Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Trap Deyince

Duymayanlar ya da bilmeyenler için önce trap nedir onu açıklayalım.Trap müzik; trance, tekno, rap gibi değişik müzik türlerinden ilham alınarak hazırlanan bir tür. Bu müzik çeşitlerinden aldığı unsurları karıştırıp, kendine ait farklı bir türü ortaya koyuyor. Hip- hop müziklerinde olduğu üzere, bu türde de sözler hızlı ve ezgisiz olarak okunmaktadır. Rap müziğin vazgeçilmezi olarak bilinen şiirsel söz nitelikleri, bu türde pek önemli olmamaktadır. Trap müzikte sözler, ritim ile uyuşmalı, şarkının mesajı direkt olarak belirtmesi çok daha fazla önem taşımaktadır. Trap müziğinin başka müzik çeşitlerinden en önemli farkı auto-tune'dir. Şarkı söyleyen kişinin sesini otomatik şekilde düzenleyen bu sistem sayesinde, altyapı ile vokal bir araya getirilmektedir. Klasik rap müziğinde beatbox ve davullar kullanılmaktadır. Trap müzikte ise yoğun bass ve snythesizer müziğin içindedir.Trap müzik deyince akla gelen ilk isimlerden Lil Zey..

Gerçek adı Zeynep Tanyalçın..İzmirli. Biz onu Khontkar, Kökşvl gibi rap yıldzılarına eşlik eden rapçi olarak tanıdık. Lil Zey Berklee College of Music’te şarkı yazarlığı ve müzik yönetimi eğitimi aldıktan sonra, RedZone Entertainment şirketinde stajyer A&R olarak Grammy ödüllü yapımcılar Tricky Stewart ve Terius “The Dream” Nash’le birlikte çalışmak için Georgia Atlanta’ya taşındı. Atlanta’dayken; A&R’lık süreçlerini endüstrinin en iyilerinden öğrenen Lil Zey, aynı zamanda DJ’lik kariyerine de orada başladı. Hayatın her alanından ve özellikle de RedKeys Music çevresindeki arkadaşlarından ve müzisyenlerden oldukça fazla ilham alan Lil Zey, kişisel tecrübelerini daima sanatına yansıtıyor. 2019 yılında Metth'in RedKeys Music etiketiyle piyasaya çıkan Metflix albümünde 2 şarkıyla yer aldı. Aynı yılda Köksvl ile ortak yer aldıkları "Ötede Dur" ile müzik dünyasının ve basının ilgisini çekerken ardından gelen Khontkar düeti "Yolumuz Yol Değil" ile bu ilgiyi sürdürdü. 2019 yılının sonunda Metth ile "Marina" şarkısında bir araya gelirken, 2020'de ilk solo tekli şarkısı "Heveslenmem" yayımlandı. 17. Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri'nde 'En İyi Çıkış' kategorisinde aday gösterildi ve daha sonra kazandı. 2020'de RedKeys Music'in derleme albümü olan RedKeyGang La Familia 2'de iki şarkıda yer aldı.İlk albümü “Kara Tiyatro”adını taşıyor.

“İzmir’den yola çıktın ve Boston’a, dünyanın en önemli müzik okullarından Berklee’ye gittin. Nasıldı o günler?” diye soruyorum içtenlikle cevap veriyor .
“Çok güzeldi. Orada kurduğum dostluklar benim için çok değerli. Berklee’de öğrendiklerim bugün beni ben yapan ve müziğimi farklı kılan şeyler oldu. Gerçekten yetenekli insanlarla birlikte olmak ve kapıları 7/24 açık olan hocaların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak bana çok şey kattı. Kendimi şanslı hissediyorum. Rap müziğe hep ilgim vardı. Ama üniversite eğitimi için ABD’ye gittiğimde orda daha çok ilgi duydum. Sonra iki sene stajımı Atlanta, Georgia’da yaptığım seneler trap müziğin içindeydim. Trap’i popüler olduğu için değil kendim dinlediğim için icra ediyorum. DJ’lik yaparken çaldığım parçalarla yaptığım müzik aynı türde. İleride yapacağım müziğe bir kısıtlama getirmek istemem ama bu büyük ihtimalle old school olmaz. Daha sonra hayatımı, kuralları ve sınırları başkaları tarafından belirlenmiş şekilde ABD’de geçirmek istemedim. Ayrıca köklerim burada ve müziğimle mesajı en iyi verebileceğim yer burası..Türkiyem ”


Lil Zey, ilk solo konserini ise memleketi İzmir’de 91. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda verdi. Kuliste bir araya geldik bir kez daha. Çocukluğunun geçtiği Fuar alanında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Lil Zey, “Fuar, lunapark, çocukluğumda geldiğim bu alan benim için çok özel. Kalbim duracak gibi heyecanlıyım. Bütün çocukluğum Kültürpark’ta geçti. Benim için şehirden yorulduğum zaman geldiğim, uzun yürüyüşler yaptığım, ilk şarkımı yazdığım bir kaçış noktasıydı. İzmir Fuarı da her zaman var olmasını istediğim bir organizasyon. Müzikle ilgili de yenilikçi çalışmalar yapması, gençlerin seveceği sanatçıları halkla buluşturması örnek olmalı. Var olsun İzmir ve İzmir Fuarı. Burası şehrimizin kalbi gibi bir şey. İzmir insanı kendini ve çevresini sorgular, yaratıcıdır, yenilikçidir, savaşçıdır. Göç etmek zorunda kalan İtalyan, Fransız, Rum ailelerin bıraktığı kültürün gölgesinde büyüyorsunuz bu şehirde. Yapıtaşımı oluşturan değerleri, özgür düşünceye, sanata, insanlara saygıyı İzmir’de geçen çocukluğuma borçluyum.” dedi.

Genç şarkıcı, saatler öncesinden alanı dolduran dinleyicilerle birlikte şarkılarını seslendirdi. Lil Zey, gelecek hedeflerini ise “Unutulmayacak parçalar bırakmak istiyorum. Şu an çok dinlensin, Hit olsun, bir numara olsun, böyle bir hedefim yok. Kültürel mirasımıza, unutulmayacak şarkılar eklemek istiyorum. Selda Bağcan gibi. Son kullanma tarihi olmayan şarkılarım olsun istiyorum” diyerek anlattı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.