Sadullah Özcan
İngiltere-Almanya, AB savaşına hazır olun
Biz seçime kilitlenirken dikkatimizden kaçmaması gereken özellikle Avrupa’da enteresan gelişmeler var.
Bir süredir dünyayı yakından takip eden dostlarım ısrarla İngiltere’nin AB’ye geri dönüş yapacağı iddialarını gündeme getiriyor. Bu iddia uçuk gelse de yeni gelişmeler galiba doğruluyor. AB’de kalmak İngiltere için ne kadar külfet ise ayrılmanın ondan daha beter olduğu ortaya çıkmak üzere. Böyle olunca İngiltere hem mali acıdan, hem ekonomik açıdan hem de Avrupa’yı Almanya’ya bırakma açısından ciddi problemler yaşamayı göze alamadığı değerlendirmeleri yapılıyor. Özellikle İngiltere’nin AB’den ayrılması ile Avrupa’yı tamamen Almanya’ya teslim etme endişesi çıkış kararından geri dönüşü gündeme getirdiği söyleniyor.
Kısa vadede İngiltere’nin AB’den çıkış yaklaşık 100 milyar Euro nakit tazminat ödemesine, gümrük birliğinden çıkışı ile gümrük maliyetlerini üstlenmesine, serbest dolaşım nedeniyle AB ülkelerindeki yatırımlarının aksamasına neden olacağı ortada. Bu durum İngiltere ekonomisini ciddi derecede sarsacak. AB’den çıkış sonrası Almanya’nın yönlendirmesi ile İngiltere aleyhine alacağı hem siyasi hem de ekonomik kararlarda çabası.
Şu bir gerçek İngiltere AB’yi kesinlikle bitirecek. Zaten referandumu da onun için yapıp kararı da onun için aldı. Fakat bugün çıkış AB’nin bitişini sağlamıyor. Tam aksine AB’yi Almanya’ya teslim ederek karşısında ciddi bir güç oluşturuyor. Avrupa ile bütünleşmiş bir Almanya ile zamanla baş etmesini imkânı yok. İngiltere Almanya’nın tehdit algısını bitirmeden AB’yi dağıtamayacağını biliyor. O nedenle son günlerde İngiltere’de AB’ye geri dönüş konusunda ciddi kararlar aşamasına gelindiği söyleniyor.
İngiliz Parlamentosu önceki gün ikinci kez Brexit anlaşmasını onaylamadı. 29 Mart’a kadar ayrılma kararı onaylanması gerekiyor. İngiliz Parlamentosunun bu kararından en büyük endişeyi ise Almanya’nın duyduğu görülüyor. Almanya İngiltere’nin referandum ile aldığı kararı uygulaması taraftarı. Geri dönüş için ‘AB’de kalın’ işareti hiç vermedi. Tam aksine Merkel’in önceki günkü İngiliz Parlamentosu kararı üzerine yaptığı “İngiltere'nin AB'den düzenli ayrılması yönündeki hedefimiz devam ediyor” açıklaması önemli.
Bu yazıyı okuduğunuz sıralarda İngiliz parlamentosu ''anlaşmasız ayrılık'' ayrılmayı red ederken ''Brexit tarihinin ertelenmesi'' seçeneklerini ise oylamış olacak.
Gelinen noktada İngiltere’nin AB’de kalma konusu gündemde. Çünkü anlaşmasız ayrılmama kararı bulunuyor. Bu ise Avrupa’nın kendi içinde ciddi bir mücadeleyi tetiklediğini gösterecek. İngiltere ayrılmak zorunda kalırsa da İngiltere’nin Almanya’yı dizginlemek için ayrı oyunlar içine girmek zorunluluğu bulunuyor.
Bu arada Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı raportör Kati Piri'nin, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporunu kabul etmesi de dikkate değer. İngiltere’nin AB’ye geri dönüş kararı alması halinde Almanya’ya karşı farklı ittifaklara gireceği muhakkak. Bunun içinde Türkiye’yi yanına çekmek isteyecektir. Aslında AB’nin müzakere sürecini askıya almasının altında İngiltere’nin geri dönüş endişesi ve işbirliği ihtimalide bulunuyor.
Kısaca İngiltere AB’ye geri dönerse bilinsin ki bu birliği tamamen bitirmek üzere olacak. AB’yi bitirmenin tek yolu ise Almanya’nın gücünün kırılması. Bu nedenle Avrupa yakın gelecekte ciddi ekonomik, siyasi mücadelelere sahne olacak.
Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…