Prof. Dr. Seyithan Deliduman
İFLAS -KONKORDATO FONUNA DESTEK
İflas ve Konkordato Hukuku alanında çok sayıda eseri bulunan Av.Prof.Seyithan Deliduman’dan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran’ın önerisine destek geldi.
MEVCUT FAİZ ORANLARI İFLAS-KONKORDATO DESTEK FONU KURULMASINI GEREKLİ KILMAKTA
Prof.Deliduman’a göre, mevcut faiz oranlarının finansman maliyetini çok yükseltmekte ve reel sektör bakımından ciddi sıkıntıya sebebiyet vermektedir. Hal böyle olunca da nakit akışı düzensizleşen firmalar iflas – konkordato yoluna başvurmaktadır. İflas – konkordato halinde yola başvuran firmadan alacaklı olanlar daha fazla mağduriyet yaşamaktadır. Oysa böyle bir fon kurulması halinde alacaklı bilir ki en azından alacağının belli bir kısmı güvence altındadır.
MEVCUT KONKORDATO KURUMU YETERLİ KORUMAYI SAĞLAYAMADIĞI GİBİ KÖTÜYE KULLANILMAYA ELVERİŞLİDİR
Av.Prof.Seyithan Deliduman, İcra ve İflas Kanununda düzenlenmiş olan konkordato hükümlerinin bir çok açıdan yetersiz olduğunu, etkin ve verimli bir işlev göstermediğini ifade etti. Deliduman bunun en önemli göstergesi olarak da iflas yada konkordato başvuruları sonucunda sağlanan başarı oranının son derece düşük olmasını gösterdi.
KONKORDATO KOMİSERLİĞİ KURUMU BELLİ KİŞİLER EKSENİNDE YÜRÜMEKTEDİR
Bölge Bilirkişilik Kurullarında Konkordato Kayyım ve Komiserliği listeleri olmasına rağmen uygulamada kayyım ve komiserliklerin sadece belli ve aynı kişilere verildiği gözlenmektedir. Örneğin listelerde çok sayıda uzman isim olmasına rağmen aynı kişilere 4-5 kayyımlık-komiserlik görevi verilmektedir.
HSK MÜFETTİŞ İNCELEMESİ YAPTIRMALI
Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde ilk üç Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmekte olan iflas ve konkordato davalarında aynı kişilere ve fiilen yerine getirilmesi mümkün olmayacak sayıda kayyım ve komiserlik görevleri verildiği ve yer yer çok yüksek miktarda aylık ücretlere hükmedildiği ifade edilmektedir.
Yüksek komiserlik ücretleri, komiserlerin aylık ücretleri devam etsin diye borçlu firmaya daha toleranslı davranarak, alacaklıların mağduriyetine sebep olduklarını ve esasen Hakimler Savcılar Kurulunun bu konuda bir müfettiş incelemesi yaptırılmasının gerekli kılmaktadır.
İFLAS -KONKORDATO KREDİ DESTEK FONU ZORUNLU
İflas yada konkordatoya başvurularda yeniden diriliş (faaliyet devamı) için en büyük sorun yeni finansman olup firmalar ihtiyaç duydukları bu finansmana hiçbir şekilde ulaşamamaktadırlar. Eski kredibiliteleri de kalmadığı için mal-ürün-hizmet tedarikinde de nakit (peşin) çalışmak zorundadırlar. İşte bu noktada kurulacak iflas – konkordato fonu büyük bir katkı sağlayarak işletmenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacaktır. Bu sayede de firma istihdam, üretim ve vergi ve SGK gibi katma değerler sağlamaya devam edebilecektir.
MEVCUT İFLAS – KONKORDATO SİSTEMİ TAMAMEN ALACAKLILARI MAĞDUR ETMEKTEDİR
Prof.Seyithan Deliduman, halihazırda uygulanan şekliyle iflas ve konkordatonun tamamen alacaklıları mağdur ettiğini ve iflas -konkordato yoluna giden firmalardan alacaklı olup da bu alacaklarını tolere edebilecek kadar öz sermayeye sahip olmayan çok sayıda firmanın da fiilen iflas etmesine sebebiyet verdiğini ifade etmektedir.
PİYASA GÜVENLİĞİ İÇİN DE BÖYLE BİR DESTEK FONU GEREKLİDİR
Profesör Deliduman, piyasa emniyet ve güvenliği için her şeyden önce iflas ve konkordato süreçlerinin daha şeffaf ve güvenli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini, belki kamusal bir denetim-gözetim kurulunun kurulması gerektiğini düşünmektedir. Zira, ticaret yaptığı bir firmanın iflas – konkordato başvurusu yaptığını-yapacağını bilmeden onunla ticari ilişkiye devam eden bir firmanın iflas – konkordato sebebiyle alacağını alamaması veya günümüz enflasyonist ortamından yıllar sonra ve sadece asıl alacak olarak almak durumunda kalması bir çok alacaklı firma için sonun başlangıcı olmaktadır. Bu durum ise şüphesiz piyasa güven ve emniyeti için son derece kötü ve istenmeyen bir durumdur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.