Wuhan'da 'görünmezlik pelerini' icat edildi

Wuhan'da 'görünmezlik pelerini' icat edildi

Çin'de, giyenleri güvenlik kameralarından gizlemek için tasarlanmış bir 'görünmezlik pelerini' icat edildi.

Wuhan Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından geliştirilen 'InvisDefense', yapay zeka tarafından izlenen güvenlik kamera sistemlerinden tespit edilmekten kaçınmak için gece gündüz kullanılabilen düşük maliyetli bir ceket olarak tasarlandı.

Ceket, gündüzleri kameraların etkili bir şekilde algılamasını engellemek için bir desen kullanırken, geceleri kızılötesi kameraları şaşırtmak için alışılmadık ısı sinyalleri yayıyor. Ancak ceketi giyenlerin, insanlar tarafından izlenen güvenlik kameralarından gizlenmede etkisiz olduğu açıklandı.

"Kamera sizi yakalayabilir, ancak insan olup olmadığınızı belirleyemez"

İcadı denetleyen Wuhan Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Wang Zheng, "Günümüzde pek çok gözetleme cihazı insan bedenini tespit edebiliyor. Yoldaki kameraların yaya algılama işlevleri var ve akıllı arabalar yayaları, yolları ve engelleri tanımlayabiliyor. Bizim InvisDefense'imiz kameranın sizi yakalamasına izin veriyor ama kamera insan olup olmadığınızı anlayamıyor. Yoldaki kameraların yaya algılama işlevleri var ve akıllı arabalar yayaları, yolları ve engelleri tanımlayabiliyor. InvisDefense, kameranın sizi yakalamasına izin verir, ancak insan olup olmadığınızı belirleyemez" dedi.

Huawei Technologies sponsorluğunda düzenlenen bir yarışmada birincilik ödülü kazanan cekette kullanılan teknolojiyi anlatan bir makalenin, şubatta ABD'de düzenlenecek AAAI 2023 AI konferansında sunulması planlandı.

Ceketin desenini oluşturan algoritmayı yaratan Wuhan Üniversitesi doktora öğrencisi Vei Hui, InvisDefense'i yapmanın 500 yuandan (yaklaşık bin 340 lira) daha az maliyeti olduğunu hesapladı.

"En zor kısım, kamuflaj deseninin dengesi"

Vei Hui, "En zor kısım, kamuflaj deseninin dengesi. Geleneksel olarak araştırmacılar makine görüşünü engellemek için parlak görüntüler kullanıyordu ve bu işe yarıyordu. Ancak bu insan gözüne çarparak kullanıcıyı daha da dikkat çekici hale getiriyor. Bilgisayar görüşünü devre dışı bırakabilecek en az göze çarpan desenleri tasarlamak için algoritmalar kullanıyoruz" dedi.

Profesör Wang, ceketin insansız hava araçları veya savaş alanındaki yapay zeka kontrollü birimler tarafından tespit edilmekten kaçınmak için gizli askeri üniformalar olarak kullanılabileceğini söyledi.

Araştırmacılar ayrıca, yapay zeka ve bilgisayar tanıma teknolojisindeki boşlukları daha iyi anlamak ve düzeltmek için model oluşturan algoritmayı potansiyel olarak kullanabilecekler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler