Ukraynalı Çiftçiler Tahıl Gemilerinin Limanlardan Çıkışını Bekliyor

Ukraynalı Çiftçiler Tahıl Gemilerinin Limanlardan Çıkışını Bekliyor

Ukraynalı çiftçiler, savaşın devam ettiği ülkedeki limanlardan tahıl ve gıda yüklü gemilerin çıkmasıyla ellerindeki tahılların satışının hız kazanmasını umuyor.

Ukrayna'da yıllardır her sene binlerce ton tahıl hasadı yapan çiftçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin İstanbul'da imzalanması sonrası gemilerin limanlardan çıkmasını bekliyor.

Odessa bölgesinde bir köyde yüzlerce ton buğday ve arpanın bulunduğu hangar sahibi ve tarlalarda hasada devam eden 48 yaşındaki çiftçi Viyaçeslav Nemerjitskiy, tahıl sevkiyatı için gemilere koridor sağlayacak anlaşmayı değerlendirdi.

Nemerjitskiy, 26 yıldan fazladır buğday, arpa ve diğer tarım ürünleri yetiştirdiğini, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle aylardır tahıl ihracatında ciddi zorluklar yaşadıklarını söyledi.

Dünyadaki tahıl krizinin önüne geçmek için Türkiye'nin desteğiyle İstanbul'da son derece önemli bir anlaşmanın imzalandığını belirten Nemerjitskiy, "Bu (anlaşmanın imzalanması) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimidir. Bu sürecin en önemli çalışmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Bu işin organizatörlüğünü de o yaptı." dedi.

Türkiye faktörü çok önemli

Deposunda çeşitli tahıllardan 1500 tona yakın mahsul bulunduğunu kaydeden Nemerjitskiy, bunların bir kısmının geçen yılın, bir kısmınınsa bu yılın hasadı olduğunu ifade etti. Nemerjitskiy, savaşa bağlı olarak limanların kapanması ve fiyatların değişmesi nedeniyle elindeki ürünlerin büyük miktarını satamadığını belirtti.

Nemerjitskiy, savaşa rağmen çeşitli yollardan az da olsa tahıl ihracatının mümkün olduğunu ancak bunun çok az miktarlarda gerçekleştiğini kaydederek İstanbul'da imzalanan anlaşma sonrası gelişmeleri ve gemilerin limanlardan çıkacağı günü büyük merakla beklediğini söyledi.

Ukrayna tahılının, Avrupa'dakinden çok daha ucuz olduğunu, bu nedenle tüm dünyada tercih edildiğini belirten Nemerjitskiy, "Fiyatlar da savaştan olumsuz etkilendi. Umarız dürüst bir piyasa olur ve ürünlerimizi uygun fiyattan satabiliriz." dedi.

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasının tarafı olmasından duyduğu endişeleri dile getiren Nemerjitskiy, tahıl sevkiyatı Türkiye'nin kontrolünde yapılacağı için ürünlerin tahliyesinin de daha güvenli ortamda yapılacağını ifade etti.

Nemerjitskiy "Türkiye'nin bu sürece dahil olması, tahıl stoklarımızı satmak, kiraları, vergileri ve maaşları ödemek konusunda umut veriyor." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler