Turfanda patates hasadı, aşırı don nedeniyle bir ay sonra yapılacak

Turfanda patates hasadı, aşırı don nedeniyle bir ay sonra yapılacak

Normalde Mayıs ayında yapılması planlanan turfanda patates hasadı, zirai don nedeniyle haziran ayına ertelendi.

Türkiye'nin en sıcak illerinden biri olan Adana'da, son 2 gündür gece saatlerinde hava sıfırın altında 2 dereceye kadar düştü. Yaşanan don, Yüreğir ilçesindeki turfanda patates tarlalarını etkiledi. Patatesteki zirai don zararı nedeniyle yüzde 50 oranında verim kaybı yaşanması beklenirken mayıs ayının başında yapılması beklenen hasatta haziran ayına ertelendi.

"TEKRARDAN FİLİZLENMESİ BEKLENİYOR"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ilçeye bağlı Dedepınarı Mahallesinde zarar görmüş bir patates tarlasında açıklamalarda bulundu. Doğan, patatesin çok hassas bir sebze olduğunu belirterek, "Havanın eksi 2 dereceye düşmesiyle patates soğuğa dayanamadı. Patates yaprakları kurudu. Patates mayıs ayının başında hasat edilecekti ancak kuruduğu için tekrardan filizlenmesi ve haziran ayında hasat edilmesi bekleniyor" dedi.

Turfanda patatesi don vurdu, hasat bir ay ertelendi

"REKOLTE YÜZDE 50 DÜŞECEK"

Verim düşüklüğü yaşanacağına da dikkat çeken Doğan, "Normalde dönüme 4-5 ton verim beklenirken şu anda 2 veya 2 buçuk ton verim alınacak. Çiftçimizin dönüm başına maliyeti 10 bin lira. Çiftçimiz buradan para kazanamayacak. Çiftçimiz burayı sigorta yaptırsa dahi sigorta don zararını ödemiyor. Bunun da düzeltilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Turfanda patatesi don vurdu, hasat bir ay ertelendi

"YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin 'Üreticileri destekleyeceğiz' sözlerine değinen Başkan Doğan, "Çiftçilerimiz patatesten zarar etti. Karpuz, kavun ve domates hasar gördü ancak en fazla hasarı patates gördü. Yetkilerden destek bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler