OPEC'in petrol tahmini kafaları karıştırdı

OPEC'in petrol tahmini kafaları karıştırdı

OPEC’ ile Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UAE) petrol tahminlerinin farklı olması kafalarda soru işaretine neden oldu.

OPEC üçüncü çeyrekte arz fazlası öngörüyor. Ayrıca yayımladığı rapora göre küresel petrol piyasası üçüncü çeyrekte arz fazlasına geçecek ve günde yaklaşık 570 bin varil petrolün fazladan üreteceğine işaret ediyor.

Ayrıca söz konusu kurum aylık raporunda üyelerinin üçüncü çeyrekte talebi karşılamak için üretmesi gereken petrol miktarı tahminini günde 1,24 milyon varil düşürerek 28,27 milyon varile indirdi. Bu seviye, OPEC’in 13 üyesinin temmuzda ürettiği günlük petrol üretiminin 570 bin varil altında yer alıyor.

Buna göre OPEC’in araştırma birimi bu çeyrekteki küresel petrol talebi tahminini günlük 720 bin varil düşürürken OPEC dışı ülkelerin üretimini ise günlük 520 bin varil artırdı. OPEC günlük ortalama tüketiminin üçüncü çeyrekte ortalama 99,93 milyon varil gerçekleşmesini bekliyor.

OPEC’in tahmin revizyonu Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UAE) tahminlerinden oldukça ayrışıyor. UEA, yayımladığı tahminde enerji üretimi için doğalgaza alternatif yakıt arayışı sebebiyle petrol talebinde artış yaşanacağını öngördü.

UEA bazı ülkelerin enerji üretiminde doğalgazdan petrole geçmesi nedeniyle bu sene için petrol talep tahminini artırdı. UEA sıcak havalar ve doğalgazda sert yükselişin petrole dönüşü tetikleyeceği beklentisiyle bu yıl için küresel petrol talep tahminini yükseltti.

Paris merkezli kurum, aylık olarak yayımladığı raporunda 2022 yılı için günlük petrol talep tahminini 380 bin varil artırarak 2.1 milyon varile yükseltti. Yukarı yönlü revizede Orta Doğu ve Avrupa’dan gelen talebin etkili olduğu ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler