Borsadaki manipülasyonun bilançosu ortaya çıktı

Borsadaki manipülasyonun bilançosu ortaya çıktı

Borsadaki manipülasyon soruşturmasında adliyeye sevk edilen 8 kişinin savcılık sorgusu devam ederken detaylar da ortaya çıkmaya başladı...

Borsadaki manipülasyon soruşturmasında adliyeye sevk edilen 8 kişinin savcılık sorgusu devam ederken detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Şüphelilerin bankacılık endeksini suni olarak yükseltip 5 milyar kâr elde ettikleri, küçük yatırımcıya ait olduğu düşünülen zararın ise 1 milyar TL olduğu belirtildi.

Borsa İstanbul’da son dönemlerde meydana gelen yükseliş sonrası ani satış baskısı oluşan manipülatif hareketlerin ardından harekete geçen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bu olaylara sebebiyet veren kişi ve kurumlarla ilgili rapor hazırlayarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Başlatılan soruşturma kapsamında 10 şüphelinin yakalanması için Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri İstanbul merkezli 4 ilde operasyon düzenledi. 8 kişi gözaltına alındı. 2 kişinin yurt dışında olduğu tespit edildi. Emniyette sorgulanan şüpheliler bu sabah işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

TUTUKLAMA TALEBİ

Adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 5’i sulh ceza hakimliğine tutuklama talebiyle sevk edildi. Diğer 3 kişi hakkında da yurt dışına çıkış yasağı ve ev hapsi talep edildi.

İŞLEM HACMİ 30 MİLYAR TL

Söz konusu borsa manipülasyonuyla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Soruşturma dosyasına yansıyan bilgilere göre, şüphelilerin özellikle Borsa İstanbul’da Banka Endeksini oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ait vadeli işlem piyasalarında yoğun işlem yaptıkları belirlendi.

Üç aylık dönemde BIST Banka Endeksi paylarında ve bu payların dayanak varlık olduğu vadeli işlem sözleşmelerinde Grup hesaplarından gerçekleştirilen işlem hacimlerinin yaklaşık 30 milyar TL olduğu kaydedildi.

PAY FİYATLARININ BELİRLENMESİNDE ETKİLİ OLDULAR

Fiyat yükseltici ve kendinden kendine karşılıklı işlemler yaparak oluşan pay piyasasının yapay bir piyasa haline getirildiği, böylece bankacılık sektörü paylarına yüksek talep olduğu izleniminin verildiği, yoğun ve sürekli alım satım işlemleri ile piyasada hâkimiyet kurulduğu, pay fiyatlarının belirlenmesinde etkin hareketlerde bulunulduğu tespitleri yapıldı.

Yine, eş zamanlı olarak ilgili bankacılık sektöründeki paylar ile vadeli işlem piyasasında uzun pozisyon alındığı, banka paylarında yükseliş olacağı beklentisi ve algısının oluşturulduğu, pay piyasasında paralel yapılan alımlarla ayni payların spot piyasa değerlerinin suni bir biçimde anıldığı, bu şekilde yatırımcılara fiyatların spot piyasada da yükseleceği beklentisinin verildiği, bu yolla her iki piyasanın birbirini etkileyerek fiyatların yükseltilmesine yol açıldığı belirtildi.

ORGANİZE EYLEMLER

Bahse konu eylemlerin gözaltına alınan şüpheliler tarafından organize bir şekilde gerçekleştirildiği, şüphelilerin birbirleri ile ilişkili oldukları, ilgili paylar ve paylara ait vadeli işlem sözleşmelerinin büyük çoğunluğunun operasyon kapsamında yakalanan bu kişilerin mülkiyetinde olduğu iddia edildi.

5 MİLYAR KÂR, 1 MİLYAR TL ZARAR

Dosyada, şüphelilerin organize ve örgütlü olarak 6362 SPK’nun 107/1 maddesinde tanımlanan “İşlem Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı” suçunu işledikleri belirtilirken, SPK uzmanlarınca yapılan çalışmalar sonucunda şüphelilerin realize kârlarının 2.5 milyar TL olduğu, elde edilen toplam kârın ise yaklaşık 5 milyar TL olduğu belirtildi.

Buna bağlı olarak piyasada yaşanan sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar TL zarar oluştuğu değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler