Yargıtay'ın 'Züppe' İle İlgili Kararı Ortaya Çıktı!

Yargıtay'ın 'Züppe' İle İlgili Kararı Ortaya Çıktı!

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan hakkında, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'a yönelik ‘züppe’ çıkışı sonrası hakkında inceleme başlatılmıştı.

Söz konusu ifadenin suç unsuru oluşturmadığı yönünde karar çıktığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Pazar akşamı X hesabında yaptığı bir açıklamada ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "züppe" olarak hitap etmesi sebebiyle soruşturma açıldığını duyurdu.

Karar sonrası, "züppe" sözünün suç unsuru olup olmadığı merak edilirken Yargıtay'ın kararı ortaya çıktı.

YARGITAY BOZMUŞTU

Yargıtay 2. Ceza Dairesi'nin 20.03.2008 tarihli bir kararında, "içtihat metni" başlığı altındaki bir kararda "züppe" ifadesi nedeniyle açılan hakaret davası şu gerekçeyle bozulmuştu:

Tanıklar M.E.A... ve F.G..l'in kolluk tarafından alınan ifadelerinde "Sanığın, mağdura sen kimsin mecbursunuz benimle ilgilenmeye, adi serefsiz, züppeler" şeklinde beyanda bulunduğunu bildirmeleri, mahkemede alınan ifadelerinde ise "sanığın hemşire ve vatandaşlarla tartıştığını duyduklarını ancak kime ne söylediğini bilmediklerini" beyan etmeleri karşısında; duruşmalardaki anlatımıyla soruşturma evresindeki anlatımı arasındaki çelişkinin giderilmesi, giderilemediği takdirde hangi anlatımın hangi nedenle üstün tutulduğunun belirtilmesi ayrıca yargılamaya konu olay hakkında görgüye dayalı bilgi sahibi olduğu anlaşılan E.K... tanık sıfatı ile dinlenilerek tüm kanıtlar birlikte değerlendirilerek sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken eksik araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması, bozmayı gerektirmiş, O yer Cumhuriyet Savcısı'nın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA, 28/02/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

MAHMUT TANAL İŞARET ETMİŞTİ

Mahmut Tanal, Tuncay Özkan hakkında Erdoğan'a "züppe" dediği için soruşturma başlatılmasıyla ilgili TDK'yi ve Yargıtay içtihatlarını örnek vermişti.

“Züppe” ifadesinin Yargıtay içtihatlarına göre suç teşkil etmediğine dikkat çeken CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, “Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre 'züppe' kelimesi, yapmacıklığı ve aşırılığı eleştiren bir niteleme olup, hakaret içermemektedir” demiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“‘İtibardan tasarruf olmaz’ anlayışı doğrultusunda Beştepe’de, yazlık, kışlık saraylarda israf ve şatafatta sınır tanımayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasette köşeyi dönen, haktan kopuk, kibir abidesi beyaz AKP’lileri görmezden gelerek, CHP'ye yönelik ‘gösteriş müptelası elitistler’ deyivermiş.

İzmir Milletvekilimiz Tuncay Özkan da saraydaki şatafata, lükse, israfa ve elitizme vurgu yaparak, eleştirilerde bulunmuştur.

Öncelikle Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre 'züppe' kelimesi, yapmacıklığı ve aşırılığı eleştiren bir niteleme olup, hakaret içermemektedir.

Yargıtay içtihatlarına göre de ‘züppe’ ifadesi hakaret değildir ve suç teşkil etmemektedir.

Buna rağmen İzmir Milletvekilimiz Tuncay Özkan hakkında jet hızıyla soruşturma başlatılması, tamamen siyasi bir adımdır.

Bu soruşturma, yalnızca Tuncay Özkan’ın sesini kısmaya yönelik değil, aynı zamanda Türk halkının gerçekleri dile getiren her bir ferdini sindirme çabasının bir parçasıdır.

Ancak unutmayın ki, korku ve baskı ile gerçekleri örtbas edemez, halkın sesini susturamazsınız!

Siyasetçiler, özellikle de Partili Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Erdoğan, ağır eleştirilere katlanmak zorundadır.

Bu siyasi hamlelere boyun eğmeyeceğiz! Halkın gücü, sarayın korku siyasetine galip gelecektir!

Ekonomimizi batıran AKP iktidarı artık ülkeyi yönetememektedir. Bu tabloda erken seçim kaçınılmazdır. Erken seçim talebini biz de dile getiriyoruz. Korkmak yok, mücadeleye devam.”

TUNCAY ÖZKAN NE DEMİŞTİ?

Tuncay Özkan, CHP’liler için “Gösteriş müptelası elitistler” Erdoğan’a verdiği cevapta şunları demişti:

“Seni gidi züppe seni!

Sarayda otur, tahta kurul, dolarlar, milyarlar oyuncağın olsun, israflık, müsriflik yoldaşın, zenginler senin arkadaşın bize mi diyorsun “gösteriş müptelası” diye? 13 uçak sende. Lüks hayat sende. Konvoylar dolusu otomobil yurt içinde yurt dışında sende. 22 yılda milleti fakir fukara koyup zenginlerin partisi olmak sende. Fakirle fukarayla dalga geçen partili sende.

Dolar milyarderleri sende. Zindanlar bizim, saraylar senin, gösterişli olan biz öyle mi?

Kıskandın mı?

Seni sarayın züppesi seni!

Erken seçim istiyoruz.

Hodri meydan!”

Kaynak: Medyaradar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler