Arka Sokaklar
“Arka Sokaklar”ı seyrettiğinizde siyasi cinayetlerden darbe girişimine, depremden kadına şiddete , uyuşturucu belasından mafyaya Türkiye’de neler olduğunu, neler değiştiğini görebilirsiniz. “Arka Sokaklar” Türkiye’nin Maarif Takvimi gibi” diyor
Dizide Başkomiser Hüsnü Çoban’ı canlandıran Özgür Ozan “Arka Sokaklar” aslında bu ülkenin hafızası. 2006’dan bu yana “Arka Sokaklar”ı seyrettiğinizde siyasi cinayetlerden darbe girişimine, depremden kadına şiddete , uyuşturucu belasından mafyaya Türkiye’de neler olduğunu, neler değiştiğini görebilirsiniz. “Arka Sokaklar” Türkiye’nin Maarif Takvimi gibi” diyor
Takvimin sayfalarını çevirelim dilerseniz..
22 Kasım: Kanal D’de “Arka Sokaklar”ın yeni bölümü yayımlandı.
24 Kasım: “Misvak Caps” adlı sosyal medya hesabı üzerinden sabah erken saatlerde RTÜK’ü ve başkanını hedef alan bir paylaşım yapıldı. “RTÜK uyuyor” şeklinde başlayan paylaşımda “Kızılcık Şerbeti, Kızıl Goncalar, Arka Sokaklar gibi proje diziler her hafta müslümanları aşağılıyor, RTÜK isimli kuruluş bunu izlemekle yetiniyor” diye yazıldı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e de “Zahmet olmazsa durumla ilgilenir misiniz? ” sorusu yöneltildi.
24 Kasım: Aynı günün akşamı RTÜK Başkanı Şahin uzun bir açıklama yaptı. Şahin isim vermedi ama Misvak’ın başlattığı kampanyayı kastederek “RTÜK ve şahsım üzerinden yapılan eleştiriler ve yapıcı yorumların tamamını dikkatle takip ediyoruz” dedi ve ekledi: “Yayınlarda özellikle dramatik yapımlar olarak adlandırdığımız dizilerde barış dini olan İslam karşıtı sahnelere, dinimize mensup kimseleri küçük düşüren, din adamlarımızı hor gören içeriklere fırsat vermeyiz.”
25 Kasım: Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” programında konuştu. Erdoğan’ın hedefinde diziler ve RTÜK vardı: “Toplumu bilgilendirici olması gereken diziler kötü bir rol oynuyor. Bunun engellenmesi noktasında hepimize, özellikle de yapımcılara, senaristlere, medya organlarına ve RTÜK’e sorumluluk düşmektedir.”
25 Kasım: Aynı gün RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bir açıklama daha yaptı ve şöyle dedi: “Sayın cumhurbaşkanımızın bugün dikkat çektiği üzere ülkemizdeki dizi film sektörü sınırları zorluyor. Mücadelemizi kararlılıkla sürdürerek son dönemde milli ve manevi değerlerimizi tahrip eden yayınlara ağır müeyyideler uygulamaya devam edeceğiz”
25 Kasım: Aynı gün RTÜK’ün İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı “Arka Sokaklar” dizisi hakkında rapor hazırladı.
26 Kasım: Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kez “7. Din Şûrası” nda konuştu. Erdoğan’ın hedefi yine dizilerdi: “Son yıllarda filmlerin, dizilerin, televizyon programlarının aileyle birlikte dini değerlerimizi, dindarları hedef aldığını da müşahede ediyoruz. Tek tük ve istisnai olumsuz örnekler üzerinden suimisal emsal yapılarak bütün dindarlara hakaret edilmekte, vakıflar, dernekler, tarikatlar, dini müesseseler linç edilmekte, dindarlar ve dini değerler yıpratılmaktadır.”
27 Kasım: RTÜK Üst Kurulu toplandı ve birçok kanala ceza üstüne ceza yağdırdı. “Arka Sokaklar” dizisine yayın durdurma ve yayıncısı Kanal D’ye üst sınırdan idari para cezası uygulandı.
27 Kasım: “Arka Sokaklar” dizisinin ceza verilen 22 Kasım tarihindeki bölümüne dair “suç unsuru” RTÜK raporuna özetle şöyle yansıdı: Bölümde “Şeyh Ahmet’i sevin sayın. Bu iş savcılığa kadar uzamasın. Her kim bize el uzatırsa, cennetin kapıları onlara açıktır ancak iş artık güzellikle olmaz. İmam nikâhı kıymışsın küçücük kıza, ne dedesi lan nikâh kıymışsın küçücük kıza” gibi sözler yer alıyor. Bu sözlerle “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmü ihlal edilmiştir.
28 Kasım: Karar sonrasında dizinin Mesut Komiser'i Şevket Çoruh "Ödül sayarım" diyerek ilk tepkisini verdi.
Kısa süreli bir cezaevi maceram olmuştu. Orada tanıdım “Arka Sokaklar” dizisini. Akşam yemeği sonrası nerdeyse tüm mahkumlar TV lar karşısında yerini alıp keh gülerek kah ağlayarak kah bağırıp çağırarak diziyi izliyorlardı. “Dizi özürlü” olarak çaresiz kalıp birkaç bölümünü izledim. Gerçekten sürükleyici bir diziydi. Aklımda “Arka Sokaklar” filmi kalmış sadece. Başrollerinde Neriman Köksal ve Tanju Gürsu’nun oynadığı.
19 senedir yayınlanmasına rağmen hala bilmeyenler için diziden söz edeyim.
Arka Sokaklar, Erler Film (2006-2022) ve D Media (2023-günümüz) imzalı ilk bölümü 31 Temmuz 2006 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Orhan Oğuz (2006-2024) ve Baran Özçağlayan 'ın (2024-günümüz) yaptığı, senaryosunu Ahmet Yurdakul, Ozan Yurdakul, Sinan Yurdakul, Barkın Şenüren ve Metin Arslan'ın yazdığı, polisiye, aksiyon, dram ve komedi türünde Türk televizyon tarihinin en uzun süren dizisi.
Dizide, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde özel bir ekipte görev yapan polislerin aile yaşamları ve maceraları anlatılıyor. Ekip, görevleri sırasında değişik ve çeşitli insan hikâyeleriyle sürekli karşılaşmaktadır. Zaman zaman gülümseten, zaman zaman da iç burkan bu hikâyelere, meslek yıllarının tecrübesi ve babalığıyla yaklaşan, ekibin diğer genç üyelerine de yol gösteren Emniyet Müdürü Rıza Soylu’dur.
Dizi çekimlerinde tercih edilen iç mekan İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü. Dizinin karakterleri ve canlandıranlar şu şekilde;
- Rıza Soylu / Rıza Baba (Zafer Ergin): Emniyet Müdürü'dür.
- Mesut Güneri (Şevket Çoruh): Özel Harekât kökenli tecrübeli bir komiserdir.
- Hüsnü Çoban (Özgür Ozan): Başkomiser'dir.
- Selin Demirci (Oya Okar): Daha önce TEM Şube'de çalışmış bir komiserdir.
- Hakan Çınar (Ozan Çobanoğlu): Daha önce TEM Şube'de çalışmış bir komiserdir.
- Aylin Aydın (Özlem Çınar): Komiserdir.
- Candan Ceylanlı (Ebru Cündübeyoğlu): Emniyet Müdürü’dür.
- Zeki Çevik (Burak Satıbol): Komiserdir.
- Fikri Yeniceli (Burak Alkaş): Daha önce Narkotik Şube'de çalışmış bir komiserdir.
Başrol oyuncularına kulak verelim bir de..
Zafer Ergin: Senaryo elime geçince çok beğendim. Sevgili arkadaşım Ahmet Yurdakul yazmaya başlamıştı, oğlu ve torunu devam etti, yine biz oynuyoruz. Dizinin başarısının nedeni halktan hikâyeler olması. Polis dediğimiz insanların da eşleri, çocukları, geçindirmek zorunda oldukları aileleri var. Polislerin hem iş, hem aile yaşamlarını anlatmaya çalışıyoruz. Senaryonun ilk iki bölümünü okuduğum zaman hemen evet dedim. Çok keyifli bir şekilde sarıldım işe. Tanrıya şükür 19. senedeyiz. Seyircinin sevgisiyle, ilgisiyle bir aile gibi olduk. Hiç bu kadar uzun süren dizi olmamıştı. Şartlar müsait olur, sağlığımız da el verirse keyifle çalışmaya devam ederiz. Çalışmak, güzel bir işle uğraşmak, insanın hayatını renklendirdiği gibi yaşamını da uzatıyor.
Ozan Yurdakul: Sonuçta bu bir dizi. 50 yıldır devam eden polisiye diziler var İngiltere ve ABD’de. Cast yenileniyor ve dizi sürüyor. Türkiye’de bu kadar uzun sürmesi ilginç geliyor, başka örneği yok çünkü. Diziyi yazmaya başladığımda 70 sayfa 70 dakikaydı, şimdi bir bölüm 150 sayfa 140-150 dakika.
Yenidoğan çetesini çökerten cesur savcı Yavuz Engin geçen haftalarda ülke gündemine oturmuştu. Dizide sıcağı sıcağına bu konu yer aldı ve genç savcı Oktay Türkoğlu karakterini yetenekli oyuncu Öner Ateş canlandırdı. Kanal D iç yapımların yapımcılığını üstlendiği “Arka Sokaklar”, Türkiye gündemini sarsan olayları konu etmeye devam edecek gibi görünüyor.
Öyle de olsun zaten. Dizinin müziğinden birkaç satır..
Dolayısı ile bilemiyorum
Dolayısı ile çözemiyorum
Arka sokaklarda neler oluyor?
Arka sokaklarda neler oluyor?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.