'ABD Kuzey Kore'de Barış ile Güney Kore İşbirliğini Kaybeder'

'ABD Kuzey Kore'de Barış ile Güney Kore İşbirliğini Kaybeder'

Pompeo'nun Güney Asya ülkelerine devam edecek ziyaretlerinin ilk ayağı, bir yıldan az bir sürede dördüncü kez gerçekleştirdiği Kuzey Kore oldu. Çin basını, Pompeo'nun bu ziyaretinden bir sonuç çıkacağını bildirdi

Pompeo'nun Güney Asya ülkelerine devam edecek ziyaretlerinin ilk ayağı, bir yıldan az bir sürede dördüncü kez gerçekleştirdiği Kuzey Kore oldu. Çin basını, Pompeo'nun bu ziyaretinden bir sonuç çıkacağını ancak ABD ve Güney Kore arasındaki işbirliğinin barış anlaşması ile zıt konumda bulunduğunu belirtti.

Ziyaretle ilgili olarak farklı analistlerin yorumlarına yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı ve Kongre Çalışmaları Merkezi Politika Direktörü ve Eski Başkanı  Dan Mahaffee "Pompeo'nun ziyaretinin amacı,nükleer silahsızlanmaya devam etmek ve ulaşılmak istenen sonuç perspektifinden Kuzey Kore ve ABD arasındaki boşlukları belirlemektir." yorumunda bulundu.

Kuzey Kore'nin ABD'den Talepkar Tavrı İlginç

"Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti'nin ABD ve Güney Kore'den talep ettiği güvenlik garantileri, ekonomik teşvikler ve diplomatik teklifler; bu süreci devam ettirmek istediklerini gösteriyor. Çok ilginç.Bence bu ziyaretler,savaşı bitirme anlaşması ile bir barış anlaşmasının ABD ve Güney Kore arasındaki işbirliğini ve ittifak yapısını sonlandırma ihtimali arasında dönüp duran bir momentum. " açıklamasında bulundu.

Pompeo Sonuç Alacak

 Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Çalışmalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Douglas Paal ise, "Pompeo'nun bütün mesleki hayatı, bu görüşmelerden sonuç almasına bağlı.Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri (Yong Ho), BMGK görüşmelerinde bu seferki ziyaretinin zaman kaybı olmayacağına dair güvence vermiş olmalı ki, bu ziyaret düzenlendi. Barış anlaşması uzun erimli bir yol ve diğer aktörlerin de devreye girmesini gerektiriyor" dedi.

Kültürel Miras Vakfı'ndaki Güneydoğu Asya araştırmalarına dayanarak yorum yapan Bruce Klingner ise "Pompeo, Pyongyang'a BM gücüyle yapılmış bir nükleer silahsızlanma anlaşmasını kabul ettirmek ve Singapur bildirisini ete kemiğe büründürmek istiyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika