Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı Başlıyor

Türkiye, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki toplantının, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın başkanlığında 13.00'te başlaması planlanıyor.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki toplantının, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın başkanlığında 13.00'te başlaması planlanıyor. Ukrayna heyetinin görüşmelerde özel operasyona ilişkin bilgileri kamuoyuna açıklama kartını oynamaya çalışacağı öne sürüldü.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı'nın 13.00'te başlaması bekleniyor. Bakan Fidan'ın başkanlık edeceği toplantıya Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın da katılması öngörülüyor.

HEYETTE KİMLER VAR

Toplantıya katılacak Rusya heyetinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müşaviri Vladimir Medinskiy, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin ve Genelkurmay Başkanlığı Ana Müdürlüğü Başkanı İgor Kostyukov yer alıyor.

Ukrayna heyetinde ise Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkan Yardımcısı Oleksandr Poklad ve Dış İstihbarat Servisi Başkan Yardımcısı Oleh Luhovskyi bulunuyor.

TÜRKİYE AYNI MASADA BİRLEŞTİRDİ

Şubat 2022'de başlayan kanlı savaşın hemen ardından, Rusya ile Ukrayna'yı aynı yıl içinde hem Antalya hem de İstanbul'da aynı masada bir araya getiren Türkiye, Mayıs 2025'te de yine İstanbul'da Rus ve Ukraynalı heyetleri 3 yılın ardından aynı masaya oturtmayı başarmıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde 16 Mayıs'ta müzakereler yapılmıştı.

İki taraf, müzakerelerde "1000 kişiye 1000 kişilik" büyük bir esir takasının gerçekleştirilmesi, olası ateşkese yönelik görüşlerin ayrıntılı sunulması, ardından da müzakerelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalmıştı.

İki ülke, İstanbul'da anlaşmaya varılan esir takasının 25 Mayıs'ta tamamlandığını duyurmuştu.

BASININ YOĞUN İLGİSİ

İstanbul Çırağan Sarayı’nda yapılacak olan Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelere yerli ve yabancı basın mensupları ilgi gösterdi.

Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı başlıyor - Resim : 1

UKRAYNA TARAFININ MESAJLARI

Ukrayna tarafı, özel operasyona ilişkin bilgileri kamuoyuna açıklayarak bir mesaj veriyor:

"Rus topraklarında bu tür İHA'lara ait daha fazla gizli yer var."

Ukrayna heyetinin görüşmelerde bu kartı oynamaya çalışacağı öne sürüldü.

Rus çevrimiçi yayın organı Vzglyad‘da Siyasi Konjonktür Merkezinin Bilimsel Konsey Başkanı Aleksey Çesnakov ikinci İstanbul görüşmeleri ile ilgili bir makalesi yayınlandı.

“Ukrayna'nın yeni müzakere turunun başlamasından önce sivil ve askeri altyapıya yönelik kitlesel saldırısı, Kiev'in bahsi yükseltme girişimi olarak görülmeli. İnternette şu anda çok fazla duygusal yorum var ama her şeyden önce tarafların pozisyonlarını ve olası çatallanmaları kayıt altına almak gerekiyor” diye yazdı.

UKRAYNA’NIN KARTI NE OLACAK

Çeşnakov; “Ukrayna tarafı, özel operasyona ilişkin bilgileri kamuoyuna açıklayarak bir mesaj veriyor: "Rus topraklarında bu tür İHA'lara ait daha fazla gizli yer varç"

Yapılacak görüşmelerde Ukrayna heyeti, bu kartı oynamaya çalışacak. Ukrayna koşulsuz ateşkes fikrinden vazgeçmiyor. Bu dava aynı zamanda rejimin propagandası için de kullanılacaktır.

TRUMP’I KIZDIRMAYI GÖZE ALDILAR

Yorum yazıda; “Kiev, bahsi yükselterek yalnızca tepki alma riskini değil, aynı zamanda son bir haftadır çatışmanın her iki tarafına karşı giderek artan bir hayal kırıklığı yaşayan Trump'ı daha da kızdırma riskini de göze alıyor. Tırmanışın radikal bir şekilde artması durumunda Trump, tarafların anlaşmaya varamadığını öne sürerek süreçten çekilme fırsatını değerlendirebilir. Bu senaryonun hayata geçirilmesi durumunda Ukrayna büyük kayıplara uğrayacaktır” iddiasında bulunuluyor.

RUS TARAFI

Yazara göre; “Rus tarafının artık karşılık verecek kadar alanı var. Aynalı veya asimetrik olabilir. Hem diplomatik hem askeri alanda. Bu cevabı formüle etmek için de zaman var. Bu cevabın kaçınılmazlığı tartışmasızdır..."

PİYASALAR NASIL ETKİNLENDİ

Rusya'da piyasalar, Ukrayna ile İstanbul’da bugün yapılacak müzakereler öncesinde düşüşle açıldı.

Moskova Borsası (MOEX) açılışta yüzde 1,3’e yakın kayıpla 2.793 puanın altına inerken, dolar bazlı RTS endeksi de yüzde 1,28 düşüşle 1.119 puana geriledi.

Rus rublesi ise dolar karşısında yüzde 0,27 değer kaybederken, dolar/ruble paritesi 79,3 seviyesinden işlem görüyor.

Rusya ile Ukrayna’dan heyetlerin, bugün İstanbul’da düzenlenecek müzakerelerde bir araya gelmesi bekleniyor.

Analistler, Ukrayna tarafından dün Rusya’daki askeri hava üslerine yapılan saldırılar nedeniyle piyasaların İstanbul'da yapılacak görüşmelere dair kötümser yaklaştığına işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler