Arap dünyasında tartışma yaratan görüşme: Sudan lideri, Netanyahu ile bir araya geldi

Arap dünyasında tartışma yaratan görüşme: Sudan lideri, Netanyahu ile bir araya geldi

İsrail Başbakanı Netanyahu, Uganda ziyareti sırasında Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı el-Burhan'la görüştü.

ABD, görüşmeden memnun kalırken, Filistin Kurtuluş Örgütü, "Görüşme, Filistin halkını sırtından bıçaklamaktır" açıklamasını yaptı

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile Uganda'da bir araya geldi.

Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin, diplomatik ilişkiye sahip olmadığı Sudan ile ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığını ifade etti.

Uganda'nın Entebbe şehrinde, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ile bir araya geldiğini aktaran Netanyahu, "İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek iş birliğini başlatma konusunda fikir birliğine vardık." ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada da görüşmenin Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin davetiyle gerçekleştiği kaydedildi.

screenshot-2020-02-05-arap-dunyasinda-tartisma-yaratan-gorusme-sudan-lideri-netanyahu-ile-bir-araya-geldi.png

Bakanlar kurulu acil toplandı

Görüşmeden bir gün sonra Sudan Bakanlar Kurulu, el-Burhan başkanlığında iki liderin görüşmesiyle ilgili toplandı.

Sudanlı bakan: Haberimiz yoktu

Sudan hükümeti, el-Burhan ile Netanyahu'nun Uganda'daki görüşmesiyle ilgili kendilerine bilgi verilmediğini bildirdi.

Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Faysal Muhammed Salih, yaptığı yazılı açıklamada, "Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Uganda'da bir araya geldiğini basından öğrendik. Görüşmeyle ilgili bilgilendirilmedik, bu konuda bizimle istişare de yapılmadı. Egemenlik Konseyi Başkanının dönüşünün ardından yapılacak açıklamaları bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD memnun

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, el-Burhan ile telefonda görüşerek, Sudan'ın İsrail ile olan ilişkilerini normalleştirme girişimlerinden dolayı teşekkür etti.

Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus, Pompeo ve Burhan arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Görüşme sırasında Sudan'ın bölgesel ve uluslararası alanda daha aktif bir rol alması gerektiğine vurgu yapıldığı belirtilen açıklamada, Pompeo ve Burhan'ın ayrıca ABD ve Sudan arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Açıklamada, ayrıca Pompeo'nun Sudan'ın İsrail ile olan ilişkilerini normalleştirme girişimlerinden dolayı General Burhan'a teşekkür ettiği ve yıl içerisinde Washington'a davet ettiği kaydedildi.

Filistin'den tepki

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, el-Burhan'ın Netanyahu ile görüşmesine tepki göstererek, "Bu, Filistin halkını sırtından bıçaklamaktır" dedi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre Ureykat, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu görüşme, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ile Netanyahu'nun Filistin meselesini tasfiye etmeye, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde olduğu gibi Mescid-i Aksa, Kudüs, Kıyamet Kilisesi ve işgal altındaki Filistin topraklarını ilhak etmeye çalıştığı bir zamanda Filistin halkını sırtından bıçaklamak ve Arap Barış Girişimi'nden açıkça ayrılmaktır"

 

Filistin'in Arap meselesi olduğuna dikkati çeken Ureykat, kimsenin çıkarları uğruna Filistin halkının meşru haklarını takas edemeyeceğini belirtti. 

Sudan, yıllardır Filistin topraklarını işgal etmesi ve Filistinlilere muamelesi nedeniyle İsrail'e yönelik boykota bağlılığını koruyor.

İsrail, 1967'deki Filistin topraklarının işgalinin ardından Tel Aviv'e tepkili olan Afrika ve Körfez ülkeleri ile ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor.

Tel Aviv'e mesafeli ülkelerle yakınlaşmak için çabalayan Netanyahu, geçen yıl ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan Umman'ı da ziyaret etmişti.

İsrail, Orta Doğu ve Afrika'daki Müslüman ülkelerle yakınlaşma çabaları kapsamında Umman ve Çad'ın ardından Doğu Afrika ülkesi Sudan ile de ilişkileri normalleştirmek istiyor.

Sudan'ın başkenti Hartum, 1967'deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve "İsrail ile barışa hayır, İsrail'in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail ile müzakerelere hayır" içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle "3 hayırın başkenti" olarak da biliniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler