Türksoy Genel Sekreterlik Görevini Sultan Raev Devraldı
TÜRKSOY Genel Sekreterliğine seçilmeden önce 2020'den bu yana Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunan Raev, Kırgızistan'da kültür ve devlet adamı olarak tanınıyor
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreterliğine seçilen Sultan Raev, Ankara'da düzenlenen törenle Düsen Kaseinov'dan görevi devraldı.
TÜRKSOY Genel Sekreterliği Konferans Salonu'nda düzenlenen genel sekreterlik devir teslim törenine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çok sayıda büyükelçi ve davetli katıldı.
Törende TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevini devreden Düsen Kaseinov, 31 Mart'ta düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi Toplantısı'nda alınan kararla bundan 14 yıl önce büyük bir gururla aldığı görevi Raev'e bırakacağını söyledi.
TÜRKSOY'da çalıştığı her gün kendini evinde hissettiğini belirten Kaseinov, şunları kaydetti:
"Türk dünyasının dört bir yanından gelerek benimle mesai yapan tüm arkadaşlarımın aynı duyguları paylaştığını düşünüyorum. Bizler, geçen yıllarda harika insanlarla tanıştık, dostluklar kurduk, eşsiz kültür köprüleri inşa ettik, ortak kültürümüzü dünyanın dört bir yanına taşıyarak başarılarımızı taçlandırdık, acılarımızı, mutluluklarımızı paylaştık. Ben bugün büyük bir gurur ve umut ile görevimi devredeceğim."
TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevini devralan Sultan Raev, bugünün TÜRKSOY tarihinde önemli bir gün olduğunu, bir geleneği layıkıyla yerine getirerek Türk dünyasının kültürel iş birliği için yeni bir sayfa açtıklarını söyledi.
"Birlikteliğimiz dünya medeniyetinin gelişmesine de önemli katkılar sağladı. Geçen sürede TÜRKSOY, kültür alanındaki birlikteliğimizin marka ismi haline gelerek tüm dünyada saygınlık kazandı." ifadelerini kullanan Raev, teşkilatlarının gelecek yıl 30. yıl dönümünü kutlayacağını belirtti.
Çavuşoğlu: TÜRKSOY Genel Sekreteni Raev'e her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, törende yaptığı konuşmada, TÜRKSOY'un, Türk dünyasının büyük düşünürü İsmail Gaspıralı'nın sözleriyle dilde, fikirde, işte birlik ideali için çok önemli hizmetlere imza atan bir kurum olduğunu belirterek "Türk dünyasını yeniden birbirine kenetliyor. Kardeşlik bağlarımızı, kadim kültür ve medeniyetimizi gelecek kuşaklara aktarıyor. Türk kültürünü tüm dünyaya tanıtıyor." diye konuştu.
Genel sekreterlik görevini 2008'den bu yana başarıyla yürüten Düsen Kaseinov'un, bugün bayrağı Sultan Raev'e devrettiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Sayın Kaseinov, Kazakistan Kültür Bakanı ve Türksoy Genel Sekreteri olarak Türk dünyasına çok önemli hizmetleriniz oldu." dedi.
Çavuşoğlu, genel sekreterlik görevi bitse bile Kasinov'un Türk dünyasına hizmetinin bitmeyeceğini, tecrübeleriyle Türk dünyasına hizmet etmeye devam edeceğinden şüphesi olmadığını belirtti.
Raev'in, daha önce teşkilatın en kritik kararlar aldığı bir süreçte Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) yardımcılığını başarıyla yürüttüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, "Sultan Raev'in gazeteci, bürokrat, bakan ve uluslararası memur olarak edindiği tecrübeyle TÜRKSOY'a önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz, çıtanın yüksek olduğunu biliyoruz ama devraldığı bayrağı daha yükseklere taşımak için gayret sarf edecektir. Biz de kendisine her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Ersoy: Önemli olan gelecek kuşaklara Türk kültürünü daimi şekilde aktarmak
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ise Türk kültürünü korumak ve dünyaya tanıtmak amacıyla kurulmuş olan TÜRKSOY'un büyük bir çınar olma yolunda çok önemli adımlar attığını anlattı.
Son dönemde gerçekleştirilen atılımlar ve 14 yıllık görev süresince yaptığı hizmetler nedeniyle, görevini devreden Düsen Kaseinov'a teşekkür eden Ersoy, "Bu teşkilat vasıtasıyla oluşturduğumuz sinerji, birlikteliğimiz ve dayanışmamız çok kıymetli. İleride kültürel faaliyetlerimiz çok daha büyük sinerjiye, çok daha büyük işlere doğru bize ilham verecek. Önemli olan gelecek kuşaklara, halklarımıza, Türk kültürünü daimi bir şekilde aktarmak. Bunlar da bizler için çok kıymetli." diye konuştu.
Türk toplulukları olarak bugüne kadar önemli işler yaptıklarını bildiren Ersoy, yeni Genel Sekretere çok önemli görevler düştüğünü, Sultan Raev'in bayrağı daha ileriye taşıyacağına inandıklarını dile getirdi.
Ersoy, Türkiye olarak TÜRKSOY'un ihtiyaç duyduğu her alanda yanında olacaklarını ve çıtayı daha yükseklere taşıma konusunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev'e güvendiklerini söyledi.
Konuşmanın ardından gerçekleştirilen devir teslim töreniyle Kaseinov, TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevini Sultan Raev'e devretti.
TÜRKSOY Genel Sekreterliğine seçilen Raev'in biyografisi
Kırgızistan hükümeti, TÜRKSOY Genel Sekreterliğine seçilen Sultan Raev'in biyografisini paylaştı.
Kırgızistan Bakanlar Kurulundan paylaşılan biyografiye göre, Bursa'da, TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nda oy birliğiyle TÜRKSOY Genel Sekreterliğine seçilen Raev, Kırgızistan'ın Oş Bölgesi Kara-Suu ilçesinin Jooş köyünde 13 Temmuz 1958'de dünyaya geldi.
Kırgızistan Devlet Üniversitesi (KDÜ) Gazetecilik Bölümünden 1984'te mezun olan Raev, 1977-1979 yılları arasında askerlik görevini yerine getirdi.
"Kırgızistan Kültürü" adlı gazetede 1979'da iş hayatına atılan Raev, 2002'ye kadar çeşitli devlet gazetelerinde muhabirlik ve genel yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu.
Raev, 2002-2020 yılları arasında dönemin hükümetlerinde, eğitimin yanı sıra kültür bakanlıklarında çalışmalarda bulunarak çeşitli komisyonların başkanı, bakan yardımcısı ve bakan oldu.
TÜRKSOY Genel Sekreterliğine seçilmeden önce Raev, 2020'den bu yana Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunuyordu.
Raev, ülkesinde kültür ve devlet adamı olarak tanınıyor
Kırgızistan'da çok sayıda hikaye, roman, drama ve şiir yazarlığıyla tanınan, 14 devlet, vakıf ve uluslararası ödülün sahibi olan Raev, 2011'de "halk yazarı" unvanına layık görüldü.
Raev, Toz Yolu (1988), Güneşte Bir Çocuk (1991), Kraliçe'nin Gözyaşları (2008), Haftanın Beşinci Günü (2011), Taç (2012), Pusu (2019) adlı hikayeleri, Cenaze (2013), Kara (2015), Haftanın Beşinci Günü (2017), Sel (2018), Tımarhane (2018) romanlarını yazdı; Ah, kızlar (1990), Güneşte Bir Çocuk (1990), Bir Duvar (1992), Kadın (1993), Kaşar (1998), Ben Hazırım (1999), İshak Razzakov (2000), Kraliçelerin ağlaması (2001), Mekke'ye giden uzun bir yol (2011), Suflör (2015), Yırtıcı kuş (2016) adlı tiyatro eserlerini kaleme aldı.
Kurmancan-Datka, Son gün, Ağabey ve Kadın adlı sinema filmlerinin senaryolarını yazan Raev, 2016'da Antistandart adlı bir şiir kitabı çıkardı.
Raev, Kazakistan Cumhurbaşkanı tarafından 2021'de Birlik Madalyası ile ödüllendirildi.
TÜRKSOY, Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor
Türk dünyasının UNESCO'su olan TÜRKSOY, 1993'te, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye kültür bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kuruldu.
TÜRKSOY, kurulduğu günden bu yana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışıyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.