"TBMM'de Kabul Edilen Bütçe Hayalet Bütçedir"
Gaye Usluer, “TBMM’de kabul edilen bütçe hayalet bütçedir. Bu bütçenin içinde çiftçi, esnaf, kobiler, memur, işçi, yoksullar yok! Bu bütçe sarayın bütçesidir. Bu bütçe ahbap çavuşun bütçesidir. Ülkeyi iflasa zorlayan bu bütçeye ‘hayır’ diyoruz” dedi
Memleket Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer, partisinin Merkez Yönetim Kurulu gündemli basın toplantısında iktidara yüklendi. Hızla değer kaybeden Türk lirası nedeniyle TBMM’de kabul edilen bütçenin ‘Hayalet Bütçe’ olduğunu dile getiren Usluer, “Devlet iflas etti diyoruz, çünkü bu bütçe tartışılmaya başlandığında dolar kuru 9.27 liraydı. Bütçe kabul edildiğinde dolar kuru 17 lira oldu. Bütçe uygulamaya geçtiğinde korkarım ki 20 lirayı aşmış olacak” dedi.
DUYGUSAL YÜKÜ AĞIR BİR HAFTADAYIZ
Konuşmasına haftalık değerlendirmelerle başlayan Usluer, “17-25 Aralık haftasındayız.17-25 Aralık’ta adı geçenlerle, saatini 17-25 Aralık’ta durduranlar şimdi ortak. Adını biliyorsunuz; Cumhur ittifakı!” dedi. Sözlerine “Duygusal yükü ağır bir haftadayız” diyerek devam eden Usluer, “19-26 Aralık 1978 Maraş Katliamı’nın 43. Yılı. Maraş’ta Alevi yurttaşlarımıza yönelik katliam hala hatırımızda. Maraş katliamında resmi rakamlara göre 120 insanımız öldürüldü. 200’ün üzerinde ev yakıldı. 100’e yakın iş yeri tahrip edildi. Bu acıları unutmayacağız, unutturmayacağız” diyerek konuştu.
SÖYLEYECEK BİR ÇİFT SÖZÜNÜZ YOK MU?
Usluer sözlerine şu şekilde devam etti; “18 Aralık 2002’de Necip Hablemitoğlu katledildi. 19 Aralık 2009’da Ali Tatar, ‘Hiç suçum yok. Karanlığa karşı ışık olabilmek için hayatıma son veriyorum. Bu şekilde giderseniz ne yönetecek bir ordu ne yaşayacak bir ülke ve cumhuriyet bulamayacaksınız’ diyerek hayatına son verdi. Kumpas Mağdurları Derneği Başkanı Ahmet Tatar soruyor. Devletin, devleti idare edenlerin binlerce açı çekmiş masum insanların ailelerine söyleyecek bir çift sözü yok mudur?”
SÜT VE ET SEKTÖRÜNDE GİDİŞAT KAYGI VERİCİ
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği’nin açıklamasını gündeme taşıyan Usluer, “Yapılan açıklamada süt ve et sektörünün gidişatı kaygı verici deniyor. Böyle devam ederse mart ayı itibariyle yem hammaddesi bulmakta zorlanacağız İnek kesimleri devam ederse, yaz aylarında süt arzında düşüş ve turizmden gelen talep doğrultusunda tüketiciler et ve süt bulmakta zorlanacaklardır deniyor. 1lt sütü 5.5tl üzerinde mal edip 4.70tl ye satmanın mümkün olmadığı söyleniyor. Biz de Memleket Partisi olarak, ülkenin gıda krizine girmemesi, ülkenin etsiz, sütsüz, yumurtasız kalmaması için iktidara acil önlem çağrısında bulunmayı görev biliyoruz” dedi.
DEVLET İFLAS ETTİ
TBMM’de kabul edilen 2022 bütçesine değinen Usluer, “Devlet iflas etti diyoruz, çünkü bu bütçe tartışılmaya başlandığında dolar kuru 9.27 liraydı. Bütçe kabul edildiğinde dolar kuru 17 lira oldu. Bütçe uygulamaya geçtiğinde korkarım ki 20 lirayı aşmış olacak. Bakınız; kabul edilen bütçe 1 trilyon750 milyar TL, devletin güncel borcu 2 trilyon 200 milyar TL. Bu borcun içinde kurdaki artış yok. Bu borcun içinde özel sektör borçları yok. Gerçek enflasyon yüzde 60’lara doğru gidiyor. AKP Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” diyor ya tersten baktığımızda bu sav ne yazık ki doğru çıktı. Faizi azalttıkça kur artıyor; enflasyon yükseliyor” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET ERİMEYE BAŞLADI
Asgari ücretin açıklandığı andan itibaren yüksek kur karşısında erimeye başladığını dile getiren Usluer, “Haftalardır süren asgari ücret orta oyunu sona erdi. Asgari ücret 4250 TL olarak açıklandı. Asgari ücret tam yüzde 50 arttı. Seçim yaptırımı deyin, siyasi gösteri deyin ne derseniz deyin.
Ancak açıklandığı an itibariyle asgari ücret yüksek kur karşısında erimeye başladı. Çarşıdaki, pazardaki tüm ürünler dövize bağlı girdileri nedeniyle zamlandı. Ekmek kuyruklarının, yağ kuyruklarının konuşulduğu bir ülke olduk. Açıklandığı an itibariyle 225 avro olan asgari ücret AB ve OECD ülkelerinin çok altında. Tüm bunlar olurken Cumhurbaşkanı diyor ki ‘asgari ücreti dolarla ölçmeyin’ Soruyoruz paranız pul olmuş, tüm girdileriniz dövize endeksli
asgari ücreti ne ile ölçelim?” dedi.
MEMUR VE EMEKLİLER İÇİN NE YAPACAKSINIZ
Memur ve emekli maaşlarına zam konusunu da gündeme taşıyan Usluer, “Asgari ücrete yüzde 50 artış yaptınız. Bu hafta torba yasa ile AGİ getirilecek. Soruyoruz! Diğer ücretli memur ve emekliler için ne yapacaksınız?” AGİ asgari ücret kadar tüm ücret ve maaşlara uygulanmazsa bunun sonuçlarının sorumlusu siz olacaksınız. Yapmanız gereken belli de nasıl yapacaksınız?” diye konuştu.
KARA PERŞEMBE KARA CUMA
Ateşi düşürülemeyen döviz artışına dikkat çeken Usluer, “Ülkemizde
16 Aralık 2021 Perşembe gününün adı ‘Kara Perşembe’dir. 17 Aralık 2021 Cuma gününün adı da ‘Kara Cuma’dır. Çünkü ‘Kara Perşembe’de yeniden faiz indirimi yapıldı. Çünkü ‘Kara Cuma’da dolar kuru 17’yi vurdu. Merkez Bankası 5’inci kez döviz satarak müdahale etti. Sonuç sıfır. Sonuç ortada. Bugün 1 dolar 17.82 TL. Sayın Cumhurbaşkanına birisinin anlatması gerekiyor. Politika faizi düştükçe Hazine’nin daha yüksek faizle borçlandığını. Banka kredilerinde faizin düşmediğini anlatmalı. Ama kim anlatacak. Anlatsa da dinleyecek mi?” dedi.
ÜLKEYİ İFLASA ZORLAYAN BÜTÇEYE HAYIR DİYORUZ
Usluer sözlerine şöyle devam etti; “Bir ülkede dayanıklı tüketim maddeleri talebi öne alınıyorsa, gıda maddeleri stoklanmaya başlamışsa, yerli yatırımcı dövize, altına, borsaya yönelmeye başlamışsa; bunun adı ne yazık ki hiperenflasyondur. Tüm bu gerçekler mevcut iken TBMM’de kabul edilen bütçe hayalet bütçedir. Bu bütçenin içinde çiftçi, esnaf, Kobiler, memur, işçi yoksullar yok! Bu bütçe sarayın bütçesidir. Bu bütçe ahbap çavuşun bütçesidir. Ülkeyi iflasa zorlayan bu bütçeye ‘hayır’ diyoruz.”
ANAYASAYA KARŞI GELEMEZSİNİZ, SUÇTUR
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin laik, demokratik, hukuk devleti olduğunun altını çizen Usluer, “Sen maaş alıyorsun. En fazla neyini kaybedersin. Enflasyonun altında ezilirsin. Ben bütün varlığımı kaybederim diyen, banka genel müdürleriyle toplantı yapıp, faiz artırımı tartışmaya kapalı. Bunun dışında önerilerinizi dinlemeye hazırım diyen Hazine ve Maliye Bakanına…
Sadece akıl ile doğruyu bulmak imkansız. Vahiy olmayınca akıl bir yerde kalabilir diyen Diyanet İşleri Başkanına… Hala “nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim, hüküm bu diyen Cumhurbaşkanına hatırlatalım; Türkiye Cumhuriyeti din devleti değildir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Anayasaya karşı gelemezsiniz, suçtur” dedi.
PEMBE GÖZLÜKLERİNİZİ ÇIKARIN
Ekonominin bir bilim olduğunu vurgulayan Usluer, “Mevcut duruma pembe gözlükleriyle bakan Alice Harikalar Diyarında öyküsünün tüm kahramanları hepinize söylüyoruz; pembe gözlüklerinizi çıkartın. Boş konuşmayı bırakın. Ekonomiyi gerçek bilenlerine bırakın. Ekonomi bir bilimdir. Ekonomide var olan tüm modeller teorik-pratik olarak modellenmiştir. Yeni açılımların adresi ise yine bilim olmalıdır. Bu bağlamda geç de olsa iş dünyasından gelen, benzer yönde uyarıları olumlu buluyoruz” diye konuştu.
İŞTE MEMLEKET PARTİSİNİN ÇÖZÜM REÇETESİ
Partisinin çözüm reçetesini dile getiren Usluer, önerilerini şu şekilde sıraladı; “Bir, bütçe disiplini sağlanmalıdır. Karşılığı olmayan ziyana ve verimsiz harcamalara son verilmelidir. İki, Türkiye’nin yeni ekonomik modeli dünyaya entegre ve şeffaf olmalıdır. Üç, hukukun üstünlüğü esas olmalı, ulusal ve uluslararası yasalara uygun reformlar gerçekleştirilmelidir. Dört, hedef Türk lirasının değer kaybetmemesi ve düşük işsizlik olmalıdır. Bunun için öncelikle demokrasinin tüm kurum, kural ve süreçleri ile uluslararası standartlarda işlemesi gerekmektedir. TCMB, TÜİK, AYM, SAYIŞTAY gibi tüm anayasal kurumlar bağımsız olmalıdır. Beş, adaletli bir vergi reformu yapılmalıdır. Altı, kamunun acilen tasarruf yapması ve kaynaklarını verimli yatırımlara yönlendirmesi zorunludur. Yüksek maliyetle ve hazine garantili olarak yapılan alt yapı yatırımları ve şehir hastanelerinin sözleşmeleri acilen ve dikkatle gözden geçirilmeli, halkın yararına işletilmeli ya da kamulaştırılmalıdır. Yedi, pandemiyle birlikte tüm dünyada dijital ekonomiye geçilmiştir. Modern dünyada yerimizi alabilmek için dijital teknolojinin ana sütunları olan CHIPS üretimi ve bilgisayar yazılımları konusunda eğitim ve yatırım hamlesi yapılmalıdır. Sekiz, Türkiye’nin görece üstün olduğu sektörler tarım, turizm, yurt dışı inşaat, imalat sanayi ve sağlık sektörü hizmet ihracı devlet eliyle desteklenmelidir. Özellikle imalat sanayi alanında net ihracatçı konumuna geçilmelidir. Bunun için gerekli teşvik ve vergi düzenlemeleri yapılmalıdır. Dokuz, tarım ve ormancılık ürünlerinde 8,5 yılda tam 28 milyar dolarlık dış ticaret açığı verilmiştir. Tarımda yıllık 3,5 milyar dolar olan dış ticaret açığı derhal kapatılmalı, net ihracatçı konumuna geçilmelidir. On, bu iktidarın artık güven tesis etme imkânı kalmamıştır. İktidar ve yönetim ivedilikle değişmelidir.”
GÜÇLÜ MİLLİ ÜRETİM EKONOMİSİ GÜÇLÜ TÜRK LİRASI
Usluer, “Mevcut durumdan kurtuluş zamanın ruhuna uygun Mustafa Kemal Atatürk’ün misakı-iktisat politikalarına dönüşmekle mümkündür. Makro ekonomide, güçlü milli üretim ekonomisi, güçlü Türk Lirası! Gıda, enerji, ilaç, imalat, dijital teknoloji vb. stratejik sektörlerde öncelikli kalkınma ve karma ekonomi modeli. Mikro ekonomide ise servetin tabana yayıldığı inovasyon, girişimci, ar-ge, dijitalleşme, kobi tabanlı Endüstri 5.0’a geçilmelidir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.