Aydın Doğan Hürriyet’ini sattıktan sonra şirketleri rekor kar yaptı
Doğan Holding’in kurucusu Aydın Doğan Hürriyet Gazetesi’ni sattıktan sonra holdinginden elde ettiği karlarda ciddi artışlar yaşandı. 2020 yılında yüzde 20 büyüyen Doğan Holding, 2021 yılında ise yüzde 57 büyüdü ve 16,9 milyar TL gelir elde etti.
Doğan Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği konsolide finansal tablolara göre; 2021 yılsonu konsolide gelirleri 16,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Doğan Holding’in brüt kârı, 2021 yılında bir önceki yılsonuna göre %89 artarak 2,4 milyar TL olurken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) ise %90 artarak 1,7 milyar TL’ye yükseldi. Doğan Holding’in ana ortaklığa ait dönem kârı ise 2021 yılında 2020 yılına göre %103,45 artarak 1,4 milyar TL’den 2,8 milyar TL’ye yükseldi. Konsolide net nakit yılsonuna göre %108,3 artış göstererek 5,1 milyar TL olurken; solo net nakit ise 2020 yılsonuna göre %78 artışla 4,7 milyar TL’ye yükseldi.
BIST TEMETTÜ 25 ENDEKSİNE GİRDİ
BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan Doğan Holding, ayrıca önceki yıllardaki istikrarlı temettü performansı ile Şubat 2022-Ocak 2023 döneminde, BIST Temettü Endeksi’ne ilave olarak ‘BIST Temettü 25’ endeksinde de yer almaya hak kazandı.
“GELİR ARTIŞININ ANA NEDENİ, TÜM GRUP ŞİRKETLERİNİN GÜÇLÜ PERFORMANSLARI”
Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş, Holding’in 2021 yılı finansal sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, konsolide gelirlerdeki artışın ana nedenlerinin sanayi ve ticaret segmentindeki tüm grup şirketlerinin ve akaryakıt perakende segmentinin güçlü performansları, otomotiv ticaret ve pazarlama segmentinde yüksek seyreden talep ve portföye yeni eklenen markaların desteği ile artan satışlar ve elektrik üretimi segmentinde artan satışlar ve santrallerin artan üretimi olduğunu kaydetti.
Göğüş şöyle devam etti:
‘‘Akaryakıt perakendesi segmentinin gelirleri özellikle pandemi kısıtlamalarına rağmen %45,4 artarken, elektrik üretimi segmentinin gelirleri de 25 Mart 2021 tarihinde tam kapasite üretime başlayan Taşpınar RES’in katkısıyla ve elektrik fiyatlarına bağlı olarak %60,9 oranında arttı. Sanayi ve ticaret segmentinin gelirleri ise Çelik Halat, Ditaş ve Sesa’nın güçlü performansları ve ihracattaki artışlar ile %97,2 oranında yükseldi. Otomotiv ticaret ve pazarlama segmentinin gelirlerinde ise yüksek seyreden talep ve portföye yeni eklenen markaların desteği ile %119,1 oranında artış elde edildi.
“ETKİN SÜREÇ YÖNETİMİ, MALİYET TASARRUFU, OPERASYONEL VERİMLİLİK ARTIŞI”
Doğan Holding CFO’su Bora Yalınay ise, Konsolide Faiz, Amortisman ve Vergi öncesi Kârı’nın (FAVÖK) %90 artışla 1,7 milyar TL olmasında, elektrik üretimi, akaryakıt perakendesi, otomotiv ticaret ve pazarlama, sanayi ve ticaret segmentlerinin FAVÖK rakamlarındaki artışların etkili olduğunu belirtti. Kârlılıkta 2021 yılında geniş ve dengeli bir portföy ile büyüme ve kar odaklı etkin süreç yönetimi, maliyet tasarrufları ve operasyonel verimlilik artışı ile geçen yıla göre daha iyi seviyelere gelindiğini belirten Yalınay, Holding’in brüt kârlılığının geçen yıla göre %89 artarak, 1,3 milyar TL’den 2,4 milyar TL’ye çıkarken, FAVÖK marjının ise %8,4’ten %10,1’e yükseldiğinin altını çizdi. Yalınay, “Aynı zamanda konsolide net nakdimiz bir önceki yılsonuna göre %108,3 artış göstererek 5,1 milyar TL olurken; solo net nakit ise 2020 yılsonuna göre %78 artışla 4,7 milyar TL’ye yükseldi.” dedi.
“DOĞAN TREND SİGORTA’NIN 2. ÇEYREKTE FAALİYETE BAŞLAMASI HEDEFLİYOR”
Göğüş, grup adına 2021 yılının en önemli gelişmelerinden birinin, Galata Wind Enerji A.Ş.’nin hisselerinin ‘Türkiye’nin ilk yeşil halka arzını’ gerçekleştirdiğini belirterek, yine geçen yıl DİTAŞ’ın, Profil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 3S Kalıp Aparat Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin %70’ini satın aldığını ve Doğan Yatırım Bankası’nın, Ağustos ayında faaliyetlerine başladığını hatırlattı.
Öncü GSYO’nun, Doğan Trend Sigorta’nın kuruluşuna iştirak ederek özellikle pandemi döneminde daha da önemli hale gelen ‘insurtech’ alanına da yatırım yaptığını kaydeden Göğüş, Doğan Trend Sigorta’nın 2022 yılının ikinci çeyreğinde faaliyetlerine başlamasının hedeflendiğini açıkladı.
2018'DE 916 MİLYON DOLARA SATMIŞTI
Doğan Holding 2018 yılında sahibi olduğu Doğan Gazetecilik, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık, Doğan TV Holding, Doğan Haber Ajansı, Doğan Dağıtım Satış Pazarlama, Doğan İnternet Yayıncılığı ve Yatırım, Doğan Media International GmbH ve Mozaik İletişim Hizmetleri’ndeki paylarının tamamını 916 milyon dolara Demirören Grubu’na devretmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.