BDDK'nın dolar kararı ortalığı karıştırdı: Bankalar kredi vermeyi...
BDDK'nin ticari kredi kısıtlamasının ardından, bazı bankalar düzenlemenin ayrıntıları netleşinceye kadar yeni TL kredi kullandırılmasını durdurdu.
BDDK'nın doları düşürmek için uyguladığı kredi kararı ortalığı karıştırdı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), 15 milyon TL’den fazla nakit döviz varlığı bulunan firmalara, bunun toplam aktiflerin veya bir yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’unu aşması durumunda ticari TL kredi vermeyi yasaklamasının ilk sonucu piyasaya yansıdı.
Bazı bankaların ticari TL kullanımını durdurduğu öğrenildi.
“BAĞIMSIZ DENETİME TABİ DEĞİLSE ŞİRKET ETKİLENMEZ”
Reuters'ın görüş aldığı üç bankacılık kaynağı, bankaların kredi kullandırmaya devam etmek için sürecin netleşmesini ve detayları takip ettiğini belirterek, bazı bankaların bu yüzden yeni kredi kullandırmayı şu anda durduğunu söyledi.
Bir bankacılık kaynağı, "Kararda bağımsız denetime tabi olma koşulu ön koşul. Eğer bağımsız denetime tabi değilse şirket etkilenmez bu karardan. Böyle olan çok sayıda şirket de var tabi. Ancak bağımsız denetime tabi olma şartı da sıkılaştırılırsa o zaman kapsam değişir" dedi.
BDDK tarafından dün yapılan ikinci açıklamada, kararın bazı şirketlerin TL kredi kullanıp döviz almasını engellemek için alındığı ifade edilerek, "Bazı şirketlerin döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri görülmüştür. Yani üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun koşullu TL ticari kredi kaynakları döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam etmektedir" denilmişti.
“İHRACATÇI FİRMALARIN YATIRIMLARINI SEKTEYE UĞRATACAK”
Öte yandan BDDK'nin TL ticari kredi kullanımına getirdiği koşullu yasak, piyasada endişeye neden oldu.
İş dünyası kararın özellikle ihracatçı firmaların yatırımlarını sekteye uğratacağı belirtiliyor.
Kararın sonuçları arasında ihracatta düşüş ile fiyatlarda yukarı yönlü baskı oluşturması da olacağı belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.