KARARLI OLMAK GEREKMEZ Mİ

KARARLI OLMAK GEREKMEZ Mİ

Elveda Tanık'ın yeni yazısı..

Aynı toprak parçası üzerinde yaşayan ve aynı devlete bağlı olan bireylere vatandaş denir...Vatandaşlık kutsal bir bağdır. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde vatandaşlıktan çıkma ya da vatandaşlığa kabul edilme yasalarca düzenlenmiştir.

Kanunlara uyma, başkalarının hak hukukuna saygılı olma, üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmek her vatandaşın uyması gereken kurallardır. Devletin de vatandaşları arasında ayrım yapmadan ARASINDA AYRIM YAPMADAN a karşı uyması gereken kuralları vardır. Bu kuralların en önemlisi, ülkede yaşayan insanlar arasında ayrım yapmadan eşit davranmasıdır.

Bazı ülkelerin yasalarında olmamasına rağmen, vatandaşları arasında eşit davranırken,, bazı ülkelerin yasalarında olmasına rağmen bazen vatandaşları arasında eşit davranmadığı görülmektedir. Bu da adaletli davranmadığı ve dolayısıyla vatandaşların devlete olan güveninin yok olmasına neden olur.

Ülkemizde;vatandaşlar arasında eşitliğin olacağı Anayasanın 10. maddesinde“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. ‘Ek fıkra: 7/5/2004- 5170/1 md.’ Kadınlar ve erkekler, eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.‘Ek fıkra: 7/5/2010- 5982/1 md.’ Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.’

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır” diye güvence altına alınmış olmasına rağmen uygulamada bazı aksaklıkların olduğu görülmektedir.Vatandaşın devlete karşı, oy kullanma, vergi verme, askere gitme, yasalara uymak gibi yapması zorunlu görevleri vardır. Bu görevlerini yapmadığı zaman devletin yasaları devreye girerek müeyyide uygular ama bazen görevini yapmayanlara kolaylık sağlandığı görülüyor.

Mesela; vergisini zamanında ödeyen vatandaşların yanında, vergisini ödememeyi alışkanlık haline getirenler hakkında vergi affı, vergi barışı gibi yasaların çıkarılması eşitliğe aykırıdır ve dolayısıyla adaleti, güveni zedeler. Bir örnekte kendimden vereyim... İki eşit taksitte alınan emlak vergisinin tamamını her yıl mayıs ayında öderdim. Bu yıl ilk defa tamamını kasım ayında ödediğim için 1400 lira emlak vergisine 64 lira gecikme zammı aldılar. Keşke bunu ödeme gücü olduğu halde vergisini ödememeyi alışkanlık haline getirmiş olanlar için, geçmişe dönük bazı vergilerin silinmesi, gecikme zammından muaf tutularak ödeme planı çıkarılarılması gibi sık sık vergi affı, vergi barışı çıkarmak yerine vergisini zamanında ödemeyen herkesten gecikme zammı alınmış olsa, bu kişilerin af beklentisi olmaz.

Askerlik vatan borcudur ve herkes yapmak zorundadır. Parası olan, çekirdek parasına bedelli askerlik yapsın ama parası olmayan gariban ise vatanı için canını versin. Şehitlerin hep fakir evlerinden çıkması eşitlik midir?Devlet görevlilerinin adam kayırmacılığı gibi eşitliğe aykırı o kadar çok şey var ki, hangisini yazayım. Ben burada sadece kısaca vergi ve bedelli askerlikten bahsettim. Devlet vergisini eksiksiz toplamak için kararlı olursa, hiç kimse vergi ödemekten kaçınamaz. Devlet kendi koyduğu yasaları kendisi bozmaz ise, vatandaşta yasaları ihlal etmeye kalkmaz...Devlet kararlı bir şekilde bunu yaptığı zaman gücüne güç katar... aksi durumda vatandaşlarının güvenini kaybeder.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler