Yılman: Alkol satış yasağını getirenlerin atladıkları bir şey var
Habertürk yazarı Sevilay Yılman, 17 günlük tam kapanmada alkolün yasaklanmasını eleştirdi.
Yılman, "Kim ya da kimler virüsle mücadeleyle hiçbir ilintisi olmayan bu karara imza attıysa… Kararlılıkla devam edecekler alkol satışı yasağını sürdürmeye. Ancak atladıkları bir şey var bu insanların. Genel olarak yasaklar merak uyandırarak insanlar üzerinde ters etki yapar." görüşünü savundu.
Sevilay Yılman'ın bugünkü "Alkolü yasaklamanın mantığı ne?" başlıklı yazısından bir bölüm şöyle:
Bırakın sıradan vatandaşı, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’a bile; “Hiçbir akılcı tarafı olmayan nasıl bir uygulamadır anlamış değilim!” dedirten “Alkol Yasağı” kararı.
Şimşek’i bizzat dinledim Habertürk TV'de.
Belli ki Bilim Kurulu’nda böyle bir konu tartışılmamış bile.
Çünkü “Alkol Yasağı” kararını şaşkınlıkla karşıladığını belirten kurul üyesi Serap Hoca diyor ki; “Yahu bizim amacımız virüsün bulaş olmasını engellemek için kalabalıkları azaltmak! Kapalı ortamları azaltmak. Barlar, restoranlar zaten kapalı. İnsanların evinde alkol almasında ne gibi bir sakınca var? Kaldı ki şöyle bir şey var, ağzın bu tarz dezenfektanlarla, klorheksidin olur, alkol olur; bunlarla çalkalanmasının virüs yükünü azalttığı da biliniyor. Yani bu kararın bilimsel bir karşılığı da yok! Siz kalkıp neye dayanarak böyle bir şey yapabiliyorsunuz? Gerçekten hayretler içerisindeyim. Çok yersiz. Bu inanılmaz bir şey. Ben olsam böyle bir uygulamadan hemen dönerim!"
Dönmeyecekler tabii…
Kim ya da kimler virüsle mücadeleyle hiçbir ilintisi olmayan bu karara imza attıysa…
Kararlılıkla devam edecekler alkol satışı yasağını sürdürmeye.
Ancak atladıkları bir şey var bu insanların.
Genel olarak yasaklar merak uyandırarak insanlar üzerinde ters etki yapar.
Yersiz, gereksiz, insanların yaşam biçimine, dünya görüşüne adeta ambargo koymayı amaçlayan yasaklar ise tahrik sebebidir ve öfke yaratır ve bu öfkeyle de o yasaklar tabir-i caizse delik deşik edilir.
Malumunuz Ramazan ayındayız.
Bilinir ki saygı, görgü kuralları doğal olarak girer devreye ve genellikle senede bir ay alkol tüketimi düşer ülkede.
Oruç tutmayan milyonlarca insan bile Ramazan ayının hürmetine dikkat eder alkol kullanıma.
Çevremde böyle yaklaşımı olan onlarca insan vardır.
Dün işte onlardan biri…
Seküler yaşam tarzı olan ancak Ramazan gelince alkolden uzak duran bir arkadaşım aradı ve şunları söyledi:
“50 yaşındayım. Sadece lise çağlarında iken annemin baskısı ile birkaç gün oruç tutmuş bir insanımdır. Sonra hiç tutmadım. Ama rahmetli anacığım 20’lerime geldiğimde; 'Oğlum… Hiç değilse benim hatırıma alkol alma Ramazan’da' diye tembih ettiğinden içmemeyi tercih ettim hep. Ancak alınan bu; 'Alkol Yasağı' kararı gereği 30 yıldan beridir devam ettirdiğim tavrımı bozmaya karar verdim."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.