Washington'da Türkiye'ye IMF dayatması

Washington'da Türkiye'ye IMF dayatması

Bakan Berat Albayrak’ın uluslararası finans kuruluşlarını ikna etmek için ABD’ye yaptığı ziyaret, tam tersi sonuç doğurdu.

Türkiye’ye IMF’nin kapısını gösterdiler. IMF’nin ABD denetiminde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’nin siyasi arenada da tam teslimiyete zorlanacağı uyarısında bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD ziyaretinde beklenen destek gelmedi. ABD kontrolündeki finans kuruluşları Türkiye’ye IMF dayatmasında bulundu. 

31 Mart seçimleri sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı berat Albayrak yeni bir reform paketi açıkladı. Açıklanan paket içerde ve dışarıda tartışma yarattı. 

Pakette ekonomik krizin yükünün emekçilere ve halka yıkılması öne çıktı. Çalışanlar, “kıdem tazminatının fona devri” konusuna sert tepki gösterdi. TÜRK-İş bu yıl yapacağı 1 Mayıs kutlamalarında ana temayı “Kıdemime dokunma” olarak belirledi.  

Açıklanan paket, uluslararası finans kuruluşlarını da tatmin etmedi. ABD kontrolündeki uluslararası finans kuruluşları, hükümeti daha fazla tavize zorlamak için çabalarını yoğunlaştırdılar. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak uluslararası finans kuruluşlarını ikna etmek için Amerika’da toplantılar yaptı. Ancak bu toplantılar sonrasında verilen mesajlar tam tersi bir sonuç doğurdu. Reuters, Bloomberg, Financial Times gibi birçok yayın organı görüşmelerle ilgili olumsuz haberler yayınladı. Bakan Albayrak’ın yaptığı toplantılarda kimseyi ikna edemediği belirtildi.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nden baş ekonomist yardımcısı Sergi Lanau’na da Türkiye ile ilgili kötü haberleri öne çıkardı, “Grafiğimiz, Türkiye’ye yerleşik olmayanların sermaye çıkışının 5 Nisan ile başlayan hafta devam ettiğini gösteriyor. Bu çıkış Mayıs ve Haziran 2018 aylarından da daha büyük. Türkiye, belki de ikinci ani duruşu yaşıyor olabilir” ifadelerini kullandı.  

TÜRKİYE’YE BASKI

Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle devam eden borç para arayışında ekonomik verilerden çok siyasi baskıların öne çıktığı görüldü. Amerikalılar Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’leri gündeme getirirken, Türkiye’ye ekonomik yaptırımları da dillendirmeye başladılar. 

ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanı stratejist John Sitilides yaptığı açıklamada ABD Başkanı Trump’un Türkiye’yi ekonomik olarak cezalandıracağı konusunda çok kesin konuştuğunu kaydederek IMF’yi işaret etti. Stilides, şöyle konuştu: “Türkiye bu tür yaptırımları kaldırabilecek durumda değil. Resmi olarak resesyona girerse, ekonomiyi kurtarmak için IMF’den kredi almak zorunda kalabilir. Kontroldan çıkmış bir enflasyon, denetimsiz bir işsizlik ve çok ciddi bir borç krizi kapınızda. Bence ekonomik olarak Türkiye son 20 yılın en zayıf dönemini yaşıyor.”

IMF= ABD KUCAĞI

Ekonomistler, Türkiye’ye IMF dayatmasının altında yeniden Türkiye’nin ABD’nin kucağına oturtulması olduğuna dikkat çektiler. IMF’nin bütün dünyada ABD’nin siyasi ve ekonomik çıkarlarına hizmet ettiğini, IMF eliyle ülkelerin ABD’nin kucağına oturtulduğunu, ABD taleplerinin IMF üzerinden dayatıldığını vurgulayan ekonomistler, Türkiye’ye IMF dayatmasının da bu amaçla yapıldığını vurguladılar.  

Prof. Dr. Oğuz Oyan, ABD’nin IMF’de belirleyici güce sahip olduğunu hatırlatarak, “Türkiye IMF’ye muhtaç hale gelirse, kapısını çalarsa ABD’nin Türkiye’den siyasi ve ekonomik taleplerini masaya koyması sürpriz olmaz. Ekonomin zayıf olursa bu tür baskılar artar” diye konuştu. 

Prof. Dr. Aziz Konukman da ABD’nin Türkiye’ye baskılarının sürdüğünü kaydederek, “ABD’nin baskıları sürecek. IMF’li olursa Türkiye’nin kaçacak yeri kalmaz. Tam teslimiyete zorlanır. ABD’nin hesabı da bu” dedi. Türkiye’de işlerin şeffaf olmadığını da belirten Konukman, “Sen bir program açıklıyorsun. Sonra da ABD’ye onların ayağına gidiyorsun. Böyle yaparsan masada elin çok zayıf olur. Bu yöntemle krizin altından kalkamazsın. Türkiye üretim ekonomisine geçmeden, sanayide, tarımda üretime yönelmeden çıkış bulamaz” ifadelerini kullandı.

ABD'NİN BORÇ PARA VERMEK İÇİN KOŞULLARI

* S-400 alımından vazgeç.

* Astana sürecini bitir.

* Fırat’ın doğusunda PKK/PYD’ye dokunma.

* Doğu Akdeniz’de İsrail’le birlikte hareket et.

* Kıbrıs’ta garantörlükten vazgeç, bizim önerilerimize uy.

* Ege’de Yunanistan’a taviz ver.

* Karadenizde işlerime karışma.

* Yerli savunma sanayinden vazgeç.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler