Yunanistan'da binlerce mülteci sokaklarda yaşama riskiyle karşı karşıya
Yunanistan’da AB programı sona erdiği için yardımları kesilecek olan binlerce mülteci evsiz kalmayla karşı karşıya.
Yunanistan'da geçici sığınma hakkına sahip kişilere nakit yardım ve geçici barınma sağlayan AB tarafından finanse edilen bir programın aniden sona ermesi nedeniyle binlerce mülteci evsiz kalma riski altında.
The Guardian’daki habere göre, salgının ortasında 2 binden fazla kadın, erkek ve çocuk sığınmacının, önlem alınmazsa ciddi zorluklarla karşılaşacağından derin endişe duyan yardım grupları, çağrılarını arttırdı
"MÜLTECİLERİN SOKAKLARA DÖNMEK ZORUNDA KALMASI ENDİŞE VERİCİ"
Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin Avrupa'daki Politika ve Savunuculuk Direktörü Imogen Sudbery, “Yunanistan'daki sığınmacıların, küresel bir salgının ortasında sokaklara dönmek zorunda kalması son derece endişe verici. Gerekli dokümantasyon, bilgiye erişim, dil becerileri veya kendi kendine yeten diğer temel araçlar olmadan, evsiz ve işsiz olma riskiyle karşı karşıyalar" diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
Herhangi bir güvenlik ağından yoksun olan ve organize konaklama alanlarını terk etmek zorunda kalan aileler, son haftalarda parklarda ve meydanlarda kalmaya başladı.
AB tarafından finanse edilen Filoxenia programı kapsamında geçici sığınmacılara ev sahipliği yapan otellerin çalışma sözleşmeleri ilk olarak Aralık ayında sona ererken, diğer otellerin ise Ocak ve Şubat aylarında sözleşmeleri sona erecek.
IRC'ye göre, plan tamamlandığında önümüzdeki günlerde yaklaşık 750 erkek, kadın ve çocuk, geçici barınaklardan çıkmak zorunda kalacak.
"ENTEGRASYON İÇİN GERÇEK BİR ÇABA GÖSTERİLMELİ"
‘Solidarity Now’ (Dayanışma Şimdi) adlı sivil toplum kuruluşunda mülteci sorunlarına odaklanan Lefteris Papagiannakis, “Gördüğümüz şey, bu krizin başlamasından yıllar sonra bile inanılmaz derecede bir sorun olan ulusal entegrasyon politikasının toptan eksikliğini yansıtıyor. Bunlar, daha önce gördüğümüz görüntüler ve bu insanları toplumumuza dahil etmek için gerçek bir çaba gösterilmedikçe tekrar meydana gelecek" ifadelerini kullandı.
Yunanistan'daki tahmini 80 bin mültecinin entegrasyonu, şu anda Asya, Afrika ve Orta Doğu'dan gelen göçmen akışlarının ön saflarında yer alan bir ülke için en büyük zorluk olarak görülüyor.
Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, yardımın vaktinden önce sona ermesiyle ilgili endişelerini tekrar tekrar dile getirdi. Ajans, “İstihdama ve sosyal refah programlarına erişim, genellikle bir vergi numarası veya banka hesabı kadar basit olan şeyleri güvence altına almada karşılaşılan engeller yüzünden zarar görüyor” dedi.
2019 Genel seçimlerinde sağcı Yeni Demokrasi Partisi, iktidara geldi. Partinin genel başkanlığından başbakanlığa geldiği günden bu yana Kiryakos Miçotakis yönetimi, mülteci konusunda sağ söylemler geliştirmişti. Son zamanlarda Yunanistan’ın mülteci kamplarında sık sık yangınlar meydana geliyordu.
Son olarak, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın kuzeyinde bulunan Thiva şehrindeki mülteci kampında çıkan yangında 6 yaşındaki İranlı bir çocuğun öldüğü bildirilmişti.
Son bir yıldır da ülkedeki kamplarda sık sık çıkan yangınlardan kaynaklı onlarca mülteci hayatını kaybetmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.