Depremde 48 bin bina hasar görecek
İstanbul Deprem Çalıştayı’nda konuşan uzmanlar, megakentin depreme hazır olmadığına dikkat çekti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ‘Kanal İstanbul’ projesine yüklendi, “Bu projeyle, ülkenin deprem riski en yüksek bölgesine sekiz milyon hapsedilmiş olacak” dedi
İstanbul’un önündeki en büyük felaketlerden deprem konusunun ele alındığı “Deprem Çalıştayı”, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Konunun tüm bileşenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve 2-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek çalıştayda ilk konuşmayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştime Daire Başkanı Tayfun Kahraman yaptı. Kahraman, ekim ayında deprem seferberlik planı hazırladıklarını hatırlatarak şöyle dedi: "2000’in öncesi yapılar büyük risk barındırıyor. Afet öncesi gerekli hazırlıkları gerçekleştirmeye çalışıyoruz."
EN BÜYÜK RİSK DEPREMDİR
Ardından konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şu ifadelerini kullandı: “Bu şehrin en önemli riski depremdir. Halihazırdaki 1.2 milyon yapının karşın karşıya olduğu büyük bir riskten bahsediyoruz. 48 bin binanın ağır hasar göreceği ve on binlerce civarında vatandaşımızın hayatını kaybedebileceği bir riskten bahsediyoruz. Bu nedenle yeni yönetim olarak, İstanbul’u afetlere ve özellikle depremlere dayanıklı bir şehir haline getirmek bizim öncelikli hedefimiz.”
Deprem varken, “Kanal İstanbul” projesinin gündeme getirilmesini eleştiren İmamoğlu, şöyle devam etti: “Bunca insan yoksulken. Bunca üretim ihtiyacı ortadayken bizim önceliğimiz Kanal İstanbul olabilir mi? Bu ucube projeyle, ülkenin deprem riski en yüksek bölgesine 8 milyon hapsedilmiş olacak. Deprem anında bu denli yüksek bir nüfusu başka bir coğrafyaya nakledecek hiçbir devlet yoktur dünyada.”
DEPREM 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE
Çalıştay’ın ilk konuşmacısı ise Prof. Dr. Marco Bohnhoff oldu. İstanbul’da olası depremin büyüklüğü hakkında bilgiler aktaran Bohnhoff, bu bölgede yakın gelecekte 7,4 büyüklüğüne kadar bir deprem olabileceğini ifade etti: “İstanbul ve çevresi için 7,4 şiddetinde bir deprem bile sosyoekonomik açıdan çok ciddi bir tehlike. Bu riskin yönetilmesi gerekiyor. Yaşanan son deprem, daha büyük bir deprem olacağı beklentisini oluşturdu. Ancak sismik hareketler şu an yavaşladı.”
Bonhoff’un ardından, Dr. Pierre Henry sunumunu gerçekleştirdi. Henry, olası Marmara Depremi sonrasında yaşanabilecek tsunaminin gizemini koruduğunu ifade etti. Bununla birlikte, Marmara’da tsunami riskinin çok yüksek olmadığını dile getiren Henry, kurulacak erken ikaz sistemleriyle tsunami riskini önceden tahmin edebilmenin mümkün olduğunu ifade etti.
‘ZARARI AZALTABİLİRİZ’
Çalıştayın konuşmacılarından Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise şu ifadeleri kullandı: “Risk yönetimi yapılmadan kriz yönetiminin çok anlamı yok. Deprem tehlikesini ortadan kaldıramayız ama zararları azaltabiliriz.”
‘Bakanı nereye uçurur bilemem’
İmamoğlu, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kanal İstanbul’a dair sözlerine yanıt verdi: “Bakan’ı nereye uçurur o beni hiç ilgilendirmiyor. Ben İstanbul’a neye mal olacağına bakıyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.