Facebook'tan 'haber' hamlesi: Reuters ile anlaştı
Facebook, kullanıcıları tarafından paylaşılan içerikleri doğrulama süreci kapsamında İngiliz haber ajansı Reuters’la çalışacağını duyurdu.
Facebook, kullanıcıları tarafından paylaşılan içerikleri doğrulama süreci kapsamında İngiliz haber ajansı Reuters’la çalışacağını duyurdu. Dünyaca ünlü haber ajansı tarafından oluşturulacak 4 kişilik ekip, platformdaki paylaşımlarda yer alan bilgileri doğrulayacak ve yaptıkları işlemleri bir blogda raporlayarak paylaşımla ilgili bulguları okurlara aktaracak.
Sosyal medya devi Facebook, yapılan paylaşımlarla ilgili veri doğrulama süreci kapsamında dünyanın en büyük haber ajanslarından biri olan Reuters’la çalışacağını açıkladı.
Facebook tarafından ilk kez 2016 yılında tanıtılan “Veri Doğrulama Programı”; Associated Press, PolitiFact ve Factcheck.org gibi kurumların da yardımıyla platformdaki yanlış bilgi akışını önlemeyi amaçlıyordu. Facebook’taki asılsız paylaşımlarla ortaya çıkan skandalların sayısının son 2 sene içerisinde artmasının ardından da şirket, bir süre önce bu program kapsamında süreci hızlandırmak için görevlendirilen bir toplulukla sözleşmeli olarak anlaştığını duyurmuş ve sözleşmeli çalışanları belirleyerek işe almak üzere “YouGov” ve “Appen” ile çalışacağını açıklamıştı.
Facebook, program kapsamında bu kez de İngiliz haber ajansı Reuters’la çalışma kararı aldı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Reuters, kullanıcıların Facebook’ta yaptıkları paylaşımlarda bulunan içerikleri doğrulayacak olan yeni bir ekip kurdu. Oluşturulan ekipte, 2 İngiliz ve 2 İspanyol sözcü yer aldı. 4 kişilik ekip, bundan sonraki süreçte platformdaki bazı haber başlıklarını, fotoğraf ve videoları gözden geçirecek ve daha sonra içerikle ilgili bulgularını örnek olay incelemesi yapar gibi “Reuters Fact Check” isimli blog sayfasında paylaşacak.
Blog üzerinden yapılacak her paylaşım; ekibin doğrulama süreciyle ilgili vardığı kararları içerecek, içeriğin yanlış ya da doğru olup olmadığını aktaracak ve ekibin bu sonuca nasıl vardığı ile ilgili kısa bir açıklamaya yer verecek. Ekip, çoğunlukla kendilerine doğrudan Facebook tarafından gönderilecek paylaşımları gözden geçirecek olsa da kimi zaman Reuters çalışanları tarafından tespit edilen şüpheli içerikleri de inceleyecek.
ABD SEÇİMLERİNE ÖZEL ÖNEM
Reuters, duyurudan çok kısa bir süre sonra iş birliğiyle ilgili olarak “TechCrunch” isimli internet sitesine açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ajans, ekibin zaman zaman genişletilebileceğine ve özellikle ABD başkanlık yarışı döneminde bu olasılığın çok yüksek olduğuna işaret etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Facebook yetkilisi Keren Goldshlager ise sürecin, asılsız bilgi akışına karşı verdikleri savaşın önemli bir parçası olduğunu ifade etti ve Reuters’la yaptıkları iş birliği için oldukça heyecanlı olduklarını belirtti. Goldshlager, Reuters’ın konuyla ilgili uzmanlığından büyük oranda faydalanacaklarını bildiklerini de sözlerine ekledi.
Diğer yandan sosyal medya devi, Reuters’ın politikacılar tarafından platforma gönderilen siyasi reklamları veri doğrulama sürecine dahil etmeyeceğini ve şirketin siyasi reklam politikasında bir değişikliğe gitmediğini de duyurdu. Geçen ay Facebook, konuyla ilgili alınan önlemleri ve siyası reklam politikasında yapılan düzenlemeleri ikiye katladığını açıklamıştı. Sosyal medya devi, açıklamasında siyasi reklamlara ilişkin kararların özel şirketler tarafından alınmasını doğru bulmadıklarına da işaret etmişti.
Facebook ve Reuters arasındaki iş birliği, ikilinin asılsız bilgi akışını azaltmak için yaptığı ilk ortak çalışma olmayacak. Taraflar, 2019’un Aralık ayında da üzerinde oynanmış fotoğraf, video ve ses kliplerinin nasıl tespit edilebileceğini gazetecilere öğretebilmek adına bir eğitim etkinliği düzenlemişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.