Erkan Sevinç yazdı: YETER Kİ KÜLTÜRPARK YAŞASIN
Erkan Sevinç yazdı: YETER Kİ KÜLTÜRPARK YAŞASIN
Kültürpark İzmir şehir merkezinde 1936 yılından beri hizmet veriyor. Dönemin belediye başkanı Behçet Uz öncülüğünde kurulan Kültürpark İzmir merkezde gezilecek yerler arasında ve kentin akciğeri. Atatürk’ün cumhuriyetin ilk yıllarında diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerin güçlendirilmesi hedefine hizmet etmesi amacıyla kurulmasını istediği Kültürpark 420 bin m2 alana kurulu. Gaziemir’de Fuar İzmir açıldıktan sonra geniş kapsamlı olarak sadece İzmir Enternasyonal Fuarı’na ev sahipliği yapıyor.
İzmir gündeminden şu veya bu şekilde hiç çıkmayan Kültürpark’ta şimdilerde cafeler yıkılıyor. Doğrusu da bu zaten. Bu işletmelere işletme bile denilemez.
Kültürpark konusunda iki kez İzmir Buluşması düzenlendi.Özellikle Kültürpark’a Dokunma Paltformu’nun istekleri not edildi.Ancak istekler “istemezük”noktasına gelmiş durumda. Kültürpark’ta düzenlenen bazı sanat etkinliklerine ve her çarşamba büyük ilgi gören üretici pazarına bu arkadaşlar karşı çıkıyorlar. Dilek Gappi’nin yazdıklarına ben de imzamı atıyorum.
“Çoğunluktan korunan alanların sayısını artırmak,nesnelerle aramıza mesafe koymak veya kendimizi ondan kopuk bir biçimde konumlandırmak,istediğin alanı salt kendi istediğin şekilde görmek hegamonik bir tutumdur ve bu tutum yaşamı bir bütün olarak görmemizi engeller. Fikirlerinin kökeni şehrin yoksulu, ezileni, üreteniyken ve bugüne kadar buna dayanarak kente, yaşama fikirsel birçok katkı sunan entelijansiya şimdi salt merkezin savunucusu haline gelmemeli. Bilginin radikal kötülüğü kimi zaman bir tuzaktır. Belki Kültürpark ayrımı bir silkelenme sadece merkezin değil varoşların,arka sokakların yani yeniden tüm kentin aydını olabilmek için de bir fırsat olur”
Kültürpark’a daha çok insanımızın gelmesini sağlamalıyız.Önce bugün yıkılan işletmelere kaliteli mekanlar eklemeli,insanımız o güzel ortamda çayını, kahvesini, birasını içmeli,yemeğini yemeli. Gece eğlenmeli.
SİT nedeniyle ortadan kaldırılamayan hollerde sadece kitap fuarı yapılmamalı. Eskiden hediyelik eşya fuarı yapılır ve insanlar uzun kuyruklar oluştururlardı. Yine bu hollerde sevgililer günü,anneler günü gibi özel günlerde fuarlar,etkinlikler yapılabilir.Kızılay Haftası,Kanser Haftası gibi özel haftalarda holler boş kalmaz ,STK'lara ev sahipliği yapar. Profesyonel fuarlar Gaziemir’de düzenlenirken halka yönelik sergiler de burada yapılır. Eskişehir Günleri,Hatay Günleri gibi etkinlikler, çeşitli atölye çalışmaları bu hollerde yapılabilir.Henüz Elektrik Fabrikası alınamadığı için orası için planlanan çalışmalara bir laboratuvar olarak burada başlanabilir.
Yeni bir yıla adım atmamıza az bir zaman kaldı.Ne dersiniz 2020’ye coşkulu bir şekilde ışıl ışıl süslenmiş iç ve dış mekanlarda sergilerle, konserlerle Kültürpark’ta girmeye.
Kültürpark bugün üzerindeki ölü toprağını atmalı,7 gün 24 saat yaşanır bir hale getirilmelidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı nasıl üretici pazarında eleştirilere kulağını tıkadı.bu konuda da radikal adımlar atmadan çekinmemeli. Kültürpark’ı zengin, fakir tüm İzmirliye açmalı.
Kültürpark’a yeni müdür atandı. Henüz acemilik dönemini yaşıyor. İzmir aşığı biri olarak kendisine danışmanlık yapmaya talibim. Para pul da istemiyorum. Yeter ki Kültürpark yaşasın.
Tabii istenirse…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.