Hanefi Avcı
Kapatılan Medya Kuruluşları
Yazılı, Görsel ve İşitsel Basın-Yayın Kuruluşları
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) tarafından hazırlanan 21 Temmuz 2016-20 Mart 2018 Olağanüstü Hal Uygulamaları Raporu'nda yer alan istatistiki bilgilere göre bu dönemde basın düşünce özgürlüğünü direkt etkileyen hükümet işlem ve eylemlerinden bazıları şunlardır:
1- Olağanüstü hal ilan edilmesi sonrası Fethullah Gülen Cemaati (FETÖ) ile pek alakası olmayan birçok gazete, dergi kapattılmış, faaliyetten men edilmiştir.
OHAL döneminde 199 medya yayın ve daıtım kuruluşu kapatılmış olup bunlardan sadece 25 tanesi hakkında kapatma kararı kaldırılmıştır. 20 mart 2018 tarihi itibariyle kapatılan 7 haber ajansı, 50 gazete, 20 dergi, 39 radyo, 33 televizyon ve 30 yayın dağıtım kuruluşu olmak üzere 174 yayın kuruluşu kapatılmıştır.
Sosyal medya alanında da ciddi denetimler başlamış olup yazdıkları mesajlar dolayısıyla Nisan 2017-Mart 2018 dönemi içerisinde "örgüt propagandası, örgütü övmek, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek ve devlet büyüklerine hakaret" iddialarıyla 45000 civarında sosyal medya hesabı incelemeye alınmış ve bunlardan 17000 kişi hakkında işlem yapılmıştır.
2- Yazdıkları eleştiriler ve sosyal medyadaki etkinlikleri dolayısıyla 2658 kişi hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaretten dava açılmıştır.
OHAL KHK'ları ile kapatma kararı devam eden televizyon sayısı 18, TMSF raporuna göre ise 33'tür; kapatma kararı devam eden radyo sayısı 22 olup, TMSF'nin işlem yaptığı radyo sayısı 39'dur. Her iki bilgi arasında oluşan 32 kapatma kararının (15 TV ve 17 radyo) RTÜK bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından verildiği anlaşılmaktadır. Ancak ek 5 kapatma kararının RTÜK'ün 2017 faaliyet raporuna yansıtılmadığı gözlenmiştir.
Burada ayrıntıları ile verilen kuruluş isimleri, OHAL KHK'ları listelerinden ve TMSF tarafından çıkarılan satış ilanlarından elde edilen kuruluşları incelemektedir.
Yazının devamı yakında sizlerle olacak...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.