeni anlaşılmıştır.
Türkiye bunlara dur diyecek onurlu iktidarları beklemektedir.
Türkiye’yi düzlüğe çıkaracak ulusal tarım politikaları 1956 ihanetinin uzantısı olan dışa bağımlı iktidarlarla aşılamaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.