ULKE ISTIKRARSIZLIGINA DELIL MI ARIYORUZ?

ULKE ISTIKRARSIZLIGINA DELIL MI ARIYORUZ?

Şevket Bülent Yahnici’nin yeni yazısı...

TUIK Baskanlari ...

Sevket Bulend Yahnici

Medyaya bir haber düştü. TUIK başkan yardımcısı Fatih Şahin'in görevden alınmasına dair karar Resmi Gazetede yayınlanmış.Biliyoruz ki,bu işlerin tamami tek imza ile haloluyor.
Bir ülkenin bürokrasinde bazı makamlar vardır ki, bu makamlardaki istikrarlı duruş ve devamlılık arzeden gorevlendirmeler, adeta o ülkeye dair istikrarli bir duruşun da göstergesi addedilir. Mesela,Merkez Bankası yönetimleri ve yoneticilerindeki istikrar , ülke ekonomisinin de istikrarını gösteren bir ölçü olarak kabul edilir.Ancak bizdeki gibi MB yönetimi,başkanı gibi makamlar zırt pırt değişen, degistirilen bir hale gelmişse, ekonomide büyük sıkıntı var demektir.
TUIK Başkan Yardımcılığına dair medyaya düşen bu haber üzerine merakımı mucip oldu ve TUIK gorevlendirmelerini incelemek istedim.Inanir misiniz, dehşete düştüm.Geriye doğru TUIK yönetim değişiklikleri çok garibime,tuhafıma gitti...Görelim.

TUIK Başkanları:
18 Nisan 2019' da Yinal Yagan'i atamış, 22 Mayıs 2020 'de görevden almışız.
22 Mayıs 2020' de Muhammet Cahit Sirin'i atamış, 15 Şubat 2021'de görevine son vermişiz.
15 Şubat 2021'de Ahmet Kürşat Dosdoğru 'yu göreve getirir gibi olmuşuz ( şaka gibi) 2 Mart 2021'de hemen biletini kesmişiz...
Sait Erdal Dincer'i 2 Mart 2021'de atayip 29 Ocak 2022'de yolculamisiz .
29 Ocak'tan bu yana şu anda görevden alınmış bulunan Başkan Yardımcısının Başkanı Erkan Cetinkaya görevde... Akıbeti ne olur,belli değil...
TUIK de aynen Merkez Bankası gibi ülkenin ekonomik hayatı ve istikrarı ile çok yakından ilgili bir müessese...
Bir iktidar bir Merkez Bankasi başkanından ne isteyebilir ; nede,hangi ölçüde israrci tavırları olabilir ; bir başkan neleri icine sindiremez de ters düşer. Bütün bunlar bir iktidarın para politikalarına müdahalesi ve paranın yönünü tayin etme konusundaki tavrının sonucu olabilir.
Peki TUIK açısından problem ne olabilir? Şunu şöyle,bunu söyleme,bunu açıkla,bunu aciklama, bunu bu kadar söyleyeceksin , ötekini hiç soylemeyeceksin, hiç aciklamayacaksin... Bu ve benzeri telkinler,emirnameler söz konusu olabilir.
Peki, dört senede beş başkan değişikliğini gerektirecek hangi problemler iktidarla TUIK arasında yaşanmıştır ki, tablo yukarıda arza çalıştığımız gibidir.Normal ; hukukun kurallarının normallikle işlediği ; hakeza ekonominin kurallarıyla işlediği bir toplum ve ülkede adı TUIK olan ve yapacağı iş ve görev apaçık belli olan bir Kurumun dört senede beş başkan değiştiriyor oluşu NORMAL OLABILIR MI?.. Uzaktan,dışarıdan,icerden bakan hangi akıl,mantık,izan sahibi kul, böyle bir ülkeye "istikrarlidir" diyebilir? .. Geçiniz...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler