Yeni ABD Başkanının Masasındaki Büyük Sorun: Borsa Çöküşü

Amerika Birleşik Devletleri Hazinesi, 30 Eylül'de sona eren mali yıl için 1,833 trilyon dolarlık bütçe açığı bildirdi. Bu, kayıtlardaki en yüksek üçüncü açığı işaret ediyor, ancak şunu önemle belirtmeliyiz ki bu açık sadece hükümet harcamalarından kaynaklanıyor.

En yüksek açık, 2020'de COVID felaketi sırasında gerçekleşti ve ikincisi, açığın 2,772 trilyon dolara düştüğü 2021 yılında gerçekleşti.

Çelişki şu ki Amerika ulus olarak bir savaşta olmadığını iddia ederken aslında üç büyük savaşı finanse ediyor ve aynı Amerika sonsuz parası var gibi harcıyor.

Peki Neden? Çünkü ABD Hazinesi borcunun rakamsal karşılığını asla tamamen ödeyemediğini biliyor. Bunu ödemek niyetinde de değiller ve borç sadece bir rakamdan ibaret. Asla ödenmeyecek olan bir rakam.

Ekonomiyi zorlayan ise bu borçların tek başına faizini ödemeye çalışmak. Rakamlar bize kamu borcunun yalnızca faiz harcamalarında yıllık %30'luk bir artış olduğunu söylüyor.

Aynı zamanda hükümetin sadece faiz için 890 milyar dolar harcadığını ve ABD savunma bütçesinin ise geçen yıl 866 milyar dolar olduğunu da not edelim.

Faiz harcamaları ulusun savunması için yapılan harcamadan daha fazla. Bu büyük bir gösterge esasen.

Dünya savaş tarihine baktığımızda Faiz oranları savaş zamanlarında yükselir ve ulusları daha da borca batırır.

Tabi şunu da bilmeliyiz ki, bu durum yalnızca Amerika’ nın sorunu değil, birçok ülke benzer bir sorunla başbaşa. Ve bu sorunun büyük bir gürültü ile patlaması ve etkisi Amerikan topraklarına ulaşmadan önce hem Asya hem de Avrupa'daki tüm ulusları etkileyecek ve büyük temerrütler göreceğiz, yani borçların ödenemeyerek temerrüde düşmesi durumuyla karşı karşıyayız.

Tarih bize göstermektedir ki Devletler temerrüde düştüklerinde büyük savaşlar çıkar ve tüm hesaplar görülür. Savaşlar bir dönemin kapanışı ve yeni bir dönemin başlayışını da sembolik olarak ifade ederler.

Hiç ödenmemek üzere alınan borçlar, Temerrüde düşen borçlar da eski dönemin kapanışı gibi kapatılır.

Sebepleri ve sonuçları itibariyle büyük bir borsa çöküşü geldiğimiz noktada kaçınılmaz bir gereklilik. Algoritmalar tarafında hazırlanan çöküşe karşı tedbir almak ise aklın bir gereği.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.