Prof. Dr. İ. Hamit Hancı
Türk-Gürcü Üniversitesi Zorunludur
Gürcistanın Ahiska Bölgesi, Ahiska Türkleri ve İsdihdam Sorunları. Yeni Versiyon..
İlk kez, Dünya Ahiska Türkleri Birliği (DATÜB) Meclis Üyesi iken 2012 de hazırladığım Yöneticilere de yazılı olarak sunduğum ve Türk Bilim Dergisinde yayımlanan yazıyı düzenleyip 3. Versiyon olarak yeniden bilgilerinize sunuyorum. 1 Ağustos 2019
Eylül 2012 başında Sarp sınır kapısından girdiğimiz Gürcistanın Batum şehrinden dağları aşarak Ahiska ya, oradanda normal yolla Tiflis e gittik.
Batum-Ahiska arası kuzeyden güneye yaklaşık 170 km olmasına rağmen düzgün bir yol olmadığından 7 saatten fazla sürüyor. Oysaki yolda pek çok yerleşim birimi mevcut.
Genelde Gürcistan, özelde Ahiska birçok etnik , dini, kültürel topluluğun bir arada sakince yaşadığı yerler.
Ahiska bereketli toprakları, boş arazileri, uygun iklimi ile yatırıma ihtiyaç duyan bir bölge.
Ne yazık ki Gürcistanın da en ihmal edilmiş bölgesi.
Halk ticaret, turizm konularında henüz (hala) acemi. Sağlık sektörü de gelişmemiş.
Ahiska Türklerinin Gürcistan a dönüşü , kağıt üzerinde kabul edildiyse de fiiliyatta hayata geçirilemedi. Bunda ne Ahiska Türklerinin ne Gürcistan devletinin suçu var.
Gerek ülke gerekse Ahiska Türkleri maddi sıkıntı içindeler. Bu nedenle yatırım yapılamıyor.
Ancak,burada yaşayacaklara sosyoekonomik destek ve isdihdam alt yapısı sağlanmazsa buraya yerleşmeler ütopik olmaktan öteye geçemeyecektir.
Buraya iki ülkenin işbirliği ile kurulacak bir Türk-Gürcü Üniversitesi , en azından Tıp Fakültesi hastanesi ile Ziraat ve Veteriner Fakültelerini de içermelidir.
Bu fakültelerde Gürcü lerle birlikte isdihdam edilecek /okuyacak Ahiskalı işçi, memur, öğretim üyesi ve öğrenciler ile Üniversitenin çevresinde gelişecek hizmet sektörü bölgede büyük bir canlanma sağlayacaktır.
Yörede yaşayanların Zirai ve Hayvansal etkinliklerine destek verip, ürünlerinin pazarlanmasına yardım edilecektir.
Üniversitede verilecek eğitim ve sağlık hizmetleri sadece Ahiska bölgesine değil, Kars, Ardahan , Iğdır , Artvin , Batum illerine de hitap edecektir.
Bu sayede Türkiye Gürcistan arasında bölgede sosyokültürel gelişme ve iletişim artacaktır
Üniversiteye , 1870 de Batum'un Ahıska kazasında doğan alimlerden olup 1915 yılında Şeyhulİslamlık’ta kurulan Telif Mesail Heyeti Reisliği’ne atanan Ahiskalı Ali Haydar efendinin adı verilebilir.
Prof.Dr.İ.Hamit Hancı
Ahiska Lobisi Başkan Vekili
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.