Lavrov: Rusya, ortak sınırlarının güvenliği konusunda Türkiye ile Suriye arasında işbirliği sağlanmasına destek verecek

Lavrov: Rusya, ortak sınırlarının güvenliği konusunda Türkiye ile Suriye arasında işbirliği sağlanmasına destek verecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Türkiye-Suriye sınırında güvenliğin sağlanması için iki ülke arasında işbirliği sağlanmasına katkıda bulunacak dedi.

Sergey Lavrov, Suriye’nin kuzeydoğusundaki çatışmaların neticesinde IŞİD militanlarının dünyaya yayılmaya başladığını, bunun sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu ifade etti.

‘TERÖRİSTLERE VATANDAŞLIK VEREN ÜLKELER ONLARIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMELİ’

Soçi’deki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) partner ülkeleri istihbarat ve güvenlik kuruluşları yöneticileri arasındaki toplantının açılışında konuşan Lavrov, Avrupa ülkelerinin son dönemde ne yapıp ne edip Suriye’de teröristlerin safında yer alan vatandaşlarını geri almayı reddettiğini belirtti.

“Kürt grupları ayrılıkçılığa ve Arap nüfusla çatışmalara teşvik ederek, Suriye’nin parçalanmasını ve Fırat Nehri’nin doğusunda devlet dışı yapıların oluşmasını amaçlayan ABD ve beraberindeki koalisyonun yıkıcı politikalarına yıllardır dikkat çekiyoruz” diyen Lavrov, şöyle devam etti:

“Bu dar görüşlü politikanın meyvelerini bugün topluyoruz. Bu politikanın sonucu yeni bir çatışma oldu. Bu çatışma nedeniyle bölgedeki IŞİD’liler Ortadoğu, Kuzey Afrika ve dünyanın başka bölgelerine yayılmaya başladı. Bu durumun sorumlusu ne yapıp ne edip IŞİD saflarında savaşan ya da kamplarda olan vatandaşlarını geri almayı kabul etmeyen Avrupa ülkeleri.”

Lavrov ayrıca, “Müstakbel teröristlere vatandaşlık veren ülkeler de bu kişilerin sorumluluğunu üstlenmeli” dedi.

Sergey Lavrov, “Rusya, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde hareket etmeye, Kürtler ile Şam arasında anlaşmalara varılıp bu anlaşmaların yerine getirilmesini teşvik etmeye, Adana Mutabakatı'nda öngörüldüğü gibi Suriye ile Türkiye hükümetleri arasında ortak sınırlarında güvenliğin sağlanması için işbirliğine katkıda bulunmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Lavrov, durumun ve Suriye’deki krizin genel anlamda çözüme kavuşturulmasının ancak ve ancak ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması temelinde mümkün olabileceğini vurguladı.

LAVROV: ERDOĞAN’IN RUSYA ZİYARETİNDE SURİYE KONUŞULACAK

Bakan Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklenen Rusya ziyareti sırasında Suriye konusunun ele alınacağını da ifade etti.

Lavrov, “Her zaman söylediğimiz gibi, Türkiye’nin sınırlarındaki güvenlikle ilgili meşru çıkarlarını kabul ediyoruz. Aynı zamanda Ankara ile Şam arasında 1998 tarihli Adana Mutabakatı çerçevesinde işbirliğinden yanayız” dedi.

Lavrov, Türkiye ve Suriye askerlerinin, Suriye’nin kuzeyindeki durumla ilgili işbirliğinin net parametrelerini yerinde belirlemesi gerektiğini, Rusya’nın bu sürece destek vermeye hazır olduğunu da ekledi.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumun Şam ile Kürtler arasında diyalogla çözülmesini desteklediklerini belirten Lavrov, iki taraf arasında diyaloğun sürdüğünü ve bu diyaloğun net sonuçlar verdiğini kaydetti.

Sergey Lavrov, “Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü telefon konuşması sonrasında görüşmenin konuları belirlendi. Elbette konuşulacaklar arasında ilk olarak Suriye’deki durum; terör örgütlerinin kalan üyeleri ile tavizsiz mücadele etmek suretiyle ülkenin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün sağlanması ve ayrıca Suriye Anayasası Komisyonu’nun ilk açılış toplantısının organizasyonu kapsamında siyasi sürecin desteklenmesi yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Kremlin’e göre, Putin ve Erdoğan dün telefon görüşmesi gerçekleştirerek Fırat’ın doğusu dahil olmak üzere Suriye’deki durumu konuştu. Erdoğan, Putin’in Rusya’yı ziyaret davetini kabul etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ziyaretin ekim ayı bitmeden gerçekleşebileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika