Zamlar Bayramda Tatil Yapmadı

Zamlar Bayramda Tatil Yapmadı

Tatil süresi uzatılan bayramda halk gönlünce alışveriş yapamıyor. Kurban Bayramı alışverişleri cep yakıyor. Bu yıl fiyatların yüzde 100’e varan oranda arttığı kurbanlıklarda talep düşük. Şeker ve baklava da zamlı fiyatlarla tezgahlarda.

Fiyat artışları her alanda tüm hızıyla devam ederken, baklavadan, bayram şekerine ve kurbanlıklara kadar bu dönemde alışverişlerin yoğunlaştığı temel tüketim ürünleri bayrama zamlı girdi. Sektör temsilcileri satışlarda baklava ve şekerde büyük bir düşüş beklemediklerini, kurbanlıklarda ise kaybın büyük olacağını belirtti. Bu dönemde kurbanlıklar yüzde 100'e varan oranlarda zamlarla pazarlara gelirken, baklavada ise yüzde 40-50 arasında zamlar devrede. Bayram şekeri yüzde 31'lik zamla tezgahlardaki yerini aldı.

Sıkı pazarlıkların yapıldığı canlı hayvan pazarlarında alıcılar fiyatları yüksek buldu.

KURBANLIKLARDA %50 DÜŞÜŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, fiyatların geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 107.6, küçükbaşta ise yüzde 90.6 arttığını açıkladı. Bu yıl hem arzda hem de fiyatlar nedeni ile talepte bir düşüş olduğunu kaydeden Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, “Geçen seneye göre et fiyatlarındaki artış net bir şekilde kurban fiyatlarına da yansıyor. Talep, geçen senenin tam yüzde 50 altında. Bayramdan sonra üreticilerin elinde belli oranda besi kalacak. Mağdur olmamaları için Et ve Süt Kurumu bunu telafi edeceğini açıkladı” dedi.

BAKLAVA 250 TL'LİK FİYATLA TEZGAHLARDA

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, bu yıl baklava fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 40-50 arasında değişen oranlarda zamların yaşandığını belirterek, “Fıstıklı baklavanın kilogram fiyatı piyasada 250-280 TL arasında değişiyor. Kaliteli baklavadan bahsediyoruz. Ancak ucuz baklavada 100 TL'den başlıyor. O da kullanılan hammadden kaynaklanıyor. Ucuz baklavada 30 gram fıstık kullanılıyor. Pahalı baklavada kiloya 150 gram kullanılıyor. Satışlarda çok büyük düşüş beklemiyoruz” dedi.

Şekerde %31'lik artış
Bayram şekeri fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 31 arttı. Pandemi sonrası ilk yüz yüze satışlar olması nedeni ile bayramda şeker tüketiminde artış beklediklerini anlatan Mondelez International Türkiye Pazarlama Direktörü Bahadır Demir, “Bu yıl kiloluk bayram şekerinin tavsiye edilen kilogram fiyatı 37.29 TL. Geçen yıl 28.5 TL idi. Pandemi'de 1 kg civarına gerileyen bayramlık şeker tüketiminin bu sene 1.4 kg'lara ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.


Toptanda 30'lu büyük boy yumurtanın fiyatı 43 TL'ye yükseldi.

Yumurtada toptan fiyat arttı, yüzde 40 zam yolda
TL'nin sürekli değer kaybetmesi ve enflasyonla zarar eden üretici üretimden çekilince, arz sıkıntısı gıdada yeni zamları tetikliyor. Son olarak toptancılarda yumurta fiyatları yüzde 40 zamlandı. Zarar eden üreticilerin üretimi bıraktığını ve üretici sayısının azaldığını belirten yumurta toptancısı Erhan Bozkuş, ilerleyen günlerde zamların devam edeceğini söyledi. Yumurta fiyatlarındaki yüzde 40'lık artış market fiyatlarına henüz yansımadı. Bunun sebebi ise marketlerin stokta bulunan ürünlerini satması. Yumurta fiyatlarındaki artış etiketlere pazartesi gününden itibaren yansıyacak.


Hem eczacıları hem de hastayı mağdur eden temel nedenin mevcut ilaç fiyat kararnamesi olduğu belirtiliyor.

TÜM İLAÇLARA YÜZDE 25 ZAM
Piyasadaki tüm ilaçların yüzde 25 zamlanmasına yol açacak bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar'a göre ilaçların fiyatlarında yüzde 25 artış yaşanacak. Madde 2'ye eklenen geçici bir madde ile beşeri tıbbi ürünlerine fiyatlandırılmasında kullanılan Türk Lirası cincinden bir Euro değerinin, 2022 Temmuz'da yüzde 25 artırıldığı belirtildi.

BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ

Kararda, “2022 yılı Temmuz ayı yeni Euro değeri, bu madde yürürlüğe girdikten sonraki ilk gün geçerli olur” ibaresi yer aldı. Yani zam kararı, bugünden itibaren geçerli olacak.

Kararı değerlendiren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, bu kararın, bugünden itibaren tüm ilaçların yüzde 25 zamlanması anlamına geldiğini anlattı. Her 5 ilaçtan birinin bulunamaması nedeniyle tedavilerde ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanıyordu. Özcan, bu zam kararının ilaç yokluğu sorununu bir nebze de olsa rahatlatacağını belirtti.

Düzenleme eczacıları memnun etmedi
İlaç Fiyat Kararnamesi'ndeki değişiklikle eczacıların karlılığı ortalama yüzde 1.75 artırıldı. Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, düzenlemenin yeterli olmadığını söyledi. Kamış, “Ne yazık ki bu düzenleme bir yaraya derman olmamaktadır. Personel giderleri, kira, prim, elektrik gibi giderlerin bu enflasyonist ortamda arttığı kadar kârlılığımızda artırılmalıydı. Böyle giderse çok yakında eczaneler birer birer kapanacaktır” dedi.


Kurdaki artış motorinde yeniden zam getirdi fiyat 81 kuruş yükseldi
Akaryakıt fiyatlarında hareket hız kesmiyor. Önceki gece 2 lira 9 kuruş indirim gelen motorine dün gece bu kez zam geldi. Dün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litresine 81 kuruş zam geldiği açıklandı. Benzinde ise dün itibarıyla fiyat değişimi olmadığı bildirildi. Hem uluslararası ürün fiyatında hem de dolar kurundaki artış, zammı beraberinde getirdi. Dün geceki zamla birlikte motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 25.37 TL'ye, Ankara ve İzmir'de 25.48 TL'ye yükseldi. Benzinin litre fiyatı ise yaklaşık olarak İstanbul'da 25.20 TL, Ankara'da ve İzmir'de 25.32 TL seviyesinde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler