ABD, Atatürk’ün vasiyetini deldi!
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinde yapılan ve yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatı tamamlanan yeni binasına taşınmaya başlıyor.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, yapımı büyük tartışmalara neden olan yeni binasına bugün taşınmaya başlıyor.
Taşınma hafta sonuna kadar devam edecek. ABD misyonu gelecek hafta başından itibaren Söğütözü’ndeki yeni yerleşkesinde görev başı yapacak.
Ankara’nın Kavaklıdere bölgesindeki ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne 2013’te yapılan intihar eylemi sonrasında ABD yönetimi, elçilik yerleşkesinin daha güvenli bir bölgeye taşınması amacıyla arazi talebinde bulundu.
580 MİLYON DOLARA MÂL OLDU
T24’ün haberine göre, talebin karşılanması sonrasında ABD Ankara’nın ana merkezlerinden Söğütözü’nde satın alınan araziye büyükelçilik inşaatı başlattı. 2014’te satın alınan arazide 2017’de başlatılan inşaat, 2019’da tamamlanması planlanırken, bu yıl başında ancak tamamlandı.
Binada kullanılan her türlü teknik donanım, güvenlik sistemleri, kurşun geçirmez camlar, ofislerde kullanılacak mobilyalar ABD’den getirildi. Büyükelçilik binası yaklaşık 580 milyon dolara mal oldu.
TAŞINMA BUGÜN BAŞLADI
Eski binadan yeni yerleşkeye taşınma işlemi bugün başladı. Hafta sonuna kadar devam edecek taşınma işleminin tamamlanmasıyla birlikte gelecek hafta başından itibaren Söğütözü Yerleşkesi’nde hizmet vermeye başlayacak.
Yeni yerleşkede tüm birimler bir araya toplandı. Eski binada devam eden vize işlemleri de yine yeni yerleşkede devam edecek.
TARTIŞMALI ARAZİ SATIŞI
ABD’nin yeni büyükelçilik yerleşkesinin inşa edildiği 37 bin metrekarelik arazinin satışı, satışın yapıldığı dönemde tartışmalara neden olmuştu.
ABD’ye satılan arazinin de içinde yer aldığı parsel, 12 Eylül 1980’den sonra ülkeyi yöneten Danışma Meclisi’nde Mayıs 1983’te benimsenen “Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinden 186 bin 441 metrekarelik kısmın satılması hakkında kanun” ile ayrılmıştı.
Aynı arazi daha sonra Milli Savunma Bakanlığı, Gazi Üniversitesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Gazi Üniversitesi; 2014’te kendi payını TOKİ’ye devretti. TOKİ de söz konusu araziyi 88 milyon dolar karşılığında sattı.
Arazinin satışıyla ilgili, TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanlarında Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde inşa edilen ABD büyükelçiliği binası mimari projelerine onay vermedi. Ayrıca oda, proje müelliflerine de müelliflik belgesi düzenlemedi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞMEN İNŞAAT TAMAMLANDI
Yaşanan süreçle ilgili o dönem açıklama yapan Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ABD Büyükelçiliği mimari projesinin onayını yapmamız, mimarına müelliflik belgesi vermemiz mümkün değildir. Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde yapılan ABD büyükelçiliği binası hukuksuzdur. Projesini de inşaatını da onaylamıyoruz. Hülle yoluyla inşa edilen ABD büyükelçiliği binası bizim için yok hükmündedir” demişti.
Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, 2019’da Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan başvuru sonrası açılan davada, AOÇ arazisi için, yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Kararın gerekçesinde, “AOÇ arazilerinde ticaret ve konuta izin verilemez. Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı işlem yapılamaz” denilmişti. Mahkemenin verdiği karar, aynı zamanda ABD’nin yeni büyükelçilik yerleşkesi için TOKİ’nin sattığı araziyi de kapsıyordu.
Ancak bu karara rağmen büyükelçilik binası inşaatı tamamlandı.
İNŞAAT KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE KAZALAR
ABD’nin Ankara Çukurambar’daki yeni büyükelçilik binası inşaatında işçiler mobbing ve kötü çalışma koşullarına isyan etmişti.
İşçiler işten çıkarmalara ve çıkarmalar sırasında işsizlik sigortasından yararlanmalarına engel oluşturan SGK bildirimlerine tepki gösterirken, ödenmeyen tazminatları için eylem düzenlemişti.
İşçiler, maaşlarından kesinti yapıldığını, çay molası sürelerinin azaltıldığını ve servislerin kaldırıldığını aktarmıştı.
İşten çıkarmakla tehdit edildiklerini de belirten işçiler, her ayın başında maaş bordrosu imzalamak için çağırıldıklarını fakat bordronun kendilerine gösterilmeden imzalatıldığını belirttiler.
Ayrıca inşaatta kazalar da eksik olmamıştı. Bir işçi vinçte meydana gelen arıza sonucu beton zemine düşerek ağır yaralanmıştı.
MİMARLARDAN YENİ AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’dan yeni bir açıklama geldi.
Candan, “Atatürk Orman Çiftliği arazisi iken 1983 yılında tıp fakültesi yapılması için Gazi Üniversitesi’ne devredilen Çukurambar’daki 29095 ada 1 parsel, Gazi Üniversitesi tarafından TOKİ’ye devredilmiş, TOKİ’den de ABD Büyükelçiliği’ne satılmıştı. Hülle yoluyla AOÇ arazilerinin yapılaşmaya açılması şartlı bağışa, vasiyete ve AOÇ kanununa aykırıdır. Atatürk Orman Çiftliği’nde Kaçak Saray neyse, ABD Büyükelçiliği de odur. ABD, AKP’nin hukuksuzluğuna ortak olmuştur. O binaya taşınıyor olmaları Atatürk’e ve vasiyetine saygısızlıktır. ABD Büyükelçiliği binasının mimari projelerini onaylamadık, mimarına belgesini de vermedik. Hülle yoluyla inşa edilen ABD Büyükelçiliği Binası bizim için yok hükmündedir” diye konuştu.
‘TARİHİN ÖNÜNDE ELBET HESAP VERECEKLER’
Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Atatürk Orman Çiftliği’nin her karışı bizim için değerlidir. Emperyalizme karşı mücadele etmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine saygısızlık edenler, tarihin önünde elbet hesap vereceklerdir” diyerek tepki gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.