Satranç Tutkusunu Müzeye Dönüştüren Koleksiyonere Kültür Ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü

Satranç Tutkusunu Müzeye Dönüştüren Koleksiyonere Kültür Ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü

Satranç takımlarıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdıran, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görülen Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, yerli ve yabancı ziyaretçileriyle dikkati çekiyor

İş insanı ve koleksiyoner Akın Gökyay'ın kurduğu Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde 110 ülkeden temin edilen 700'ü aşkın tematik satranç takımı bulunuyor.

Tarihsel olayların ve çeşitli ülkelerin yansıtıldığı satranç takımlarının yer aldığı, 2012'de Guinness Rekorlar Kitabı'na giren müze, 2022 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne de layık görüldü.

"Her gittiğim yerde de tematik satranç aradım"

Müzenin sahibi Akın Gökyay, AA muhabirine, satranç tutkusunun geometri öğretmeni olan babası sayesinde oluştuğunu belirtti.

Yaklaşık 48 yıldır tematik satranç takımı koleksiyonerliği yapan Gökyay, "İşim nedeniyle sık sık seyahat ederdim. Her gittiğim yerde de tematik satranç aradım." dedi.

Koleksiyonuna istediği parçaları bulmak için çok çaba sarf ettiğini belirten Gökyay, gittiği şehirleri adım adım dolaşarak ülkelerin kültürünü, tarihi olaylarını ortaya koyan satranç takımlarını seçmeye çalıştığını söyledi.

Gökyay, çeşitli ülkelerden temin ettiği takımlarla 2012'de Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırdığını daha sonra da eşinin önerisiyle satranç tutkusunu müzeye dönüştürdüğünü anlattı.

"Satranç oyunun kralı, kralların oyunu"

Satrancı "oyunun kralı, kralların oyunu" diye tanımlayan Gökyay, "Satranç sadece bir oyun değil oyunun çok ilerisinde. İnsanlara analitik düşünce yoluyla doğru strateji tespit etmeye yarıyor. İlla çok iyi bir oyuncu olunmasına gerek yok ama bence herkesin bir parça satranç bilmesi gerekiyor. İyi bir satranç oyuncusu 6-7 hamle ilerisini düşünür." dedi.

Gökyay, özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarla ülkeye katkı sunanlara verilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldüğü için mutlu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ben herkesin yaşadığı şehre borcu olduğunu ve bu borcu da ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Ben Ankara'ya borcumu bu müzeyle ödemeye çalıştım. Cumhurbaşkanı'nın övgü dolu sözlerine müteşekkirim. Kültür ve Turizm Bakanlığının özel ödülü gerçekten çok kıymetli. Bu işe gönül verdik, bundan sonra da yaptıklarımıza devam edip koleksiyonu genişletmek istiyoruz."

Akın Gökyay, Türkiye'de satrancın gelişmesi için müze olarak her zaman destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler