Türkiye'nin En Yüksek Köprüsü Konforlu Seyahat İmkanı Sunuyor
Siirt'te 2 yıl önce açılan ve Güneydoğu'yu Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan Beğendik Köprüsü, zaman ve yakıttan da tasarruf ettirerek ekonomiye katkı sağlıyor
Siirt'te 2 yıl önce açılan ve Güneydoğu'yu Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan Beğendik (Botan) Köprüsü ile vatandaşlara konforlu ulaşım imkanı sağlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Temmuz 2020'de canlı bağlantıyla katıldığı törenle açılan Botan Çayı üzerindeki köprü, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlıyor.
Yapımına 2014'te başlanan, 450 metre uzunluk, 14 metre genişlik ve 165 metre yüksekliğe sahip Türkiye'nin en yüksek köprüsü sayesinde, Van ile Siirt-Pervari arasındaki seyahat süresi 5 saatten 2 saate düştü.
210 metre orta açıklığı ve dengeli konsol sistemiyle Türkiye'nin en uzun orta açıklıklı kutu kesitli ard germeli köprüsü olma özelliğini de taşıyan köprü, yüksek standartlı yol ile bölge halkına konforlu ulaşım imkanı sunuyor.
Vatandaşlardan Süleyman Ayhan, seyyar satıcılık yaptığını, bu nedenle köprüyü sık sık kullandığını söyledi.
Köprü ve yeni yapılan yoldan önce ulaşımın çok sıkıntılı olduğunu aktaran Ayhan, "Eskiden bu yol çok kötüydü ve ulaşım neredeyse imkansızdı. Pervari ilçesine daha önce 1,5 saatte gittiğimiz bu yoldan şu anda 20 dakikada gidip gelebiliyoruz. Köprü bölgede çok şeyi değiştirdi. Tarım ve ticareti geliştirdi, emeği geçenlerden Allah razı olsun." dedi.
"Eskiden traktör bile geçemiyordu"
Bölgede çiftçilik yapan Selahattin Ulu da köprü ve yol sayesinde vatandaşların bağına, bahçesine daha rahat gidip gelme imkanına kavuştuğunu anlattı.
"Köprü çok iyi oldu, yapan ve yaptırandan Allah razı olsun. Eskiden çok kötü olduğu için traktör bile oradan geçemiyordu." ifadelerini kullanan Ulu, köprü sayesinde yol güvenliğinin arttığını dile getirdi.
Bitlis'in Hizan ilçesinde yaşayan ve bölgede arıcılık yapan Ahmet Yaldız da daha önce dağları dolaşarak aşmaya çalıştıkları zorlu yoldan şu anda dakikalar içerisinde geçme imkanına kavuştuklarını kaydetti.
"İşimiz gereği sürekli Pervari ve Siirt'te gidip geliyorum. Arılarımı yazın Hizan ilçesindeki serin yaylalara götürüyoruz. Kış mevsiminde de Pervari'nin Beğendik beldesine getiriyoruz." diyen Yaldız, köprüden çok memnun olduklarını belirtti.
Ulaşımın çok güzel sağlandığını söyleyen Yaldız, "Yapan, emek verenin ellerine sağlık. Daha önce arıları yoldan götürürken tüm ballar dökülüyordu. Şu an asfalt olduğundan çok rahat getirip götürüyorum." ifadelerini kullandı.
Yaldız, köprü ve yolun bölgede zaman ve yakıttan da tasarruf ettirerek ekonomiye büyük katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.