TDP GENEL BAŞKANI BEYCAN İLYAS NGAZETE'YE ANLATTI (2.BÖLÜM)
Nuray Başaran Yazdı : TDP GENEL BAŞKANI İLYAS: TÜRKİYENİN SON ZAMANLARDA BÖLGEDE STRATEJİK YANILGISI VAR
2.BÖLÜM
TDP GENEL BAŞKANI İLYAS: TÜRKİYENİN SON ZAMANLARDA BÖLGEDE STRATEJİK YANILGISI VAR
NURAY BAŞARAN- Yeterli mi?
BEYCAN İLYAS- Yetersiz, Kosova’ya Amerika’nın desteği 950 milyondu geçen yıl. TİKA’nın da 150 milyondu, az bir şey değil ama Amerika’nın Kosova’da’ki mevcudiyeti artık tartışılmazdır . Makedonya’da buna örnek olamaz ama yine de, bakın Türkiye kurumlarından sorarsanız , ‘en rahat görev yapabildikleri ülke hangisidir ?’ diye şüphesiz, 1. Makedonya gelecektir. çünkü Türkiye’ye karşı Makedonlar da, Arnavutlar da , olsun Türkler ’de %99.99 diyebiliriz. Bizim içerimizde belki birkaç tane şey çıkabilir ama şimdi Türkiye’yi ayıralım . Bazen siyasi sıkıntılar içerisindeki şeyleri ayırmak lazım . Şurada sadece altını çizmemiz gerekir ki; son dönemlerde maalesef Türkiye’nin dış siyasetinde bazı değişiklikler yaşandı. Biz buna değişiklik demeyelim , belki engelleme . Bölge ülkeleri tarafından belki de strateji de yanılma var . Yunanistan ile Makedonya arasındaki sorun ortadan kalktıktan sonra, Yunanistan’ın mevcudiyeti fazlasıyla hissedilmeye başladı Makedonya’da ve bu dönemi bunun öncesinde ve sonrasında maalesef anavatanımız tam anlamda kullanamadı , biz bunu çok uyarmamıza rağmen.
NURAY BAŞARAN- Yunanistan yakınlaşması ne zaman başladı?
BEYCAN İLYAS- Yakınlaşması isim sorununu hallettikten sonra , siyasi yakınlaşması. Unutmayalım ki, Makedonlar eskiden yani eski Makedonya Osmanlı Makedonya’sı, Bulgaristan’ın batısı ve Yunanistan’ın kuzeyinde yer alıyordu . Selanik bir Makedonya şehriydi . Osmanlı’dan sonra , o dönemde oradaki Makedonlar sürüldü dünyanın dört bir tarafına ve bir kısmına Ege Makedonları dediğimiz Makedonya’ya geldiler. Bulgaristan’ın batısındakiler Makedonya’ya geldiler ve dünyaya dağıldılar ve bunu yaşamış olan Makedon milleti şüphesiz ki hem Bulgaristan’la, hem Yunanistan’la son derece ciddi bir kırgınlığı ciddi bir husumeti vardı. Türkiye ile bu mesele söz konusu değildi. Arnavutlar, maalesef bu Osmanlı, Arnavut siyasetçileri Belgrad odaklı Arnavut siyasetçileri , Osmanlı dönemini bir esaret dönemi demesine rağmen halkta bunu duyamıyoruz . Bugün Sırbistan’ın çok önemli kişileri şunu diyor : Osmanlı olmasaydı biz dilimizi, dinimizi muhafaza edemezdik . Bunu sadece Sırbistan siyasetçileri demiyor, tarihçilerde diyor. Bu bir gerçektir, buna kimse bir şey diyemez. Şimdi ne oldu ? Bu ve bunun benzeri olan durumlarda maalesef son dönemdeki strateji yanılmalardan, - hata demeyelim- yanılmalardan dolayı yeterince bilgilendirilme sahibi değiller belki de…
TÜRKİYE BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ!
NURAY BAŞARAN- Türkiye neler yapmalı?
BEYCAN İLYAS- Bakın Türkiye’nin özellikle dış politikası Balkanlar’da çok daha güçlü olması lazım. Bunu sadece manevi anlamda değil, ekonomik olarak Türkiye’nin mevcudiyetini arttırması lazım. Buradaki soydaş ile soydaş kelimesi aslında burada kullanılamaz. İlber Hoca’ nın bu konuda çok güzel bir tespiti vardı : Siz soydaş değilsiniz, siz bir milletin parçasısınız . Çünkü aynı sınırlar içerisindeyiz. Soydaş kim olabilir? Soydaş Sibirya’daki Türkler, hiçbir zaman bir olamamışız ama bizdendirler. Onlar , dolayısıyla Türk Milleti , Balkanlar’da yaşayan Türk milleti öyle diyelim , Türk milletinin bir parçasıyla ve akraba topluluklarıyla yeterince istişare edilemedikten sonra, yeterince çalışılmadıktan sonra, böyle bir durum söz konusu maalesef . Bu stratejinin içerisinde de siyaset, kişiler üzerinde yapılmaya çalışıldı ki, bu son derece hatalı oldu. Şu anda da tespit etmiş durumdayız . Kişiler siyaset yürütemez, kurumlar siyaset yürütür. Her nasıl ise Türkiye bizim için vazgeçilmez , kim iktidara gelirse gelsin bizim bir Türkiye’miz söz konusu. Bir Türkiye gerçekliği var burada, bu ilelebet devam edecektir.
NURAY BAŞARAN- Mesela desem ki size , ‘Türkiye’nin çok acil yapması gereken buradaki 3 şey ne’ diye?
BEYCAN İLYAS- Şimdi 3 şey ne ? Bir defa , ekonomik olarak bunu söylememiz lazım; ekonomik olarak bütün Balkan ülkelerinde mevcudiyetini son derece arttırması lazım . Bunun sadece kar gütme amacıyla yapılmaması lazım. Bunu siyasi olarak yapılması lazım.
NURAY BAŞARAN- Öncelikli sektörler var mı ekonomik olarak burada?
BEYCAN İLYAS- Tabii, öncelikli sektörler enerji sektörü şu anda çok aktif . Bu konuda zaten Türkiye çok önemli rol oynamakta ve oynayacaktır. Bunun da şeyini bekliyoruz Makedonya’da ki yatırımları da göz önünde bulundurursak ve bölgesel yatırımlar göz önüne alındığında enerji konusu çok önemlidir balkanlar için. Özellikle Rusya ve Ukrayna savaşından sonra, gaz konusunda, doğalgaz konusunda Türkiye’nin mevcudiyeti daha da artacaktır. Altyapı konusunda Türkiye ‘nin Balkanlara verebileceği çok şey vardır. İkinci mesele, buradaki yaşayan Türklerin Türkiye’nin jeostratejik anlamda savunması için, yani bu sadece savaş savunması değil. Avrupa’ya bir set bir algı oluşturması konusunda yani, - ne algısı Avrupa’ya - şu cevap verilmesi lazım; biz buradaki Türklerin Türkiye’den alacağımız güçlü bir destekle , manevi güçlü bir destekle, siyasi güçlü bir destekle , - içişlerimize karışmadı hiçbir zaman bunu ben açık ve net söyleyebilirim- hiçbir siyasetçi şöyle böyle demedi . Bazı kişiler , kendi partilerine aldılar o konuda kendilerini şey göstermeye çalıştılar ama işin bittiği yer parlamentodur. Parlamentoda kim vardır ? Halkın seçtiği kişiler vardır, yani bu kadar basit. Yani Türkiye’nin vereceği manevi , daha güçlü bir manevi ve siyasi destekle, pekala bu ülkeler buradaki Türkler ve diğer akraba toplulukları ama öncelikle Türkler , sayılı olarak çok fazla diyebilirsiniz belki, bazıları diyebilir. Hiç fark etmez ama her araştırmacı , her siyasetçi şunu biliyor ; Kosova’da bir Türk mevcudiyeti var. Sancak’ta bir Türk mevcudiyeti var. Romanya’da Türk mevcudiyeti var. Makedonya’da Türk mevcudiyeti var. Bulgaristan’da var . Batı Trakya’da var. Az ülkeler değil bunlar, çok bu bir set oluşturur Avrupa Birliği’ne.
EY AVRUPA BİRLİĞİ ! SAKIN HA BUNU YAPMA! DEMEK ÇOK BASİT!
Ey Avrupa Birliği ! Sakın ha bunu yapma! Demek çok basit! Geçenlerde ben Facebook’ta da bir şey yayınladım . İçten gelen Sayın cumhurbaşkanıma Stockholm’de bir ayıp bir şey işlenildi . Kardeşim affedersin, ben geçen yıl senin NATO’ya üyeliğini burada oyladım . Sen gel manevi olarak bağlı bulunduğun bir ülkenin Cumhurbaşkanına , seçilmiş cumhurbaşkanına veya Türkiye Cumhuriyeti’ne böyle bir hadsizlikte yapamazsın ve bunun şeyini yaptım . Ve bazı siyasiler diyor ki , ‘ne oldu falan filan söylediğin zaman’ buradaki siyasiler de şunu diyor: Çok haklısın, böyle bir tepki verilmesi lazım . Kim ki İsveç böyle bir şey yapsın ? Demek ki çok ciddi çalışıldığı zaman , çok güzel bir lobi oluşturulabilir burada. Bakın Makedonya, Avrupa Birliği’ne girecek, 2030’u bulmaz.
Şimdi vatandaşlık konusuna gelelim; üçüncüsü bu. Pasaport değil, ben diğerlerinden çok farklı düşünüyorum. Kesinlikle çifte vatandaşlık olabilir ama o bizim için mevcudiyet Türklerin Makedonya’daki Türkler konusunda çok ciddi sıkıntı yaşatabilir. Belki kişi olarak onu diyebilirim ; çifte vatandaşlık olsa ama şu and ki hareketlenmelere bakılırsa,- ki bizim halkımızın gençlerimiz maalesef Avrupa’ya ekonomik göçte yarın manevi olarak yaşadığımız o göçlerden birisini de yaşayabiliriz, - ‘çifte vatandaşlığım var zaten gidip Türkiye’de otururum. ‘ Buradaki mevcudiyetimiz söz konusu. Benim dediğim şu ; sağlık sigortası ve sağlık hizmetleri konusunda Türkiye sahip çıkabilir . Çok fazla bir nüfus değil balkanlarda yani toplasan 1.5 milyon Türk söz konusu . Ve oturma izni konusunda, mülk edinme konusunda sıkıntı yok. Mülk edinebiliyoruz . Makedonya’daki Türkler, o karşılıklı iki ülkeler arasındaki anlaşma, bu konuda Türkiye şunu diyebilir, ‘ herkes buyursun benim ülkeme ama Türkler sizin yeriniz ayrı . siz bizdensiniz, siz bizsiniz’ .
NURAY BAŞARAN- Fikrim Damka ile (Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı) bir röportaj yapmıştık. Geçen hafta yayınladık. O bize dedi ki , ‘adı turkuaz kart olur , mavi kart olur , böyle bir kart önerdi sağlık için ‘ katılır mısınız O’na?
BEYCAN İLYAS- Bakın katılırız, Kosova’daki sağlık kurumlarının durumu biraz daha kötü. Sağlık sigortaları yok . Bizde biraz daha iyi. Devlet sağlık sigortası var. Çok istenilen düzeyde değil sağlık hizmetleri ama Allah’a bin şükürler olsun vergilerimizin karşılığını alabiliyor halkımız . Biraz da şey konuşmak lazım, ameliyat olabiliyor. Gerektiği zaman Makedonya, burada yapılamayan ameliyatlar için yurtdışına gönderebiliyor, özellikle Türkiye’ye gönderebiliyor hastalarını. Öyle bir rahatlığımız var ama şey olursa, Türkiye vatandaşlarının bütçesine yük olmadan, böyle bir şey bulunabilir . Nedir yük olamadan ? Buradaki vatandaş, o kartı isteyen bir vatandaş , buradan parasını yatırabilir. Atıyorum ben sembolik olarak yılda 2 bin lira, 3 bin lira , sağlık sigortası gibi , desin ki benim öyle bir hakkım olsun. Vatandaş değilim , bakın bedava değil , biz yük olmak istemiyoruz. Balkan Türkü vatanına yük olmaz, olmamıştır. Ben bunu söylemek zorundayım. Balkan Türkü , tarihte hiçbir zaman vatanına yük olmamıştır. Bu konuda da yük olmayalım. Biz diyoruz, hakkımız olsun öyle bir şeye ve oturma izni konusunda, eğitim konusuna, biraz daha çok destek verebilir bazı konularda. Eğitim fakülteleri konusunda bir kadro boşluğumuz var, biz şu anda Vizyon Üniversitesi’ nde hukukçu, bilgisayarcı ihtiyacını kapatabiliyoruz. Buradaki eksikliklerimize destek olsun.
YARIN: BURADA TÜRKÇE EĞİTİM OLMAZSA, ASİMİLASYON OLUR !
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.