Tff Başkanı Büyükekşi: Format İle Fikstür Yapısını Birlikte Yeniden Oluşturmak İstiyoruz
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk futbolunu markalaştırmak istediklerini belirterek, "Önümüzdeki senelerde Süper Lig, 1, 2, 3. Lig ve Türkiye Kupası'nda oynanacak format ve fikstür yapısını birlikte yeniden oluşturmak istiyoruz." dedi
Ankara'da düzenlenen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Seçimli Olağan Genel Kurulu başladı.
JW Marriott Hotel'de yapılan genel kurul toplantısı, 202 delegenin imzasıyla açıldı. Divan başkanlığına, Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Adana Demirspor'un başkanı Murat Sancak seçildi.
Genel kurula Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, FIFA, UEFA temsilcileri, kulüp başkan ve yöneticileri ile delegeler katıldı.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan ile Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş de kongrede yer aldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından gündem maddeleri görüşülmeye başlandı.
Genel kurulda TFF Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu'nun 1 Haziran 2022-31 Mayıs 2023 dönemindeki hesap ve faaliyetlerinden dolayı ibrası görüşülecek.
Kongrede daha sonra başkanlık seçimine geçilecek ve TFF'nin yeni yönetimi belli olacak. Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi, seçime tek aday olarak girecek.
Mehmet Büyükekşi: "Futbolumuzun gelişimi için çözüm odaklı ve tüm paydaşları merkeze alan bir yönetim anlayışını benimsedik"
Büyükekşi, Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray'ı ve Ziraat Türkiye Kupası Şampiyonu Fenerbahçe ile bir üst lige yükselen bütün takımları ve Turkcell Kadın Ligi'nde şampiyon olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget'i ayrı ayrı kutladı.
Bu güzel oyunu daha da güzelleştirmek için mücadele eden futbol camiasının tüm fertlerine de ayrı ayrı teşekkür ettiğini belirten Büyükekşi, "Sevinç ve mutluluk kadar üzüntü ve keder de hayatın içerisinde. Tarihin en büyük doğal afetlerinden birisini de yaşadığımız 6 Şubat depremi de hepimize çok büyük bir acı verdi. On binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, futbol ailemizden de büyük kayıplar verdik. Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum. Futbolun birleştirici gücüyle maddi ve manevi destek seferberliği ilan eden tüm kulüplerimizden de Allah razı olsun. Rabbim böyle acıları bizlere bir daha göstermesin." diye konuştu.
Geçen yıl haziran ayındaki genel kurulda başkanlığa seçildikten sonra görevini en iyi şekilde yerine getirmek için söz verdiğini hatırlatan Büyükekşi, "Güven, adalet, şeffaflık, eşitlik prensiplerini benimsemiş, ulaşılabilir bir yönetim anlayışı içerisinde olmayı taahhüt etmiştim. Değerli yönetim kurulu üyelerimizle hayata geçirmeyi hedeflediğimiz projeleri de sizlerle paylaşmıştım. Allah'a şükür verdiğimiz sözleri tek tek yerine getirdik. Futbolumuzun gelişimi için çözüm odaklı ve tüm paydaşları merkeze alan bir yönetim anlayışını benimsedik." dedi.
Ardından Büyükekşi, TFF başkanlığında bir yıllık görev süresi içinde gerçekleştirdikleri projeleri video gösterisiyle katılımcılara izletti.
Başarı için çok sayıda hedef belirlediklerini anlatan Büyükekşi, "Bu hedefler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. 11 stratejik amaç altında tam 22 stratejik hedef belirledik. Genel kurul sonrasında planladığımız çalıştaylarla stratejik hedefleri sizlerle birlikte son haline getireceğiz. Yıl sonunda gerçekleştireceğimiz büyük futbol çalıştaylarla Türk futbolunun kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerini ve yolunu hep birlikte kamuoyuyla paylaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Türk futbolunun gelişimi için futbol akademileri projesini hayata geçirdiklerini aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Bu projeyle altyapılarda Türk futbol modelini oluşturmak istiyoruz. Bu anlamdan Avrupa ve Türkiye'deki birçok kulübün altyapılarını yerinde ziyaret ettik. Dünyaca ünlü şirketlerle anlaşma yaptık. Amacımız milli takımlarımızın kendi havuzundan yıldız oyuncu üretmesidir. Diğeri ise kulüplerimizin kendi akademilerinden yetiştireceği oyuncular sayesinde dışardan transfer ihtiyaçlarını en alt seviyeye indirmek gerekir. Önümüzdeki yıllarda daha zengin ve nitelikli hakem havuzu yaratabilmek adına hakem akademisini kurduk. Hakemlerimizi kariyerlerine başladıkları andan itibaren gelişim süreçlerini takip eden bir sistemden eğitim almaya başladılar. Bu sayede hakemlerimizin profesyonel liglerde görev aldıklarında minimum hata maksimum performans göstermelerini hedefliyoruz."
Yarı otomatik ofsayt teknolojisi için çalışmalar sürüyor
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, teknoloji alanında çalışmalar yaptıklarını belirterek, futbolda dijitalleşmeyi çok önemsediklerini söyledi.
"Çağımızın olmazsa olmazlarının başında dijitalleşme geliyor." diyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu alanda hep birlikte ciddi atılımlar yapmaya ihtiyacımız var. TFF olarak, dijitalleşme ile ilgili önemli adımlar attık, atıyoruz. Dijital hakem atama sistemine geçtik. Gözlemci raporlarını dijital hale getirdik. 4 yıllık maliyeti 8 milyon Euro olan yarı otomatik ofsayt teknolojisini yeni sezonda Türk futboluna kazandırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bir kaç hafta içerisinde neticelendirip önümüzdeki sezona yetiştireceğiz. Önümüzdeki sezondan itibaren tüm liglerimiz dev profesyonel futbolcu lisans işlemlerini dijitale taşıdık."
Büyükekşi, UEFA Şampiyonlar Ligi, Almanya ve Belçika lig yapılarını yeniden düzenleyen bir firma ile iş birliği protokolü imzaladıklarını anımsatarak, "Önümüzdeki 6 ay içerisinde futbol ailesinin tüm taraflarıyla görüşmelere yapacağız. Böylece önümüzdeki senelerde Süper Lig, 1, 2, 3. Lig ve Türkiye Kupası'nda oynanacak format ve fikstür yapısını birlikte yeniden oluşturmak istiyoruz. Bu sayede Türk futbolunun da marka değeri, sponsorluk ve yayın ihalesi gelirlerini artırmayı hedeflemekteyiz. Tüm takımları kapsayacak yepyeni bir başarı hikayesi yazmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Tüm liglerimizde profesyonel futbolcu lisans işlemlerini dijitale taşıdık"
Yeni transfer yönetimine ilişkin de Büyükekşi, "Önümüzdeki sezondan itibaren tüm liglerimizde profesyonel futbolcu lisans işlemlerini dijitale taşıdık. Bu 26 Haziran'da başlayacak transfer dönemine hepiniz kendi kulüplerinizde dijital olarak yapabileceksiniz." dedi.
"Futbol endüstrisini daha değerli hale getirmek zorundayız, Türk futbolunun geleceği buna bağlı" diyen Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Üstelik bu değerin nasıl oluştuğuna, nasıl arttırıldığına ve nasıl korunduğuna geçtiğimiz günlerde hepimiz birlikte şahit olduk. Şampiyonlar ligi finaline ev sahipliği yaptık, ilgili tüm paydaşlarla birlikte finalin en güzel şekilde gerçekleşmesi için elimizden geleni yaptık. Diğer taraftan, rekabetin sahnesini nasıl kurduklarını, eğlenceyi, ekonomiyi, tanıtımı, etkinliğin öncesini-sonrasını nasıl yönettiklerini izledik. Sponsorların futbola nasıl değer kattığını, medyaya nitelikli içerik sağlamanın ne kadar kıymetli olduğunu hep birlikte gördük. Bu değeri biz de yaratmak zorundayız, biz bunu niye yapmayalım, bunu yapabilecek, bilgimiz, aklımız da gücümüz de var. Türk futbolunda süreklilik arz eden gelir kaynaklarına kavuşmamız gerekiyor. Bunun için, dostluğa ve iş birliğine, sükunete ve empatiye, birbirimize güvenmeye ve bu güzel oyunun güzel taraflarını ön plana çıkarmaya ihtiyacımız var."
Hedef EURO 2024'e başarılı futbolla damga vurmak
Türk futbol ailesi olarak damaklarında buruk tatlar bırakan her şeyi bir kenara bırakarak beyaz bir sayfa açma zamanının geldiğini dile getiren Büyükekşi, "Bu aile içerisinde konuşarak çözemeyeceğimiz hiçbir şey olmadığı gibi üzerimizde geçmişe dair bir kırgınlık taşıma lüksümüz de yoktur. Önümüzdeki dört yıl boyunca sizlerle birlikte; Türk futbolunu sportif performansta ileri taşımaya, kulüplerimizin gelirlerini iyileştirmeye, yayın gelirlerini artırmaya, milli takım ve kulüplerimizi Avrupa ve dünya sıralamasında yukarı çıkarmaya, futbolun seyirci kitlesini büyütmeye, marka değerini, itibarını, imajını güçlendirmeye, futbol sevgisini artırmaya odaklanacağız. Yeni Türkiye 100 yılında, futbolumuz ve ülkemiz için birlikte yapacağımız daha çok şey var." ifadelerini kullandı.
Hedeflerine ilişkin de Büyükekşi, "Hedefimiz; sadece EURO 2024'e katılmak değil, başarılı futbolumuzla bu turnuvaya damga vurmak, EURO 2028 ve 2032 turnuvalarında sadece ev sahibi olmak değil, bu güzel ülkenin bugüne kadar gerçekleştirdiği organizasyonlar arasında en güzel, en başarılı ev sahibi olmasını sağlamak. Bu hedeflere ancak birlik ve beraberlik içinde olursak yakalayabiliriz. Bugüne kadar bizlere verdiğiniz desteklere de yol gösterici eleştirilere de şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Başkan, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu oy birliğiyle ibra edildi
Genel kurulda TFF Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu, 1 Haziran 2022-31 Mayıs 2023 dönemindeki hesap ve faaliyetleriyle ilgili oy birliğiyle ibra edildi.
Federasyonun 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 dönemi tahmini bütçesi kabul edildi. TFF Yönetim Kurulu'na gerektiğinde bütçe tadilleri yapmak, taşınmaz alımı ve satımı ile ayni haklar tesisi için yetki verildi.
Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi'nin tek aday olduğu genel kurulda başkanlık seçimine geçilecek.
Corendon Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu: "Her şeyden önce yayın gelir hakları çok düşük"
Mehmet Büyükekşi'nin bir yıllık döneminde yönetimiyle Türk futbolu adına bir takım iyi işler yapmaya çalıştığını belirten Çavuşoğlu, "Tabii yeni genel kurulla birlikte kadrosunu daha güçlendirecektir. Yeni bir yapılanmayla Türk futbolunun daha ileriye gitmesi için bazı kararlar alacaklardır." diye konuştu.
Çavuşoğlu, kulüplerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili "Her şeyden önce yayın gelir hakları çok düşük. Bu şartlar altında kulüplerin çok ileriye gitmeyeceğini söyledik. Nerdeyse 4'te 1 gelir düştü. Onun için bunu ciddi derecede yükseltmemiz lazım. Bazı sponsorlar bulunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Kurda yaşanan yükselişe işaret eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Kurun yükselişiyle yabancı futbolculara ödenen meblağlar da çok yükseldi. Yabancı sayısı çok fazla. Bunlara ilişkin bir karar alınması lazım. Aslında daha önceki yönetim kademeli olarak yabancı sayısının düşürülmesi konusunda karar almıştı. Ama tabii yeni federasyonumuz gelince duraklama yaptılar. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Geçen sene ve bu sene 130 milyon kur farkı yedim."
Yabancı oyuncu sayısının azaltılması gerektiğini savunan Çavuşoğlu, "Yabancı futbolculara ciddi para verince Türk futbolcuların da ücreti artıyor. 'Onlara bu kadar para veriyorsanız biz de bu kadar para istiyoruz' diyorlar. Bu da normaldir. Radikal karar almak lazım. Yayın haklarını yükseltmek lazım. Kulüpler Birliği ve TFF arasında iyi diyalog olmalı. Birlikte iyi şeylerin ortaya çıkması lazım. Ama ben bu aşamada, bu şartlar altında Türk futbolu adına çok iyi şeyler olacağını düşünmüyorum." şeklinde görüş belirtti.
Genel kurul sona erdi
Ankara'daki JW Marriott Hotel'de gerçekleştirilen genel kurul sona erdi. Başkanlığa tekrar getirilen Mehmet Büyükekşi, genel kurulun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Delegelere destekleri için teşekkür eden Büyükekşi, "Geçtiğimiz bir yıllık süreçte önemli çalışmalar yaptık. Futbol marka değerini artırmak adına yaptığımız çalışmalar kulüplerimiz tarafından büyük oranda olumlu karşılandı." diye konuştu.
Büyükekşi, Türkiye'de futbolun en sevilen spor dalı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bizim de hedefimiz, en sevilen spor dalı olan futbolun marka değerini yükseltebilmek. Bununla ilgili çalışmalarımıza başlamıştık. Bugün de genel kurul konuşmamda özellikle bahsettim, yeni bir sayfa açmamız gerekiyor. Kulüplerimizin birbirleriyle zaman zaman yaşadığı sıkıntıları, hakemlerle ilgili yaşanan sıkıntıları, federasyonla ilgili yaşanan sıkıntıları hepimiz bir tarafa bırakmamız gerekiyor. Beyaz bir saya açmamız gerekiyor. Biz, bütün kulüplerimize aynı mesafedeyiz. Bütün kulüplerimizi aynı şekilde seviyoruz, sayıyoruz. Hiçbiri arasında bir farklılık ve ayrıcalık görmüyoruz. Yeni dönemde birlik beraberlik içinde başarılarımızı daha da taçlandırmak istiyoruz."
İstanbul'un Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yaptığını hatırlatan Büyükekşi, "Son derece başarılı olduk. Şampiyonlar Ligi finalinde nasıl organizasyon yaptığımızı bütün dünya gördü. İnşallah önümüzdeki yıllarda marka değerimizi artırmak adına önemli işler yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Mehmet Büyükekşi, naklen yayın gelirinde yaşanan düşüşe işaret ederek, "Naklen yayın gelirimiz biliyorsunuz 500 milyon dolarlardan 120 milyon dolara geriledi. Yeni dönemde bununla ilgili birtakım adımlar atıyoruz. Hypercube firması ile anlaştık. Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1. Lig, 2. ve 3. lig ile Türkiye Kupası'nda yeni bir format hazırlığı içerisinde olacak." şeklinde konuştu.
Yayın gelirinin dağılımıyla ilgili soruya Büyükekşi, "Bu adil dağılım konusu çok göreceli. Yurt dışında da benzer uygulamalar var. Bu uygulamaları yaparken biz herhangi bir değişiklik yapmadık, var olanı sürdürüyoruz. Böyle bir şey olabilmesi için Kulüpler Birliği üyelerinin bu konuda mutabakat sağlaması lazım. Şu an şampiyonluk sayısına, takımların taraftarlıklarına göre bir uygulama var. Bunları daha sonraki günlerde oturup konuşmak lazım. Her şeyi istişare ediyoruz. 'Ben yaptım oldu' demiyoruz. Bu dönemde özellikle güven, adalet, şeffaflık konusunda yine aynı çizgimizi sürdüreceğiz." yanıtını verdi.
A Milli Futbol Takımı'nın son iki maçta 6 puan kazandığını hatırlatan Büyükekşi, şunları söyledi:
"Ama hedefimiz sadece 2024 Avrupa Şampiyonası'na katılmak değil. Hedefimiz, 2024 Avrupa Şampiyonası'nda başarılı olabilmek, çeyrek finale, yarı finale kalabilmek. Bunu da bir seferliğine yapmak istemiyoruz. Sürdürülebilir bir başarı yakalamak istiyoruz. Hem Avrupa ve dünya şampiyonalarına katılıp hem de oralarda sürdürülebilir başarı grafiği yakalayan Türk Milli Takımı olsun istiyoruz. Bunu yaparken de 2028 ve 2032 Avrupa Şampiyonası'nı Türkiye'de düzenlemek için müracaat ettik. Bunun sonuçları 10 Ekim'de belli olacak. Orada da ümitliyiz, güzel çalışmalar yapıyoruz. Devletimizin yaptığı statlar da Avrupa Şampiyonası'nı alma konusunda bize inşallah önemli bir katkı sağlayacak."
Yeni transfer döneminde kulüplerin transferlerini dijital olarak yapabileceklerini belirten Büyükekşi, genç futbolcular yetiştirme konusunda da alt ligler için talimat yayınladıklarını dile getirdi.
Büyükekşi, genel kurulda kabul edilen yabancıların TFF delegesi olabilmesine yönelik önergeyle ilgili ise şunları kaydetti:
"Premier Lig'in yayın geliri 4.3 milyar paund. Bizimki ise 120 milyon dolar. Bugün genel kurulda bir statü değişikliği yaptık. Yabancı şirketlerin Türkiye'de takım alabilmesinin önündeki önemli eksiklerinden biri de başkan veya delegesi yabancı olanların genel kurula katılamamasıydı. Bugün onu değiştirdik. Göztepe'yi yabancı bir yatırımcı aldı ama başkanı genel kurula katılamadı. Takımların marka değeri artarsa Türk futbolunun da marka değeri artar. Manchester City'nin sahibi Abu Dabi'de bir şirket, Inter'in sahibi Çinli bir şirket, PSG'nin sahibi Katarlı bir şirket. Bunlar Türkiye'de niye olmasın? Kimse bu kulüpleri alıp bir yere götürmüyor, yine o ülkede kalıyor."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.