Kolombiya’da Temsilciler Meclisine Üye Seçilen İlk Yerel Topluluk Lideri Ramirez, Aa'ya Konuştu
Yerli topluluğu Wayuu’ların lideri Karmen Ramirez Boscan, "Aktivizmi sürdürmek için Kolombiya'da sosyal politikaları sürdürme arzum oluştu. Tarihsel Pakt listesinden girdiğim seçimden 14 bin 700 oy aldım." dedi.
- Kolombiya'da 13 Mart'ta düzenlenen Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisi üyesi seçilen Ramirez, yaşam hikayesini ve yapmayı planladığı faaliyetleri anlattı.
Yaklaşık 11 yıl önce İsviçre'ye iltica eden Wayuu topluluğu kadın lideri Ramirez, aynı zamanda yurt dışında yaşayan Kolombiya vatandaşlarını temsil etme hakkı görevini aldığını söyledi.
Ramirez, La Guajira yönetim merkezinde doğduğunu belirterek, uzun yıllar boyunca silahlı çatışmalarda bölgenin insan hakları ihlallerine maruz kaldığını, savaş nedeniyle çok sayıda Wayuu kadınının dul kaldığını dile getirdi.
Doğduğu topraklarda akrabalarının öldürüldüğüne dair raporlar yazdıktan sonra silahlı grupların tehditlerine dayanamayarak İsviçre'ye göç etmek zorunda kaldığını vurgulayan Ramirez, 2007'de "Çölden paramiliterler ve ülkedeki şiddet üzerine notlar" isimli raporlar yazmasının ardından tehditlerin arttığını aktardı.
Ramirez, "Ölüm tehditleri yoğunlaşmaya başlayınca Kolombiya ve İsviçre arasında tercih yapmak zorunda kaldım." dedi.
Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinde görev yaptığını kaydeden Ramirez, aynı zamanda risk altındaki sosyal liderler için özel koruma programı olan Uluslararası Çalışma Ofisi'nin (ILO) üyesi olduğu bilgisini paylaştı.
"Mülteci olarak geldiğinizde birçok sınırlamaya tabi tutuluyorsunuz"
Ramirez, İsviçre'de yerli halkları konusunda uzun yıllardır araştırma yaptığına işaret ederek, "Mülteci olarak geldiğinizde birçok sınırlamaya tabi tutuluyorsunuz, daha çok iltica ve sığınma merkezlerinde yaşamak zorundasınız. Çok uluslu şirketlerin gezegeni yok ettiği bir ülkede siyasete karışamazsınız. Evlendim, aşık oldum. Ben bir aşk mültecisiyim, aşk hayatımı kurtardı." ifadesini kullandı.
Kolombiya'da yaşanılan mağduriyetler karşısında hiçbir zaman sessiz kalmadığının altını çizen Ramirez, "Bir insan hakları savunucusu olduğunuzda İsviçre'den mikroorganizmanın bile farkına varırsınız. İklim değişikliğine ek olarak, ırkçılığın üzerine farkındalık oluşturmak için çalışmaya başladık." diye konuştu.
"Kolombiya'da sosyal politikaları sürdürme arzum oluştu"
Ramirez, yıllarca muhtelif işlerde çalıştığına değinerek, "Restoran ve barların mutfağında çalıştım. Bu iş benim yaşam şeklime, dünyada yerli kadınları destekleme hissiyatına ve ailemi maddi olarak desteklememe de olanak verdi." diye konuştu.
Seçilmiş Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun enerji dönüşümüyle ilgili açıklamalarının dikkatini çektiğini aktaran Ramirez, Wayuu kadınları olarak bu konunun 22 yıldır tartışıldığını, Kolombiya'nın bu süreçteki rolünün ne olduğunu bilmek istediklerini söyledi.
Ramirez, yabancı bir ülkede çok fazla fırsata sahip olmadan bir hayat sürdürdüğünü vurgulayarak, "Kendimden şüphelerim vardı, aktivizmi sürdürmek için Kolombiya'da sosyal politikaları sürdürme arzum oluştu. Tarihsel Pakt listesinden girdiğim seçimden 14 bin 700 oy aldım." ifadesini kullandı.
"Buralarda çok geniş bir Kolombiyalı yelpazesiyle buluşuyoruz"
Kolombiyalıların sınır dışı edilme vakalarının arttığını belirten Ramirez, buralarda yiyecek, eğitim, barınma haklarının garanti edilmemesi nedeniyle insanların ayrılmayı göze aldığını söyledi.
Ramirez, amacının Kolombiyalı gurbetçilere yardım etmek olduğunu ifade ederek, "Kolombiya, yurt dışında gündem belirlemeye başladı. Buralarda çok geniş bir Kolombiyalı yelpazesiyle buluşuyoruz. İyi yaşam ve Kolombiyalı göçmenlerin hakları için program kuruldu." dedi.
Kolombiya vatandaşlarının yurt dışında kendilerini yalnız hissetmemeleri için elçilik ve konsoloslukların daha etkin çalışması gerektiğine işaret eden Ramirez, "İnsanların devletini temsil ettiğini hissetmeleri gerekiyor. Güvensizlik nedeniyle vatandaşlarımız yaşadıkları yeri terk etmemeli, kurumlarımızın onların yanında olması için daha fazla çaba harcayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Kolombiya’daki en büyük yerli topluluğu
İnsan Hakları İzleme Örgütüne göre, Wayuu yerli topluluğu, La Guajira'da yaşayan 270 bini aşkın nüfusuyla "Kolombiya'daki en büyük yerli grup" olarak kabul ediliyor.
Yaşamlarını geleneksel geçim kaynaklarıyla sürdüren Wayuu yerlileri; tarım, mevsimlik yiyecek arama, keçi yetiştiriciliği, balıkçılık, turizm, el sanatları ve kömür madenciliğinde faaliyet gösteriyor.
Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü (ONIC), 2022'de yayımladığı bir raporda, Kolombiya'nın ücra bölgelerinde yaşayan 5 bin 320 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü, 16 bininin de durumunun kötüye gittiğini bildirdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.