Türkiye Endüstriyel Mutfak Sektöründe 5 Ekol Ülke Arasında
Üretim gücü ve markalaşan sektörüyle endüstriyel mutfak eşyalarında 5 ekol ülke arasında yer alan Türkiye, geçen yıl 2,4 milyar dolarlık ihracatının büyük bölümünü dünyanın önemli ekonomilerine sahip ülkelere yaptı
Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Güçlü Kaplangı, AA muhabirine sektöre ilişkin yaptığı değerlendirmede, mutfak eşyaları sektörü ihracatının son 5 yılda yüzde 34,5 artarak 6,03 milyar doların üzerine çıktığı bilgisini verdi.
Endüstriyel mutfak eşyalarının sektörün toplam ihracatından yüzde 40 pay aldığını dile getiren Kaplangı, "İhracatımız geçen yıl yüzde 35,2 artışla 2,43 milyar dolara ulaştı. Bu yılki hedefimiz ise 2,8 milyar dolar." diye konuştu.
Kaplangı, Türkiye'nin üretim gücü ve markalaşan sektörüyle endüstriyel mutfakta 5 ekol ülke arasında olduğunu kaydederek, bu alanda en yüksek ihracatın dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer alan Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya ve ABD'ye yapıldığını bildirdi.
Tasarım ve teknolojisiyle iç pazarın tüm ihtiyaçlarına cevap veren sektörün geçen yıl 2,2 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini vurgulayan Kaplangı, "Endüstriyel mutfak üretiminde dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkelerini geride bıraktık. Sektörümüz her yıl ortalama yüzde 10 büyüyerek, Avrupa'nın 2'nci büyük endüstriyel mutfak ekipmanları üreticisi haline gelmeyi başarmıştır." ifadelerini kullandı.
"İhracatta kilogram değeri 4 dolar"
Güçlü Kaplangı, endüstriyel mutfakta kilogram başına ihracat gelirlerinin 2021'de Türkiye ortalamasının neredeyse 4 katına yaklaştığını ve 4 dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, bu yıl artışın devam ettiğini, katma değerli üretim konusunda önemli bir güce sahip olduklarını söyledi.
Bu başarıları 110 bin civarında istihdamla gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaplangı, kapasite kullanımı için ihracat üzerinde çalıştıklarını, kârın ikinci planda olduğunu, Türkiye'nin Çin karşısında navlun ve lojistik, Avrupa'ya göre ise işçilik maliyeti avantajlarına sahip olduğunu anlattı.
Kaplangı, salgın döneminde ihracatlarının otel, kafe ve rastoranlar kapalı olmasına rağmen arttığını ifade ederek, bu dönemde özellikle streçleme makinesi ve motor arkası taşıyıcıların satışlarının hız kazandığı bilgisini verdi.
İhracatta hedef ülke ABD
TUSİD Başkanı Kaplangı, ABD'nin onlarca milyar dolarlık endüstriyel mutfak eşyaları ithalatı olduğunu belirterek, "İhracatta hedef pazarımız ABD. Şu anda bu pazarda zayıfız. Çünkü ihracat yapılması için almamız gereken ETL ve NSF belgelerini yabancılar çok uzun sürede ve yüksek maliyetle veriyor. Dernek olarak Türkiye'deki temsilcilerle bu belgelerin ülkemizde verilmesi için irtibattayız. ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Bu rakamdan biz de pay almak istiyoruz." yorumunu yaptı.
Kaplangı, sektörün önemli sorunları arasında "OSB'lerin olmamasının" bulunduğunu kaydederek, endüstriyel mutfağa yönelik ihtisas OSB'leriyle maliyetlerin düşürülebileceğini, daha hızlı inovatif ürün geliştirilebileceğini, meslek liseleriyle kalifiye eleman sorununun giderilebileceğini söyledi.
Gümrük vergisinde indirim ve OSB talebi
Güçlü Kaplangı, sektörün yüksek oranda ham madde olarak kullandığı demir çelikten sac ve paslanmaz çelikteki vergilerin endüstriyel mutfak, çamaşırhane ve servis ürünlerinde ithal ürünlerin tercih edilmesine neden olduğunu belirterek, daha adil bir vergi ve daha yüksek dış ticaret fazlası için bu alandaki gümrük vergilerinin sıfırlanması gerektiğini bildirdi.
Sektörün çok acil yere ihtiyacı olduğunu ancak yeterli finansmanının bulunmadığını ifade eden Kaplangı, devletin gösterebileceği yerlere fabrika yapabileceklerini ve istihdam sağlayabileceklerini vurguladı.
Kaplangı, sektöre yönelik bir OSB'nin bulunması gerektiği, bu taleplerin hayata geçirilmesi halinde ihracatta hızlı bir ivmelenme yakalayacaklarını kaydederek, "İhtisaslı organize sanayi bölgeleriyle, kamunun desteğiyle TOKİ tarafından fabrikalar yapılarak 49 yıllığına sanayiciye kiralanabilir ve bunun karşılığında istihdam ve ihracat garantisi istenebilir." ifadelerini kullandı.
"Sağlık sektöründe dünyada önemli oyuncu olacağız"
TUSİD Başkanı Kaplangı, endüstriyel mutfağın sağlık sektörünün önemli tedarikçileri arasında yer aldığını, hastanelerin yemek ünitelerinden, ameliyathane ve servis ekipmanlarına kadar birçok alanında yer aldıklarını aktardı.
Kaplangı, "Gelecekte yapılacak AR-GE çalışmalarıyla sağlık ekipmanları alanında da dünya genelinde önemli bir oyuncu olacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.
Sektörün aslında turizmle büyüdüğünü dile getiren Kaplangı, "İlk otel yatırımlarında mutfak ve çamaşırhane ekipmanlarının tamamı yurt dışından karşılanırken, bugün otellerin mutfak, çamaşırhane ve servis ekipmanlarının tamamı yerli üreticilerimiz tarafından karşılanmaktadır." ifadelerini kullandı.
Kaplangı, salgın döneminden çıkan restoran ve otellerin geçmişteki zararlarını telafi etmek adına herhangi bir yenilenmeye gitmediğini kaydederek, kendilerinin ihracata yoğunlaştığını, UR-GE ve fuarlarla sektörü canlı tutmaya çalıştıklarını anlattı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.