İBB Meclisi’nde Süleymaniye ve kar fırtınası tartışması
İBB Meclisi’nin şubat ayı oturumlarının ilk birleşiminde Süleymaniye’nin siluetine hançer gibi saplanan yurt inşaatı ile ilgili konuşan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, haftaya İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu...
İBB Meclisi’nin şubat ayı oturumlarının ilk birleşiminde Süleymaniye’nin siluetine hançer gibi saplanan yurt inşaatı ile ilgili konuşan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, haftaya İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Süleymaniye’de inceleme gezisi yapacaklarını söyledi. Oturumda MHP ve İYİ Parti arasında da İstanbul’u esir alan kar fırtınası nedeniyle 'tweet tartışması' yaşandı.
İBB Meclisi'nin şubat ayı oturumları Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde başladı. İlk birleşime İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlık yaptı. Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Süleymaniye Camii'nin siluetini perdelen İlim Yayma Cemiyeti'nin mühürlenen yurt inşaatı ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.
Turan “Vakıf tartışma başladığı ilk gün kamuoyunun yüreklerine su serpen açıklamalar yaptı. İnşaatını durdurdu. Keşke vakıf tarafından atılan olumlu adımın İBB'de de bir karşılığı olsaydı. İBB'deki arkadaşlarımız bu kadar olumlu bir yaklaşım varken meseleyi siyasi mecraya çekti. Yasal olan bir binaya mühür vurularak yasa dışı bir durum varmış gibi durum yaratıldı” dedi.
“MÜHÜRLEME ŞOVU”
Söz konusu dosyaya ilişkin koruma kurulu kararının 2.5 yıldır İBB tarafından onaylanmadığını söyleyen Turan, şu ifadeleri kullandı:
* İBB başkanını, bürokratlar yanlış yönlendiriliyor. Fatih Belediye başkanı olarak benim de İBB başkanının da koruma kurulu kararını uygulamama hakkı yok. Bütün kamu kurum ve kuruluşları beğensin beğenmesin koruma kurulu kararlarına uymak zorunda. Benim de hoşuma gitmeyen kararları var.
* Burada yasalara uygun ruhsatlı bir bina var. Ama binanın yasal olması toplumsal kabulü gerektirmez. Toplumda bu bina ile ilgili hassasiyet oluştu. İBB, bize yazı yazıp 3 gün süre verdi. İnşaat zaten ilk gün sahibi tarafından durduruldu. Süre dolmadan basın eşliğinde durdurulmuş inşaatta mühürleme şovu yapıldı.
“HAFTAYA İMAMOĞLU İLE SAHA GEZİSİ YAPACAĞIZ”
Süleymaniye'de 1000 dönümlük alanın yetkisi ve sorumluluğunun İBB'ye ait olduğunu belirten Turan, sözlerine şöyle devam etti:
* 2.5 yıldır İBB bu alanda hiçbir şey yapmadı. Bütün bunları unutturmak için 300-500 metrekarelik yasal bir inşaat üzerinden kahramanlık devşirmek olmaz.
* Süleymaniye'de bu binadan çok daha kötü imarlı iskanlı 100'lerce bina var. Onları oturup konuşalım. Bu tartışmaların hiçbirinin Süleymaniye'ye katkısı yok.0
* İBB Başkanı İmamoğlu ile meclise gelmeden konuştum. Haftaya İBB başkanı ile Süleymaniye'de sahada olacağız. Caf caflı tweetler, beylik laflarla Süleymaniye düzelmez. Sahada çalışarak düzelir”.
CHP'li Meclis Üyesi Sebahattin Öztürk, Turan'a yanıt vererek “Burası 35-40 parselin olduğu bir alan. Sadece bu parselin yüksekliği arttırılıyor. Bütün ada 9.50 iken bu parsel 12.50'ye çıkıyor. Planlar sit alanından iki aşamalı olur. İBB Meclisine gelen planı ocakta kurula gönderildi. Kuruldan tekrar meclise gelmesi gerek. Daha gelmedi. Son onay alınmadan ruhsat verilmesi sorun” dedi.
ÖZKAN: BEN AYNI NOKTADAYIM
İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan konuşmasında İstanbul'da kar fırtınası sırasında İBB'nin yaptığı çalışmalar ve yaşanan tartışmalara değindi.
Özkan, MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın İBB, AKP yönetimindeyken yaşanan sel ve kar fırtınası sırasında 2014 ve 2015 yıllarında attığı “Vatandaş İBB’den umudunu kesmiş evine yürüyerek dönmeye çalışıyor. Yine sınıfta kaldınız imar rantiyecileri” ve “İstanbul'un Kadir Abisi var diyenler. Burası Üsküdar” şeklindeki tweetlerine atıf yaptı.
Özkan “Volkan bey ile 15 yıl önce aynı partide siyaset yaptık. Onun fikri değişti, ben aynı noktadayım” dedi.
“MİLYONLUK BURSLAR VİCDANLARI YARALADI”
AKP döneminin İBB yönetiminin AKP Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender, AKP Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya ve Ravza Kavakçı'ya verilen milyonluk bursları da eleştirdi. Özkan, şu açıklamalarda bulundu:
* Talihli 34 kişiye, toplamda 63 milyon liradan fazla burs verilmiş. Herhalde o dönem İBB burs piyangosu düzenliyordu. KYK borcu yüzünden yüz binlerce gencimize icra gönderilirken bu durum vicdanları yaralıyor.
* Şirketlerin eğitim bursu vermesi elbette doğaldır, ama asıl mesele eğitim dönüşü bu personelden maksimum faydanın alınabilmesidir. Bu talihliler içinde öyle isimler var ki, çalışıyor görünüp burs almışlar, o tarih aralıklarında maaşlarını da almışlar. Zorunlu hizmetlerini gelip yapmamışlar. Bu bursların helal olduğunu kim söyleyebilir. Bu devir böyle gitmez.
MHP VE İYİ PARTİ ARASINDA TWEET TARTIŞMASI
Daha önce attığı tweetlerle ilgili açıklama yapmak üzere söz alan MHP Grup Başkanvekili Yılmaz “O tweetleri silmedim orada duruyor. Utanacağım bir şey değil. İstanbul'da yaşayan bir vatandaş olarak yaptığım bir eleştiri. Cumhur ittifakında bir çatlak varmış gibi göstermek için algı yapmaya çalışıyor. Beni fikirlerimi değiştirmekle suçluyor. 2014'te attığım tweetlerle ilgili benim milliyetçiliğimi sorgulamak senin haddin değil. Demirtaş ile kahvaltı rüyası kuranlarla beraber değilim. Büyükçekmece'de terör örgütünün uzantıları ile zeytin ağacı dikenlerle birlikte değilim” dedi.
Özkan da “Su baskını tweetinden konuyu nerelere getirdi. ‘Artık bu baskınlar yaşanmıyor' dedim. Sizin ülkücülüğünüzü sorguladığımız yok. AKP döneminde yapılamayanın yeni İBB yönetiminin yapabildiğini söylüyorum. O konuları konuşacaksak Devlet Bahçeli'nin Ahmet Türk'ün cezaevinden çıkması için söylediklerini duydunuz mu? Barzani'nin kafasından konfeti temizlediniz. Her şeyi ülkücülüğe bağlamanın anlamı yok” karşılığını verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.