Prof. Küçük: "Çin Uydusu büyük bir olasılıkla suya düşecek"

Prof. Küçük: "Çin Uydusu büyük bir olasılıkla suya düşecek"

Uluslararası uzay istasyonu kurmak isteyen Çin’in “Long march 5b” roketinin parçalanmasından sonra dünyaya ne zaman ve nereye düşeceği sorusunu Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Uzay Bilimleri Daire Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük yanıtladı.

Uluslararası uzay istasyonu kurmak isteyen Çin’in “Long march 5b” roketinin parçalanmasından sonra dünyaya ne zaman ve nereye düşeceği sorusunu Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Uzay Bilimleri Daire Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük yanıtladı. Prof. Dr. Küçük, roketin 9 Mayıs (yarın) sabah 07.00-08.00 saatleri arasında suya düşmesinin beklendiğini bildirdi.

“ÇOĞU PARÇA ATMASFORDE YANACAK”

Roketin parçalandığına dikkat çeken Prof. Dr. Küçük, atmosfere girişte bunların büyük bölümünün yanacağını belirtti ve şöyle konuştu:

“Düşüşü, artı-eksi hata payı koyarak ki buna bir gün diyoruz; 9 Mayıs sabahı 07:00 ile 08:00 (saatleri) arası ön görüyoruz. Tabi bu değişebilir. Parçalar, bu saatlerde atmosfere girecek ve alçaldıkça hızlanacak, doğal olarak. Çin’in ‘Long march 5b’ roketinin dünyaya ne zaman ve nereye düşeceğini yüzde 100, kesin olarak söylemek güç. Atmosfere giriş başladıktan itibaren yer kontrol istasyonu iletişimi sağlıyor. Çünkü bunlar haberleşme yer kontrol istasyonları vasıtasıyla sağlıyorlar. Ancak bütün bir parçadan bahsetmiyoruz. Tek bir parçayı kontrol etmek kolay ama. Parçalanacağı için iş biraz zor. Şunu da düşünmek lazım, dünyanın yüzde 70’i su olduğu için büyük bir olasılıkla suya düşecek. Tabi bunun tam olarak nereye düşeceğini kestirmek şu an güç görünüyor.”

“ÇİN BAŞARILI İŞLER YAPTI”

Mevcut uluslararası uzay istasyonunun görev süresinin 2024’e kadar uzatıldığını ve sonra çalışmayacağını ifade eden Prof. Dr. Küçük, şu bilgileri verdi:

“Bunun için Çin, yeni bir uzay istasyonu kurma çalışmalarını sürdürüyor. Çin son yıllarda Dünyanın aya ilk inişleri gerçekleştirip, oradan dünyaya toprak örnekleri getirmesiyle uzayda çok başarılı işler yaptı.”

ÇİN’İN YAPTIĞI HATA

Prof. Dr. Küçük, şöyle konuştu:

“Tek sıra dışı yaptıkları durum, taşıyıcıyı uydunun yörüngesine kadar birlikte götürmeleri. Oysa belirli bir irtifa ya da yükseklikte roket uyduyu bırakır, uydu yörüngesine devam eder ve rokette geriye uygun ateşlemelerle dünyaya yönlendirilir. Uydu kendi yörüngesine ateşlendikten sonra artık süreç uydudadır. Şimdi farkı buradan kaynaklandı.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler