Ünlü Ekonomist Memiş: Elinizdekileri Almak İçin Tezgah Kuruldu!
Piyasada yaşanan hareketliliği değerlendiren altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş dikkat çeken uyarılarda bulundu.
TL'yle işlem yapanların zarar edeceğini belirten altın ve para piyasaları uzmanı Memiş, pariteyle nasıl işlem yapılacağını anlatırken düşüşteki iki para birimini de açıkladı. Memiş, Rusya'nın Ukrayna'ya operasyonunun ardından piyasalarda yaşanan hareketlenmeyi Youtube'dan yayınladığı video ile değerlendirdi. Bugün piyasalarda agresif bir dalgalanma gerçekleştiğini belirten Memiş, ciddi bir kargaşa ve kaos yaşandığını, gerginlik ve tedirginliğin arttığını söyledi. Memiş böyle zamanlarda varlıkların çeşitlendirilerek biraz daha riskten uzaklaşılması gerektiğini belirtti.
KISA VADELİ İŞLEM TL İLE YAPILMAMALI
İslam Memiş, kısa vadeli alım satımdan ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durmanın çok önemli olduğunu belirterek, bu kaos havasında fiyatlamalarda sert yükseliş ve sert düşüşlere neden olduğunu belirtti. Memiş, kısa vadeli işlem yapılıyorsa bunun TL'yle yapılmaması gerektiğini belirterek, "TL'yle yaparsanız zarar eder açıkta kalırsınız, belirsizlik var, kaos var, fiyatların ne olacağı belli değil. Kısa vadeli işlem yapılmamasını öneriyorum, eğer bu bir alışkanlıksa ve bu alışkanlıktan kurtulamıyorsanız varlıklarınızı bölün ve bir kısmıyla pariteyle işlem yapın" dedi.
YATIRIMLAR ÇEŞİTLENDİRİLMELİ
Memiş yatırımcıların yatırımlarını çeşitlendirmesi gerektiğini ve mümkün olduğunca kısa vadeli al-satlardan kaçınması gerektiğini vurgulayarak, "2022'deki manipülasyon piyasasında elinizdeki varlıkları almak için bir tezgah kuruldu. Size kazandırmak için değil. Gerçek olan bir şey var oynayan kaybedecek, varlıklarına sahip çıkan kazanacak" dedi. Memiş birçok yatırım aracında bugün büyük yükselişler olduğunu belirtirken iki yatırım enstrümanında ise düşüşlerin devam ettiğine dikkat çekti.
ORTA VE UZUN VADE İÇİN FIRSAT
Memiş, "Euro dolar paritesinde 1.11'in altına sarkmalar var. Sterlin dolar paritesinde 1.3280'e kadar geri çekilmeler" var dedi ve şunları söyledi: "Bence bunlar orta ve uzun vade için bir fırsat. Olumsuz çok şey var ama finans piyasalarında bunu avantaja çevirmek de mümkün. Mesela euro dolar paritesi... Euro dolara kıyasla aşırı bir şekilde değer kaybediyor. Dolar yatırımcısı varsa, 1.11 ya da altına sarkan bir değerden pariteyle işlem yapabilir. Bunu parite işlemiyle yapıyoruz. Yani doları euro'ya çeviriyoruz bunu pariteyle yapıyoruz. Yanlış olan ise doları önce TL'ye çevirip sonra TL ile euro almak. Elimdeki doları euro'yla 1.11 veya 1.1090'dan direkt çarparak işlem yapıyorum. Bu parite işlemidir."
YAKINDAN TAKİP ETMEK GEREKİYOR
"Sterlin için de geçerli. Sterlin dolar paritesinde düşüşler var. Yani dolar verip sterlin almak piyasalarda bu günlerde daha ucuz. Burayı da bence yakından takip etmek gerekiyor. Bunu yine elimdeki dolarla parite işlemi yaparak 1.3280'den sterlin satın alıyorum. Bu parite işlemidir. Altının ons değeri 1974 dolar seviyesine kadar yükseldi şu anda 1940 dolar seviyelerinde. Savaş riskinden dolayı yükseldi. Bana göre tekrar teknik olarak bir düzeltme yapması gerekiyor."
PARİTELİ İŞLEM YAPANLAR ZARAR ETMEYECEK
Memiş altınla parite işlemi için de şunları söyledi: "Elinizde altınınız var, bunu direkt dolar paritesi yaparak işlem yapmanız gerekiyor. Buna altın dolar paritesi deniyor. Altınınızı direkt dolara çevirerek. Bütün cep telefonu uygulaması olan bankalarda bu işlem var. Mesela 1 kilogram altının bugünkü değeri 62 bin 240 dolar. Bankanın uygulamasında USD/KG diye yazar, bu altın dolar paritesidir. Bu işlem üzerinden işlem yapmanız gerekiyor. Mesela 62 bin 240 dolardan işlem yaptınız. Ons altın gerilediği zaman siz kârlı çıkıyorsunuz. 62 bin 240 dolar seviyesinin üzerine çıkarsa zarar etmiş oluyorsunuz. Altınla gümüş arasında da parite var. Altınınızı gümüşe, gümüşünüzü altına çevirebiliyorsunuz. Bu da bankaların cep telefonu uygulamalarında var. Pariteli işlem yapanlar zarar etmeyecek. Her şey değer kazanıyor ama iki haftadır iki para birimi dolar karşısında değer kaybediyor. Bunlar sterlin ve euro."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.