TBMM Yapay Zeka Komisyonu Başkanı Dönmez: 'Türkiye Yapay Zeka Kurumu' Kurulsun

TBMM Yapay Zeka Komisyonu Başkanı Dönmez: 'Türkiye Yapay Zeka Kurumu' Kurulsun

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, komisyonun hazırladığı yapay zeka raporunun detaylarını duyurdu.

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, küresel yapay zeka gelişmelerine ilişkin komisyon raporunun detaylarını duyurdu. Dönmez, teknolojinin getirdiği riskleri yönetmek amacıyla Ulusal Yapay Zeka Güvenlik Stratejisi hazırlanmasını ve süreci koordineli biçimde yürütecek bir "Türkiye Yapay Zeka Kurumu" oluşturulmasını önerdiklerini açıkladı.

Son günlerde uluslararası yapay zeka şirketlerinin yöneticileri tarafından yapılan risk uyarılarına dikkat çeken Dönmez, teknolojinin hızla geliştiği bu süreçte asıl odaklanılması gereken konunun insanlığın bu teknolojiyi yönetme ve denetleme kapasitesinin aynı hızda gelişip gelişmediği olduğunu kaydetti.

"GÜVENLİK MESELESİ TEORİK BİR TARTIŞMA OLMAKTAN ÇIKTI"

Yapay zeka ajanlarının sınırlı insan gözetimiyle hareket edebilmesinin, gerçek dünyadaki kritik süreçlere daha fazla müdahil olmasının ve kötüye kullanım risklerinin artmasının güvenlik konusunu teorik bir tartışma olmaktan çıkardığını belirten Dönmez, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin güvenlik mekanizmalarını güçlendirdiğini, birçok ülkenin ise yeni kurallar geliştirdiğini aktardı. Teknolojik ilerlemeden korkan ya da ortaya çıkabilecek riskleri görmezden gelen yaklaşımları doğru bulmadıklarını vurgulayan Dönmez, şu değerlendirmede bulundu: "Mesele yapay zekayı durdurmak değil; onu insanlığın yararına, güvenli ve sorumlu biçimde geliştirecek kapasiteyi inşa etmektir. TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Raporumuzun temel yaklaşımı da bu olmuştur. Yapay zekanın gelişme hızına paralel olarak güvenlik, hukuk, etik ve denetim kapasitemizi güçlendirmektir."

KAPSAMLI GÜVENLİK MEKANİZMALARI VE STRATEJİ ÖNERİSİ

Rapor kapsamında önerilen somut adımlara değinen Dönmez; yüksek riskli yapay zeka sistemlerinde insan denetiminin sağlanması, sürekli izleme mekanizmalarının oluşturulması, ciddi risklerin bildirilmesi ve temel haklar etki değerlendirmelerinin yapılması gerektiğini ifade etti. Bu doğrultuda, Ulusal Yapay Zeka Güvenlik Stratejisi hazırlanmasını teklif ettiklerini belirten Dönmez, yapay zeka alanındaki çalışmaların daha etkin şekilde koordine edilmesini sağlayacak "Türkiye Yapay Zeka Kurumu" yapısının oluşturulmasını önerdiklerini bildirdi.

"GÜVENLİK, TASARIMIN AYRILMAZ BİR PARÇASI OLMALIDIR"

Güvenliğin teknolojinin sonradan eklenecek bir unsuru değil, en başından itibaren tasarımın ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini kaydeden Dönmez, yaklaşımlarının teknolojik gelişmenin önüne engeller koymak olmadığını dile getirdi. Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru ölçüde düzenlemelerle güvenli bir yapay zeka ekosistemi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye'nin yapay zeka çağında sadece teknolojiyi kullanan bir ülke olmaması gerektiğinin altını çizen Dönmez, şu ifadeleri kullandı: "Nasıl sanayi çağında üretim altyapımızı, enerji çağında enerji altyapımızı, bilgi çağında dijital altyapımızı geliştirdiysek; bugün de yapay zeka çağının güvenlik, hukuk, etik ve yönetişim altyapısını kurmak zorundayız. Kamu, özel sektör ve akademi arasında güçlü bir koordinasyon mekanizması oluşturarak Türkiye'nin bu alandaki kapasitesini daha da ileri taşımamız gerekiyor."

"GELECEĞİN RİSKLERİNE BUGÜNDEN HAZIRLANAN BİR DÜZEN"

Önümüzdeki dönemin küresel rekabetinin yalnızca kimin daha güçlü yapay zeka geliştireceği sorusuyla belirlenmeyeceğini ifade eden Dönmez, asıl meselenin yapay zekayı kimlerin daha güvenli, daha sorumlu, daha insan merkezli ve kendi milli iradesiyle yönetebileceği olacağını vurguladı. Hedeflerinin teknolojiye fren koymak olmadığını belirten Dönmez, Türkiye'nin direksiyonunda olduğu, insanı merkeze alan, güvenliği tasarımın merkezine yerleştiren ve geleceğin risklerine bugünden hazırlanan bir yapay zeka düzeni kurmak istediklerini ifade etti. Dönmez, amaçlarının Türkiye'yi yapay zeka çağında yalnızca takip eden değil, teknolojinin yönünü belirleyen öncü ülkeler arasında konumlandırmak olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler